Minä ostin syksyllä kolmea erilaista valkosipulilajiketta ja yhtä nimetöntä sain tuliaisiksi Venäjältä . Onko kenelläkään kokemuksia näistä lajikkeista?
Olemme valkosipulin ystäviä ja haluaisin jatkossakin saada sipulit omasta maasta.
Siinä sitten ihmettelin mitä näiden kanssa tehdään maata ei ole mökillä kuin reilut 4300 neliötä että mihin nämä istutetaan 😀. Ei muuta kuin maata kaivamaan talikolla rikkaruohot pois ja sitten ajattelin istuttaa ne lavakaulukseen minkä täytin mullalla.
Kirjoitin ylös paperille mikä laji on kyseessä mansikkamaalta alkaen.
Istutin nämä lokakuussa ja sitten myöhemmin laitoin kuusen havuja päälle .
En muistanut kuvata nyt olevaa tilannetta kun mökillä käytiin viikonloppuna. Lunta on kuitenkin huomattavasti enemmän kuin näissä kuvissa mitkä on otettu 27.10.
Se tässä ihmetyttää kun pussin pahvin takana on tällainen teksti. Että sitä ei saa istuttaa samaan maahan kuin vasta viiden vuoden kuluttua . Onko minulla mennyt ohi tällainen asia kun olen lukenut teidän blogejanne ? Minusta missään ei ole käsitelty tätä juttua. Nyt kysynkin teiltä asiantuntijat miten te olette tehneet? Minä olen ensikertalainen. Tämä minun tämänkertainen istutuspaikka on tosin väliaikainen , kun muutakaan paikkaa en siihen hätään keksinyt 😁.
Mutta tällaista tällä kertaa.
Meillä on kasvanut valkosipulit samassa paikassa monta vuotta.
VastaaPoistaKaikkea hyvää sinulle.
Kiitos sinulle vastauksesta. Ja hyvää päivän jatkoa sinne .
PoistaNuo lajikkeet eivät ole minulle tuttuja, mutta paria erilaista valkosipulia olen muutamana vuonna kasvattanut. Minäkin olen kasvattanut valkosipulia samassa kohdassa useamman vuoden. Ajattelisin tuon viiden vuoden ohjeen enemmän sillä lailla näin pienimuotoisessa kotitarveviljelyssä, että jos tulee jotain kasvitautia tai tuholaisia, niin ei silloin kasvata viiteen vuoteen valkosipulia samassa kohdassa. Kokemukseni mukaan valkosipuli ei ole niin taudeille ja tuholaisille herkkä kuin tavallinen sipuli. Tai sitten minulla vain on käynyt hyvä tuuri :D Mukavaa uutta viikkoa!
VastaaPoistaKiitos sinulle vastauksesta ja näin se varmaan onkin .
PoistaMullakin valkosipulit olleet aina samassa maassa, vaihdellen kylläkin kasvimaalla paikasta toiseen. En osaa sanoa noista lajikkeista, itssellä ollut aina samaa, luultavasti Aleksandraa. Netistä varmaan löytyy tietoa kun googlettaa.
VastaaPoistaPitää tosiaan vähän googlettaa vielä mutta asiantuntijat on jo puhuneet 😁 . Pitää katsoa miten ne on pärjännyt talven ylitse ,toivottavasti hyvin.
PoistaMinäkin taisin istuttaa valkosipulia loppusyksystä. Kiva kun muistutit, oli päässyt jo itseltä unohtumaan :D Lajikkeista en osaa sanoa, valkosipulin kasvattamisestakin on vain vähän kokemusta. Kyllä valkosipuleille/sipuleille suositellaan viljelykiertoa, samoin kuin monelle muullekin kasvimaakasville (kaalit, peruna, porkkana ym). Minulla on vain 4 vuoden kierto ja kuvittelisin sen riittävän. Jos ei tule tuholaisia tai tauteja, niin ei valkosipulin kasvupaikkaa ole pakko joka vuosi vaihtaa, se on vain se ideaalisin kasvatustapa.
VastaaPoistaMinäkin olen toteuttanut jonkinlaista viljelykiertoa, eli jos nämä onnistuu niin kiertoon mukaan. Kiitos sinulle.
