torstai 20. kesäkuuta 2024

Parsaa ja pioneja

 

Parsaa olemme kasvattaneet jo varmaan kymmenen vuotta  . Tänä vuonna emme pakastaneet mitään emmekä tehneet piirakkaa tai muuta sellaista olemme syöneet kaikki  . Ja se kaikki tarkoittaa noin 150 kpl ja vähän yli . Olemme myös antaneet muutaman nipun pois  . Parsa säilyy myös hyvin jääkaapissa .  Pesen ja katkaisen varret siitä kohtaa mistä ne katkeaa itsestään taivuttaessa  . Kostutan talouspaperin ja käärin parsat niihin sillä lailla että nuput peittyvät . Kääräsen ne vielä muovipussiin  .


Parsaa voi käyttää monin tavoin ruuaksi aina juhannukseen saakka  . Pidimme noin viikon tauon näiden korjaamisessa kun jo hieman kyllästytti mutta nyt ajattelimme juhannukseksi ottaa muutaman varren vielä ja senjälkeen kasvusto saa vahvistua . Tämä on lempiohjeen  mukaan valmistettua parsaa alkupalana tarjottuna . Tämä on vanha kuva en ole tainnut enää kuvata parsa annoksia tai sitten en löydä niitä 😄 .


Parsa keitetään parsakattilassa noin viisi minuuttia. 
Keitä muutamia kananmunia ehkä puolitoista - kaksi henkilöä kohti . Pilkkoa ne isompiin lohkoihin . Tämä kannattaa tehdä tietenkin ensimmäisenä  . Ja sitten parsat kiehumaan kuumaan suolattuun veteen .
Sulata reilusti voita pannulla laita munan palat ja nippu silputtua persiljaa lämpiämään voihin . Kääntele varovasti ettei munat mene mössöksi asti . Mausta aromat mausteella  tai tavallisella suolalla .  Levitä tämä keitettyjen parsojen keskelle .

Olemme keväällä aikaisin käyttäneet myös persiljan tilalla vuohenputken pieniä lehtiä . Erittäin hyvää myös .

Sellainen sanonta on olemassa että parsat eivät odota ihmistä ....vaan ihmiset parsaa  .😄❤️ .
Mikä on sinun lempiohjeesi ?vai oletko parsa ihminen ollenkaan  ?



Meillä on varmaan kaksikymmentä neljä juurakkoa ollut alkujaan   .Ostimme ne aikoinaan Tÿristä kun siellä ne maksoivat 50 senttiä kappale  . Teimme noin kymmenen metriä pitkän penkin ja siihen   lehtikuusesta reunat  . Penkin päässä on todella huonosti kasvanut se ensimmäinen istutus juurakko  miksiköhän ? Meillä on sellainen mutu tuntuma että meidän puutarhassa on vesisuonia . Siellä on kohtia missä ei kasva mikään istutettu . Pensasmustikat aikoinaan kituivat ja kuolivat melkein jopa reilusti talven jälkeen  . Siirsimme ne ja nyt tuottavat satoa jo yli 10 litraa viimevuonna ja hyvin tuntuu tänäkin vuonna tulevan .




Ylimmäinen kuva on parsa  penkin ylimmäisestä päästä kuvattu  . Älkää katsoko kovin tarkkaan siitä oikealle se on kesken ja pahasti . Katsokaa vasemmalle jos tarvitsee katse siirtää parsoista . Tässä on jo siistittyä osaa  😄 . Parsapenkki on juuri kitketty jälleen kerran  . Tähän levitämme lannan syksyllä myöhään kun kasvamaan jätetyt parsat on tuleentuneet ja kellastuneet ja korjattu pois  . 



Ja sitten niihin pioneihin .
Pionien kukinta on alkanut todella runsaana kahdessa eri penkissä  .






Nuppuja on niin paljon tulossa ruurimpaan osaan pehkoista  että olen ottanut ensimmäiset kukat  jo maljakkoon .


Sade hieman jo aiemmin näitä hieman kuritti ja nyt katsoin että luvassa on lisää jotain kuuroja  . Nämä punaiset on hieman jo liiankin auenneet maljakkoon  mutta kestää minkäkestää   , ulkona jos tulee sade vielä vähemmän aikaa  .






Hyvää Juhannusta kaikille  .



tiistai 18. kesäkuuta 2024

Lasten haman asut .

 Ostin vielä edullisesti muutaman pyyhkeen ja tein niistä nyt lapsille asut  . Olivat täällä yökylässä ja oli eka kertaa päällä ja kumpikin piti niistä kovasti  . Yhdestä pyyhkeestä tuli yksi asu .





