maanantai 7. tammikuuta 2019

Valkosipulia ja kysymyksiä.Minä ostin syksyllä kolmea erilaista valkosipulilajiketta ja yhtä nimetöntä sain tuliaisiksi Venäjältä . Onko kenelläkään kokemuksia näistä lajikkeista? 
Olemme valkosipulin ystäviä ja haluaisin jatkossakin saada sipulit omasta maasta. 
Siinä sitten ihmettelin mitä näiden kanssa tehdään maata ei ole mökillä kuin reilut 4300 neliötä että mihin nämä istutetaan 😀. Ei muuta kuin maata kaivamaan talikolla rikkaruohot pois ja sitten ajattelin istuttaa ne lavakaulukseen minkä täytin mullalla. 
Kirjoitin ylös paperille mikä laji on kyseessä mansikkamaalta alkaen. 
Istutin nämä lokakuussa ja sitten myöhemmin laitoin kuusen havuja päälle .
En muistanut kuvata nyt olevaa tilannetta kun mökillä käytiin viikonloppuna. Lunta on kuitenkin huomattavasti enemmän kuin näissä kuvissa mitkä on otettu 27.10. 
Se tässä ihmetyttää kun pussin pahvin takana on tällainen teksti. Että sitä ei saa istuttaa samaan maahan kuin vasta viiden vuoden kuluttua . Onko minulla mennyt ohi tällainen asia kun olen lukenut teidän blogejanne ? Minusta missään ei ole käsitelty tätä juttua. Nyt kysynkin teiltä asiantuntijat miten te olette tehneet? Minä olen ensikertalainen.  Tämä minun tämänkertainen istutuspaikka on tosin väliaikainen , kun muutakaan paikkaa en siihen hätään keksinyt 😁. 


Mutta tällaista tällä kertaa. 


54 kommenttia:

 1. Meillä on kasvanut valkosipulit samassa paikassa monta vuotta.
  Kaikkea hyvää sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle vastauksesta. Ja hyvää päivän jatkoa sinne .

   Poista
 2. Nuo lajikkeet eivät ole minulle tuttuja, mutta paria erilaista valkosipulia olen muutamana vuonna kasvattanut. Minäkin olen kasvattanut valkosipulia samassa kohdassa useamman vuoden. Ajattelisin tuon viiden vuoden ohjeen enemmän sillä lailla näin pienimuotoisessa kotitarveviljelyssä, että jos tulee jotain kasvitautia tai tuholaisia, niin ei silloin kasvata viiteen vuoteen valkosipulia samassa kohdassa. Kokemukseni mukaan valkosipuli ei ole niin taudeille ja tuholaisille herkkä kuin tavallinen sipuli. Tai sitten minulla vain on käynyt hyvä tuuri :D Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle vastauksesta ja näin se varmaan onkin .

   Poista
 3. Mullakin valkosipulit olleet aina samassa maassa, vaihdellen kylläkin kasvimaalla paikasta toiseen. En osaa sanoa noista lajikkeista, itssellä ollut aina samaa, luultavasti Aleksandraa. Netistä varmaan löytyy tietoa kun googlettaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää tosiaan vähän googlettaa vielä mutta asiantuntijat on jo puhuneet 😁 . Pitää katsoa miten ne on pärjännyt talven ylitse ,toivottavasti hyvin.

   Poista
 4. Minäkin taisin istuttaa valkosipulia loppusyksystä. Kiva kun muistutit, oli päässyt jo itseltä unohtumaan :D Lajikkeista en osaa sanoa, valkosipulin kasvattamisestakin on vain vähän kokemusta. Kyllä valkosipuleille/sipuleille suositellaan viljelykiertoa, samoin kuin monelle muullekin kasvimaakasville (kaalit, peruna, porkkana ym). Minulla on vain 4 vuoden kierto ja kuvittelisin sen riittävän. Jos ei tule tuholaisia tai tauteja, niin ei valkosipulin kasvupaikkaa ole pakko joka vuosi vaihtaa, se on vain se ideaalisin kasvatustapa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen toteuttanut jonkinlaista viljelykiertoa, eli jos nämä onnistuu niin kiertoon mukaan. Kiitos sinulle.

