maanantai 8. maaliskuuta 2021

Mökin kukat ja etsinnässä vanhanajan Soilikki .

 


Ripple Raspberry belargonia minkä viimevuonna kylvin siemenestä on ollut mökin sisällä koko talven ja on kyllä hyvinvoivan näköinen. Mutta toinen ( alakuva)  on samanaikaisesti kylvetty ja samaa lajia on aika kituliaan näköinen . Mikäköhän tämänkin näin suuren kasvueron on saanut aikaan. 


Valkoinen ruusunnuppu Kronprinsesse Mary on myös rehevä ja ylintä latvaa voisi ainakin jonkinverran leikata tasaisemmaksi  . Isompaa leikkausta en aio tälle tehdä kun on ennestäänkin rehevä ja aika roteva varreltaan . Aurinko paistaa voimakkaasti ja kun ikkunat hallitsee koko seinän on vaikeaa ottaa kuvia  . Tämä on ollut koko talven mökin sisällä  . 

Sitten on "Maarit" antajansa mukaan ristitty kun oikeaa nimeä ei ole tiedossa sekin on varreltaan vahva ja lehtiä on alkanut pukkaamaan kummasti . Se vietti talven kellarissa ja tuotiin sisälle kaksi viikkoa sitten . (Ala kuva) 


Nyt viikonloppuna tuotiin sisälle "vanharouva"  se kun on iältään kaksikymmentä vuotta ainakin vanha ja oikeaa lajinimeä ei tiedossa  . Olinkin leikannut sen jo syksyllä näin lyhyeksi tapeiksi kun se oli aivan liian iso ja rehevä . Se on aikoinaan ollut anopin kellarissa muutamia talvia säilytyksessä ja sitten mökin sisällä monia vuosia . Nyt uskalsin sen taas viedä kellariin ja hyvinhän se on siellä voinut . Jokainen tappi oli vihreä ja sen näköinen että olisi juurikin vasta leikattu . 


Ostin pari vuotta sitten valkoisen sisäesikon ja nyt se on jo kahdesta talvesta selvinnyt , kylläkin mökin sisätiloissa ja kukkinutkin taukoamatta melkein vuoden ympäri . Noin kolme kuukautta se pitää kukinnassa väliä . Nytkin siellä näkyy kaksi kukkavanaa ja uusia lehtiä se on nyt kasvattanut valon lisääntyessä  . 


Olen odottanut että Kliivia alkaisi kukkimaan mutta vielä ei kukka-aiheita ole näkynyt.. Se pitää sitten kukinnan jälkeen vaihtaa ruukkua ettei se särje entistä  . Se on todella ahtaassa ruukussa ja sanotaan että niin se kuuluukin olla että kukkisi kunnolla . No minulla se kyllä on kukkinut vaikka ei niin ahtaasti ole kasvanutkaan . Siinä on tällähetkellä viisi pulleaa vartta  kaksi on toisten takana . 


Apostolinkukka on myös minusta kaunis vaikka kukintaa ei tulisikaan . Ja kun apostolien lukumäärä oli kaksitoista niin kukka myöskin kukkii kun viuhkassa on kaksitoista lehteä.. Tätäkään kukkaa ei ihan kovin usein näe  . Kukka ilmestyy lehden reunasta ulospäin  ikäänkuin sisältä . Samalla lehden varsi kasvaa huomattavasti pituutta ja luonnossa taipuu maata kohti kukinnan loputtua  . Kukkakohtaan kasvaa myös samalla uusi pieni alku ja kun lehti kallistuu maata kohti niin se uusi alku pääsee maahan . Näin se luonnossa kuulemma lisääntyy eri ryppäiksi . Hih...vähän samanlainen jatkuvuus kuin ilmasipulilla . 


Sitten esittelyssä on vielä toinen harvinainen Papinkaura . Tämäkin on vanhanajan kasvi mitä ei juurikaan nykyään enää näe  . Tämä on alkujaan Pohjanmaalta eräältä vanhaltapojalta saatu alku melkein viisikymmentä vuotta sitten  . Olenkin joskus esitellytkin tämän kukassa . Tätä kysellään silloin tällöin torissa ostaa . Yhden kerran tein vaihtarin kalanruotokaktuksen kanssa . Minulta kolme papinkauraa ja häneltä kolme juurellista kalanruotokaktuksen alkua ja molemmat maksoi oman postimaksun . Ehkä minä vähän jouduin maksamaan enemmän postimaksua kun alut oli niin isoja . Mutta se oli pikku juttu ei haitannut . 