Hieman olisi vihreä voinut olla pidempikin mutta kun malli ei ollut paikalla niin näillä mennään  .Takaosat tein myös hieman erilaiset ja ripustus lenkit ulkopuolelle. 


Mutta tällaista tällä kertaa  .

perjantai 14. kesäkuuta 2024

Karhunlaukan kukintaa ja siemenestä kasvatus pohdiskelua .

 

Rinteessä kukkii taas uutta kukkaa nyt on rikot vuorossa  tämä jo kertaalleen esitelty .



Tätä isompaa on minulla kahdessakin paikassa  .


Hopeahärkki aloittelee vasta kukintaa se on kyllä kiitollinen kasvi melkein mihin vaan  .


Kultakaari kukkii ison rikon vieressä.  Tämän rikon kukintaa saadaan vielä odottaa  hetki .


Siirryttiin sitten toiseen penkkiin missä kurjenmiekat aloittelee kukintaa.  Näitä siirtelin edellisenä vuonna ja jättivätkin viime vuonna sitten väliin  . Nyt onkin jännää että mitä värejä nousee  . Varmaan joudun jotain siirtämään muualle.  En halua niin sekavia värejä keskenään. Se oli syy myös siirtoon mutta todella hankala oli ihan kuvien perusteella siirrot tehdä mutta nämä tummat sain kivasti kuitenkin samaan kasaan .






Ensimmäinen pioni aukoilee kukkiaan kummallista näiden pionien kanssa tässä rivissä yksi pioni kymmenestä on jäänyt todella matalaksi  viime vuonna se oli ihan samankokoinen kuin nämä muutkin ja kukki komeasti  . Toisessa penkissä missä on pioneja yksi oli viime vuonna jo pienentynyt puolet koostaan ja nyt nousi hädin tuskin ylös . Nyt ajattelinkin nostaa sen ruukkuun ja talvettaa sen kellarisssa  . Yksi toinen pioni samassa penkissä on hävinnyt kokonaan talven aikana . Sääli tämä toinen oli vanhasta puutarhasta saatu alku .



Keskuspenkin karhun laukka on kehittänyt erittäin runsaasti siemeniä hyvän kukinnan seurauksena nämä kaksi on kasvanut tässä penkissä tänä vuonna muhkeaksi  . Kasvusto ympärillä on tiheää angervo kasvustoa ei taida siemenet tavoittaa paljasta maata kunnolla  . Kun osaisin katsoa milloin tämän siemenet on kypsiä voisi kokeilla kerätä myös näitä ja istuttaa johonkin uuteen paikkaan. Minulla on jo kahdessa muussakin näitä kasvamassa mutta ei oikein ole hyvässä kasvussa . Onneksi en siirtänyt näitä kasvustoja vaikka mielessä on käynyt  .


Täällä rikkojen seassa huomaa muutamia karhunlaukan lehtiä . Tuolla takana rinteessä voisi olla hyvä kokeilu kohde maa  . Tämä penkki kuten jo kirjoitin aiemmin on lähellä kolmea koivua joten ei ilmeisesti laukalle ihan parasta maastoa . Rikot on pärjännyt yllättävän hyvin kuitenkin ,olen joskus antanut näille vettä ja nyt taivaalta on tullut voi sanoa joka päivä  .


No se jää nähtäväksi miten kokeilu edistyy  . Jos kylväisi ruukkuun siemenet ja veisi kellariin talveksi? 🤔 . Onko teillä kokemuksia karhunlaukan kasvatuksesta etenkin siemenestä . Kyllä nämäkin tässä on jonkinverran itse lisääntynyt  . Yhtään en muista onko näistä mikään minun osto  siemenestä kasvatettuja joskus olen sitäkin tehnyt . Ostanut olen myös sipuleita .


Lumipalloheisiä meillä on useita ne olen tuonut anoppilasta aika pieninä alkuina ne tuntuvat viihtyvän erittäin hyvin . Tänä vuonna kukinta oli runsasta juuri silloin kun täällä oli rankka sateet  . Kukkapallerot täyttyivät vedestä ja ohuenpia oksia kaartui maahan asti  .Sitten kovan tuulen mukana kukat varisivat maahan . Tässä alla on iso pallohortensia mikä kärsi jonkinverran talvesta . Olen poistanut siitä jo varmaan seitsämän alkua neljä olen antanut pois . Olen kolme istuttanut muualle .Vielä siinä on pois annettavaa . Tähän alle olen alkanut istuttamaan jo jouluruusuja ja rotkolemmikkiä . Muutoksen tuulet puhaltavat tässäkin nurkassa . 



Mutta tällaista tällä kertaa. 






maanantai 10. kesäkuuta 2024

Päivänliljoja keltaista ja sinistä iiristä .