PoistaTyökaverini kasvattaa valkosipulia puoliammattimaisesti ja sanoo olevan kahden vuodden kierto eli kaksi vuotta samassa paikassa ja seuraavat kaksi toisessa, sitten palaa ensimmäiseen paikkaan.
VastaaPoistaKiitos sinulle vastauksesta eli kaksikin vuotta riittäisi.
PoistaVuoroviljelyn ajatuksena on välttää erilaisia tuholaisia ja kasvitauteja sekä tasapainottaa maata. Kasvatan valkosipulia viljelylaatikossa ja vaihdan istutuslaatikkoa kahden vuoden välein. Valkosipuli ei käsittääkseni ole kovin altis tuholaisille, mutta meillä se on kaalien, porkkanoiden ja muiden kanssa samassa kierrossa.
VastaaPoistaMeillä on nykyisin valkosipulina enimmäkseen Aleksandraa ja toisena jotain tuntematonta. Kiva kuulla, miten valkosipulisi ovat lähteneet kasvuun ja millaisen sadon niistä saat.
Näinhän se vuoroviljelyksessä ilmeisesti on tarkoitus .Aleksandraa tuntuu monella olevan viljelyksessä . Katsotaan miten näiden lajikkeiden kanssa . Ja kaksi vuotta tuntuu olevan se vuosipaikka . Kiitos sinulle.
PoistaMinä en ole koskaan saanut valkosipulia kasvamaan, vaikka ei sen pitäisi olla mitään avaruustiedettä. Olen myös valkosipulin ystävä.
VastaaPoistaMinä niin haluisin onnistuvani ,mutta katsotaan. Kiitos sinulle.
PoistaEi ole tuttuja lajikkeita minullekaan. Minä kierrätän valkosipulien istutuspaikkaa kolmen vuoden kierrossa. Joskus olen istuttanut laiskuuttani kaksi vuotta peräkkäin samaan paikkaan ilman ongelmia. Ikinä ei ole ollut tuholaisia tai tauteja. No yksi talvi myyrä varasti muutaman metrin verran istukaskynsiä, eli se siitä uskomuksesta, että myyrä karttaa valkosipulin tuoksua. Tai sitten se vesimyyrä ei tiennyt valkosipulin hajun karkoittavan :)
VastaaPoistaNämä lajikkeet eivät tunnu olevan tuttuja, kuin ei itsellenikään. Toivottavasti saan edes jotain satoa. Myyriä meillä ei vielä ainakaan ole näkynyt puutarhassa.
PoistaOlen kerran saanut valkosipulia kasvamaan ja en taida toista kertaa kehdata yrittää. Sato ja ponnistelut sen saamiseksi eivät olleet oikeassa suhteessa. Aleksandraa silloin kasvatin.
VastaaPoistaNo katsotaan minun satoa, toivottavasti edes jotain. Joskus joutuu ponnistelemaan ihan turhaankin.
PoistaOutoja lajikkeita nämä minulle. Kun viljelimme isommalla alalla ja nostimme valkosipulit jotenkin huolimattomasti, maahan jääneet jakautuivat ja alkoivat kasvaa uudella kaudella. Istutin väleihin täydennystä. En huomannut mitään eroa kasvussa, vaikken kierrättänytkään kasvupaikkaa. Taitaa olla tuurillakin osansa kasvuun.
VastaaPoistaMukavaa illan jatkoa!
Ei taida nämä valkosipulit sitten olla turhan tarkkoja vaikka laittaisi samaan paikkaan kasvamaan seuraavanakin vuonna . Hyvää alkanutta viikkoa .
PoistaNiin minäkin olen tehnyt että olen kasvimaalla vaan siirtänyt paikkaa.
VastaaPoistaKiitos sinulle sanoistasi ja hyvää alkanutta viikkoa .