   Poista
 5. Työkaverini kasvattaa valkosipulia puoliammattimaisesti ja sanoo olevan kahden vuodden kierto eli kaksi vuotta samassa paikassa ja seuraavat kaksi toisessa, sitten palaa ensimmäiseen paikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle vastauksesta eli kaksikin vuotta riittäisi.

   Poista
 6. Vuoroviljelyn ajatuksena on välttää erilaisia tuholaisia ja kasvitauteja sekä tasapainottaa maata. Kasvatan valkosipulia viljelylaatikossa ja vaihdan istutuslaatikkoa kahden vuoden välein. Valkosipuli ei käsittääkseni ole kovin altis tuholaisille, mutta meillä se on kaalien, porkkanoiden ja muiden kanssa samassa kierrossa.
  Meillä on nykyisin valkosipulina enimmäkseen Aleksandraa ja toisena jotain tuntematonta. Kiva kuulla, miten valkosipulisi ovat lähteneet kasvuun ja millaisen sadon niistä saat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se vuoroviljelyksessä ilmeisesti on tarkoitus .Aleksandraa tuntuu monella olevan viljelyksessä . Katsotaan miten näiden lajikkeiden kanssa . Ja kaksi vuotta tuntuu olevan se vuosipaikka . Kiitos sinulle.

   Poista
 7. Minä en ole koskaan saanut valkosipulia kasvamaan, vaikka ei sen pitäisi olla mitään avaruustiedettä. Olen myös valkosipulin ystävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä niin haluisin onnistuvani ,mutta katsotaan. Kiitos sinulle.

   Poista
 8. Ei ole tuttuja lajikkeita minullekaan. Minä kierrätän valkosipulien istutuspaikkaa kolmen vuoden kierrossa. Joskus olen istuttanut laiskuuttani kaksi vuotta peräkkäin samaan paikkaan ilman ongelmia. Ikinä ei ole ollut tuholaisia tai tauteja. No yksi talvi myyrä varasti muutaman metrin verran istukaskynsiä, eli se siitä uskomuksesta, että myyrä karttaa valkosipulin tuoksua. Tai sitten se vesimyyrä ei tiennyt valkosipulin hajun karkoittavan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä lajikkeet eivät tunnu olevan tuttuja, kuin ei itsellenikään. Toivottavasti saan edes jotain satoa. Myyriä meillä ei vielä ainakaan ole näkynyt puutarhassa.

   Poista
 9. Olen kerran saanut valkosipulia kasvamaan ja en taida toista kertaa kehdata yrittää. Sato ja ponnistelut sen saamiseksi eivät olleet oikeassa suhteessa. Aleksandraa silloin kasvatin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No katsotaan minun satoa, toivottavasti edes jotain. Joskus joutuu ponnistelemaan ihan turhaankin.

   Poista
 10. Outoja lajikkeita nämä minulle. Kun viljelimme isommalla alalla ja nostimme valkosipulit jotenkin huolimattomasti, maahan jääneet jakautuivat ja alkoivat kasvaa uudella kaudella. Istutin väleihin täydennystä. En huomannut mitään eroa kasvussa, vaikken kierrättänytkään kasvupaikkaa. Taitaa olla tuurillakin osansa kasvuun.
  Mukavaa illan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida nämä valkosipulit sitten olla turhan tarkkoja vaikka laittaisi samaan paikkaan kasvamaan seuraavanakin vuonna . Hyvää alkanutta viikkoa .

   Poista
 11. Niin minäkin olen tehnyt että olen kasvimaalla vaan siirtänyt paikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ja hyvää alkanutta viikkoa .