 Päivänliljoja täällä oli näitä keltaisia kun tänne tulimme ja ne on hyvin viihtyneet ja lisäntyneet  . Näissä paikoissa tosin eivät kasvaneet olen siirtänyt niitä tähän pitkään penkkiin  useita pehkoja  . Vielä niitä olisi siirrettäväksi asti ja ne varmaan tulee istutettua kukinnan jälkeen  . 




Silloin siirsin tänne myös iiristä mitkä olen kaikki taas jo siirtänyt pois paitsi jätin yhden pehkon . Takaa näkyy osa rinteestä .





Nyt kun ajattelen ei olisi kannattanut niitä pois siirtää kun moni muu kokeilu ei ole täällä viihtynyt jatkoa pitää katsoa  .Tulppaanien lehdet on kellastuneet siihen malliin että ne saisi jo korjata pois . No nyt runsaat  sateet estää pihassa hääräämisen .


Rinteeseen on taas tullut uutta kukintaa myös tätä iiristä mitä on varmaan yhteensä kymmenkunta isoa puskaa eri puolilla pihaa  . Keijunkukka myös kukkii kivasti mutta vähemmän kuin viime vuonna  .


Hopeahärkki alkaa juuri kukinnan oikealla kuusen alla ihmeen sitkeä kasvi ja tuoksu neilikka kukkii jo myös  . Mätäsleimut taas jo lopettelee . Vieläkään en ole kerkinyt rikkoja kitkemään kuin kerran  keväällä . Aika hyvin kuitenkin kun tiheää kasvustoa löytyy  .



Onkohan tämä "Ellenin" neilikka? 



Rikko on myös kukinnan huipussa . Silloin kun nämä istutin ajattelin että eivät taida viihtyä kun on kolme koivua ihan vieressä  .


Täältä löytyy seitsämän pehkoa niitä iiriksiä mistä oli puhetta ja sitä samaa keijunkukkaa . 



Yhtään pionia ei ole vielä auennut tähän penkkiin  mutta nuppuja on runsaasti  . Keijunkukka rivissä oli keväällä aukkoja ja piti laittaa multaa lisää niihin mutta se jostain syystä jäi . Aukot on itsestään peittynyt...joten se siitä .


Kiirettä pitää edelleen  . Mutta mukavaa alkanutta viikkoa täällä satoi aamulla ...toivottavasti pääsen hieman ulos muutakin kuin jalottelemaan .


tiistai 4. kesäkuuta 2024

Uusia perennoja esiteltäväksi .



No uusilla tarkoitan että vielä ei ole kuvia täällä ollut  .

Mökillä on tullut nyt vietettyä paljon aikaa ja vieläkään penkit eivät ole kaikki kitketty 

 Minä olen kasvattanut tämän  soikkoratamon siemenistä minusta tässä on kiva kukinto näitä minulla on kaksi pehkoa.  Toinen pehko on sen verran iso että sitä voisi jakaa tarvittaessa  .

Soikkoratamo

Tämän Nonna kellukan sain viime vuonna vaihdossa....kellukat viehättää niitä voisi olla useampia erilaisia lajeja  . Yksi toinen minulla on tumma oranssi sen ole saanut anopilta  . Se on ilmeisesti väärässä paikassa kun kutistunut murto osaan  .

Nonna

Tämän iiriksen jaoin kolmeen osaan muutamia vuosia sitten , on ostettu Tÿristä  .

Tämän vaalean keltaisen kulleron ostin edellisenä vuonna ja nyt on jo kivan kokoinen . Tämä kukkii näköjään vähän myöhemmin kuin se perinteinen mitä minulla on myös  .


Amerikanvuokko pudottaa jo terälehtiään tämän olen kasvattanut myös siemenestä näitä löytyy muutamia pehkoja . Punaista löytyy myös pari pikkupehkoa ne olen saanut  .
Amerikanvuokko 

rönsyleimu

Ylimmäisen rönsyleimun olen saanut vaihdossa ja alimmaisen anopilta . Näitä aion siirtää kokeeksi myös muualle..pitkään penkkiin aluskasvillisuudeksi . Aina voi kokeilla kun ei ole väliä tappioista .

rönsyleimu .

Ostin muutamia perennoja yksi on tämä tähkä esikko sen ajattelin jakaa.  On tällä hetkellä saavissa niin saa paremmin irti toisistaan  kun alan istutus puuhiin  .


Viimeisenä on vähän erikoisempaa helmililjaa . Niitä toivon levittäytyvän lisää   .Tämän nimi jossain siinä lapussa mitä en tiedä mihin sen laitoin .


Mutta tällaista tällä kertaa  .