PoistaIhan varma kevään merkki (vaikka talvea kestää vielä luvattoman kauan...) kun alkaa tulla kasvi- ja puutarhajuttuja! Nyt en kyllä osaa yhtään neuvoa, Mies noita valkosipuleita aina välillä istuttaa ja tiedän, että kylmäkäsittelyn tarvitsevat, mutta siinä se sitten onkin. Lykkyä kuitenkin sinulle ja kerro miten kävi :). Hyvää alkanutta vuotta <3
VastaaPoistaNiin ne ajatukset ja kirjoitukset pikkuhiljaa siirtyy väkisinkin myös puutarhan ja perennojen pariin . Pitää kirjoittaa satokuulumisia sitten jos on mistä kirjoittaa . Kiitos sinulle ja hyvää alkanutta vuotta myös sinne .
PoistaMinulle ihan uusia lajikkeita. Minulla kasvaa valkosipulit nykyään aina samassa paikassa, toistaiseksi ei ole mitään eroa siihen kun paikka vaihtui. Ja tiedän ainakin yhden valkosipulien viljelijän jolla on aina sama pelto käytössä. Valkosipuleissa ei meillä ole koskaan ollut tuholaisia.
VastaaPoistaNo niin . Kiitos sinulle vastauksesta nyt olen varmempana liikkeellä tämän kasvatuksen kanssa.
PoistaEi mitää hajua :)
VastaaPoistaEi kuule minullakaan, mutta ehkä kohta on 😂.
PoistaMielenkiintoinen asia!
VastaaPoistaminulla kasvihuoneen nurkassa,joku kynsi aina kasvamassa:)
(oiskohan ohjeen kääntäjällä sormet pelissä::)
...valkosipulia laitan melekeen joka paikkaan,,,en riisipuuroon ,enkä kiisseleihin...muihin laitan Ja Reilusti:)))
Mukavaaa viikkoa!!
Me myös ollaan valkosipulin ystäviä siinä määrin että olisi mukava saada sitä omasta maasta. Minkäköhän makuista se olisi riisipuurossa 😋 . Mukavaa viikkoa myös sinne .
PoistaEi ole tietoa täälläkään kyseisestä asiasta.
VastaaPoistaNiin kuten jo tuli kirjoitettua, että ei ole täälläkään mutta ehkä kohta on 😀.
PoistaMiulla ei ole vielä kertaakaan onnistunut valkosipulin kasvatus.
VastaaPoistaToivottavasti minä onnistun ja jos niin käy pitää sinunkin vielä yrittää. Koska ei siinä kasvatuksessa voi olla mitään taikaa jos minäkin tosta vaan sain satoa. 😎..... .Tai sitten en 😥.
VastaaPoistaOlen samalla linjalla kuin monet muut. Samassa paikassa voi kasvattaa muutamia vuosia, mutta on hyvä siirtää sen jälkeen. Yleisesti suositeltu kiertoviljely pätee myös valkosipuliin. Se toimii muutenkin, kun kaikkia kasveja kasvattaa kieroviljelyn mukaan. Minäkin kasvatan Aleksandraa hyvällä menestyksellä ja kuvan pakkauksen ohjeiden mukaan.
VastaaPoistaKiitos sinulle kommentista täytyy sitten laittaa ne kiertoon mukaan. Aleksandraa ei ollut silloin tarjolla ,mutta pitää katsoa miten nämä lajit tuottavat.
PoistaOnnea toivottelen kasvien kanssa! Hyvää Uutta Vuotta!
VastaaPoistaKiitos sinulle ja hyvää alkanutta vuotta myös sinne.
VastaaPoistaMinulla myös valkosipulit aina samassa paikkaa,mutta ei kasva joka vuosi yhtä hyvin.Olen laittanut maahan aikaisin keväällä jotta saavat kylmäkäsittelyn samalla.. tiedä sitten onko siitä mitään hyötyä ;)
VastaaPoistaMukavaa keskiviikkoa!
Sinä siis olet laittanut vasta aikaisin keväällä maahan.....mielenkiintoista . Kiitos sinulle .
Poistameidän kalliomme on 810 m² ja talo siinä ja asfalttia autolle...
VastaaPoistaKiitos sinulle.
PoistaEi oo kokemusta tuon valakosipulin kanssa syötäväks. Kukkapenkkiin oon kynsiä piilotellu!
VastaaPoistaEnsimmäinen kerta myös minulla saa nähdä miten muijan käy. 😀.