   Poista
 12. Ihan varma kevään merkki (vaikka talvea kestää vielä luvattoman kauan...) kun alkaa tulla kasvi- ja puutarhajuttuja! Nyt en kyllä osaa yhtään neuvoa, Mies noita valkosipuleita aina välillä istuttaa ja tiedän, että kylmäkäsittelyn tarvitsevat, mutta siinä se sitten onkin. Lykkyä kuitenkin sinulle ja kerro miten kävi :). Hyvää alkanutta vuotta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne ajatukset ja kirjoitukset pikkuhiljaa siirtyy väkisinkin myös puutarhan ja perennojen pariin . Pitää kirjoittaa satokuulumisia sitten jos on mistä kirjoittaa . Kiitos sinulle ja hyvää alkanutta vuotta myös sinne .

   Poista
 13. Minulle ihan uusia lajikkeita. Minulla kasvaa valkosipulit nykyään aina samassa paikassa, toistaiseksi ei ole mitään eroa siihen kun paikka vaihtui. Ja tiedän ainakin yhden valkosipulien viljelijän jolla on aina sama pelto käytössä. Valkosipuleissa ei meillä ole koskaan ollut tuholaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin . Kiitos sinulle vastauksesta nyt olen varmempana liikkeellä tämän kasvatuksen kanssa.

   Poista
 14. Vastaukset
  1. Ei kuule minullakaan, mutta ehkä kohta on 😂.

   Poista
 15. Mielenkiintoinen asia!
  minulla kasvihuoneen nurkassa,joku kynsi aina kasvamassa:)
  (oiskohan ohjeen kääntäjällä sormet pelissä::)
  ...valkosipulia laitan melekeen joka paikkaan,,,en riisipuuroon ,enkä kiisseleihin...muihin laitan Ja Reilusti:)))
  Mukavaaa viikkoa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me myös ollaan valkosipulin ystäviä siinä määrin että olisi mukava saada sitä omasta maasta. Minkäköhän makuista se olisi riisipuurossa 😋 . Mukavaa viikkoa myös sinne .

   Poista
 16. Ei ole tietoa täälläkään kyseisestä asiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kuten jo tuli kirjoitettua, että ei ole täälläkään mutta ehkä kohta on 😀.

   Poista
 17. Miulla ei ole vielä kertaakaan onnistunut valkosipulin kasvatus.

  VastaaPoista
 18. Toivottavasti minä onnistun ja jos niin käy pitää sinunkin vielä yrittää. Koska ei siinä kasvatuksessa voi olla mitään taikaa jos minäkin tosta vaan sain satoa. 😎..... .Tai sitten en 😥.

  VastaaPoista
 19. Olen samalla linjalla kuin monet muut. Samassa paikassa voi kasvattaa muutamia vuosia, mutta on hyvä siirtää sen jälkeen. Yleisesti suositeltu kiertoviljely pätee myös valkosipuliin. Se toimii muutenkin, kun kaikkia kasveja kasvattaa kieroviljelyn mukaan. Minäkin kasvatan Aleksandraa hyvällä menestyksellä ja kuvan pakkauksen ohjeiden mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle kommentista täytyy sitten laittaa ne kiertoon mukaan. Aleksandraa ei ollut silloin tarjolla ,mutta pitää katsoa miten nämä lajit tuottavat.

   Poista
 20. Onnea toivottelen kasvien kanssa! Hyvää Uutta Vuotta!

  VastaaPoista
 21. Kiitos sinulle ja hyvää alkanutta vuotta myös sinne.

  VastaaPoista
 22. Minulla myös valkosipulit aina samassa paikkaa,mutta ei kasva joka vuosi yhtä hyvin.Olen laittanut maahan aikaisin keväällä jotta saavat kylmäkäsittelyn samalla.. tiedä sitten onko siitä mitään hyötyä ;)
  Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä siis olet laittanut vasta aikaisin keväällä maahan.....mielenkiintoista . Kiitos sinulle .

   Poista
 23. meidän kalliomme on 810 m² ja talo siinä ja asfalttia autolle...

  VastaaPoista
 24. Ei oo kokemusta tuon valakosipulin kanssa syötäväks. Kukkapenkkiin oon kynsiä piilotellu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäinen kerta myös minulla saa nähdä miten muijan käy. 😀.

   Poista
 25. Kait se on ohjetta noudatettava... mielenkiinolla jään seuraamaan kasvua. Leppoisaa kuluvaa viikkoa sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sitä kai pitäisi ,mutta kun asiantuntijat ovat myöskin puhuneet. Mielenkiintoista tämä tosiaan on . Hyvää viikonjatketta.