PoistaKait se on ohjetta noudatettava... mielenkiinolla jään seuraamaan kasvua. Leppoisaa kuluvaa viikkoa sinulle ♥
VastaaPoistaNiin sitä kai pitäisi ,mutta kun asiantuntijat ovat myöskin puhuneet. Mielenkiintoista tämä tosiaan on . Hyvää viikonjatketta.
PoistaEn osaa auttaa minäkään. En ole koskaan kokeillut valkosipulin kasvatusta, vaikka tykkään siitä ruuissa!
VastaaPoistaMukavaa loppuviikkoa sinulle <3
Valkosipulin kasvatus on minulla vasta oppimisvaiheessa ja toivottavasti onnistun. Mukavaa loppuviikkoa myös sinne.
PoistaOlen muutaman kerran yrittänyt kasvattaa valkosipulia mutta ne ovat johonkin hävinneet 😀 Pitäisi olla tarkempi ja pitkäjänteisempi varmaan. Sen sijaan valkosipulinmakuinen ruohosipuli on menestynyt. Sain sitä joskus tuliaisiksi ystävältä joka käviTallinnassa ja toi sitä. Tässä tuli nyt mieleen että jospa kokeilisi tänä kesänä kasvattaa valkosipulia. Oikein hyvää uutta vuotta sinulle Nila 🌹
VastaaPoistaValkosipulinmakuinen ruohosipuli mielenkiintoista, kun se kukkii ota siemeniä talteen ja lähetä minulle korvaan postikulut. Valkosipulia on ollut minullakin mielessä kasvattaa jo aiemminkin, mutta nyt vasta sain aikaiseksi. Hyvää alkavaa vuotta myös sinne.
VastaaPoistaHei!
VastaaPoistaTulin kurkistamaan tänne blogiisi ja täällähän on kaikkea ihanaa:)
Nam, valkosipuli on niin hyvää, käytän sitä kaikessa mahdollisessa:)
En ole kasvattanut niitä, en tiedä sen kasvattamisesta muutakuin ,että multa pitää olla hyvää ja että ne istutetaan syksyllä. Netistä varmaan löytyy hyviä ohjeita valkosipulin istutukseen ja kasvattamiseen:)
Varmasti nämä onnistuvat ja tulee hyviä valkosipuleita:)
Laita tuohon penkkiin kasvamaan vaikka kelta/punasipulia tai ruohosipulia ensi vuonna:)
Hyvää tammikuuta sinulle! T: - Satuli-
Kiitos sinulle sanoistasi ja mukavaa kun kiinnostuit blogistani toivottavasti tulet toistekin.
VastaaPoistaHei! Talvivalkosipuleita olen kasvattanut muutaaman vuoden ihan onnistuneesti samassa lavakauluksessa. Talvisipulit (siis kynnet) laitetaan maahan syksyllä, kun maan lämpötila on alle 10 astetta, mieluummin 7-8. Jos on lämpimämpi maa sipuli lähtee kasvamaan jo syksyllä ja silloin ei onnistu. Minulla tällä aika pohjoisessa tahtoo olla se, että kun odotan maan jäähtymistä, niin huomaat joku päivä, että maa onkin jo jäässä. Niin kävi viime syksynäkin, mutta onneksi tuli vielä syvikelit ja maa suli, että sain sipulit multaan. Lannoitteena olen käyttänyt kanankakkarakeita keväällä ja myös kesän aikana. Toki kiertoviljely on kaikille kasveille eduksi. Omat valkosipulit on kyllä paljon aromikkaita, kun kaupasta ostetut. Lajiketta en muista, mutta alkuperäiset sipulit olen tilannut Kodin Kukkien Juhalta, ja niistä sitten edelleen omista jatkanut. Onnea sipulin kasvatukselle, se kannattaa!!!!
VastaaPoistaP.s. Vielä se, että keväällä kun valkosipuli alkaa kasvamaan, niin eka varret muistuttaa hyvin rikkaruohoa, joten rivi on syytä merkitä, ettei nyki varsia pois rikkaruohoina...
No miten on. Laitoin kynnet marraskuussa. Nyt tammikuussa20 lämmin alkutalvi. Kasvua 10 cm. Miten käy kynsien???? Ja tuleeko kesällä satoa
VastaaPoista