   Poista
 26. En osaa auttaa minäkään. En ole koskaan kokeillut valkosipulin kasvatusta, vaikka tykkään siitä ruuissa!
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkosipulin kasvatus on minulla vasta oppimisvaiheessa ja toivottavasti onnistun. Mukavaa loppuviikkoa myös sinne.

   Poista
 27. Olen muutaman kerran yrittänyt kasvattaa valkosipulia mutta ne ovat johonkin hävinneet 😀 Pitäisi olla tarkempi ja pitkäjänteisempi varmaan. Sen sijaan valkosipulinmakuinen ruohosipuli on menestynyt. Sain sitä joskus tuliaisiksi ystävältä joka käviTallinnassa ja toi sitä. Tässä tuli nyt mieleen että jospa kokeilisi tänä kesänä kasvattaa valkosipulia. Oikein hyvää uutta vuotta sinulle Nila 🌹

  VastaaPoista
 28. Valkosipulinmakuinen ruohosipuli mielenkiintoista, kun se kukkii ota siemeniä talteen ja lähetä minulle korvaan postikulut. Valkosipulia on ollut minullakin mielessä kasvattaa jo aiemminkin, mutta nyt vasta sain aikaiseksi. Hyvää alkavaa vuotta myös sinne.

  VastaaPoista
 29. Hei!
  Tulin kurkistamaan tänne blogiisi ja täällähän on kaikkea ihanaa:)
  Nam, valkosipuli on niin hyvää, käytän sitä kaikessa mahdollisessa:)
  En ole kasvattanut niitä, en tiedä sen kasvattamisesta muutakuin ,että multa pitää olla hyvää ja että ne istutetaan syksyllä. Netistä varmaan löytyy hyviä ohjeita valkosipulin istutukseen ja kasvattamiseen:)
  Varmasti nämä onnistuvat ja tulee hyviä valkosipuleita:)
  Laita tuohon penkkiin kasvamaan vaikka kelta/punasipulia tai ruohosipulia ensi vuonna:)
  Hyvää tammikuuta sinulle! T: - Satuli-

  VastaaPoista
 30. Kiitos sinulle sanoistasi ja mukavaa kun kiinnostuit blogistani toivottavasti tulet toistekin.

  VastaaPoista
 31. Hei! Talvivalkosipuleita olen kasvattanut muutaaman vuoden ihan onnistuneesti samassa lavakauluksessa. Talvisipulit (siis kynnet) laitetaan maahan syksyllä, kun maan lämpötila on alle 10 astetta, mieluummin 7-8. Jos on lämpimämpi maa sipuli lähtee kasvamaan jo syksyllä ja silloin ei onnistu. Minulla tällä aika pohjoisessa tahtoo olla se, että kun odotan maan jäähtymistä, niin huomaat joku päivä, että maa onkin jo jäässä. Niin kävi viime syksynäkin, mutta onneksi tuli vielä syvikelit ja maa suli, että sain sipulit multaan. Lannoitteena olen käyttänyt kanankakkarakeita keväällä ja myös kesän aikana. Toki kiertoviljely on kaikille kasveille eduksi. Omat valkosipulit on kyllä paljon aromikkaita, kun kaupasta ostetut. Lajiketta en muista, mutta alkuperäiset sipulit olen tilannut Kodin Kukkien Juhalta, ja niistä sitten edelleen omista jatkanut. Onnea sipulin kasvatukselle, se kannattaa!!!!
  P.s. Vielä se, että keväällä kun valkosipuli alkaa kasvamaan, niin eka varret muistuttaa hyvin rikkaruohoa, joten rivi on syytä merkitä, ettei nyki varsia pois rikkaruohoina...

  VastaaPoista
 32. No miten on. Laitoin kynnet marraskuussa. Nyt tammikuussa20 lämmin alkutalvi. Kasvua 10 cm. Miten käy kynsien???? Ja tuleeko kesällä satoa

  VastaaPoista