 

Sitten seinustalla kasvaa Posliinikukka se ei ole minulla kukkinut vielä ollenkaan . Se jurotti ensin pari vuotta senjälkeen kun sen pistokkaan sain  . Nytkään ei kasvu ole päätähuimaavaa.. Haluaisin rehevän kasvun mikä kiertäisi yläreunaa  . Mutta ehkä näin on kuitenkin vielä hyvä ettei ole suuri koska mökin sisäosat menee kaikki uusiksi jossain vaiheessa kun saadaan uudenpuolen lopputarkastus tehtyä mikä on ensi keväänä . Ja silloin on kukka otettava alas seinältä . 


Sitten keskeneräisessä saunassa ikkunan ääressä on vielä "koralli, tulitikkukaktus"  kumpi on sitten oikea nimitys . Se ei ole vielä koskaan kukkinut minulla ja on muutaman vuoden vanha.. Mutta kokoa on sitten vaikka muille jakaa . Taas oli vaikea kuvata kun vastavalo tuli väkisinkin mukaan  . 


Nyt olen yrittänyt metsästää vanhanajan Soilikkia . Onkohan kellään sellaista enää  ❓🤔 Se on lehdiltään huomattavasti suurempi kuin nämä nykyiset ja myöskin kestävämpiä . Olisin ollut halukas vaihtamaan sen johonkin sisäkukan alkuun tai ulko perennan . Jos sinulla on sellainen ja vaihto kiinnostaa niin ota minuun yhteyttä sähköpostin välityksellä. 
nselappalainen(ät)gmail.com 

Mutta tällaista tällä kertaa . 

Hyvää naistenpäivää  ❤


37 kommenttia:

 1. Hyvää naistenpäivää! Mielenkiintoisia kasveja sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kuin myös sinne. Kiva kun kiinnostuit 🤗❤

   Poista
 2. Sinulla onkin tosi laaja viherkasvien joukko mökillä. Antajansa mukaan nimensä saanut kukka on hauska, sitä tulee varmaan erityinen hoivattava.
  Tuo tulitikkukaktus on varsin erikoinen, en ole tainnut tuollaista koskaan nähdä - asuuko se aina saunassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ja hirveän isoja ovat, odotan aikaa kun sisälle ei jää kun posliikukka ja huone-esikko.
   Tämä kaktus ei asu aina saunassa. 🤗😁. Se asuu nyt talvella kun sauna ei ole vielä käytössä, mutta nyt kun saunan pitäisi syksyllä valmistua en sitten tiedä missä se jatkossa talvet viettää. 🤔
   Heti kun ilmat sallii se todennäköisesti siirtyy tallitupaan kuten monet muutkin. Osa menee lasitetulle parvekkeelle.

   Poista
 3. Paljon komeita viherkasveja sinulla.
  Hyvää naistenpäivän iltaa. 🌹🌺🌸🌷

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
   Kiitos hyvää naistenpäivää myös sinulle.

   Poista
 4. Kukat taitaavat tykätä mökkielämästä :) Vanhanaijan soilikki sopiiski hyvin tuaho joukkohon. Oon tänä talavena ostanu kans tuallaasen korallikaktuksen. Sitei kovin useen myynnis näy.
  Hyvää naistenpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä ne tykkää vähän liiankin hyvin.
   Vanhanajan Soilikki tulisi kyllä tänne kotiin.
   Minulla oli näitä "koralli"kaktuksia itseasiassa alkujaan kolme, lahjoihin heti melkein alussa kaksi pois... onneksi.
   No kohta sinullakin on samanlainen iso köriläs katossa.
   Kiitos kuin myös sinne ❤

   Poista
 5. Onpa komea kokoelma hienoja vanhoja huonekasveja, perinteitä kerrakseen! Apostolinmiekka olisi kyllä kiva, sitä on todella harvoin missään saatavilla. Mainiota naistenpäivän iltaa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
   Apostolinmiekka on hieno kasvi.
   Kiitos kuin myös sinne sinulle.

   Poista
 6. Kasvit näyttävät viihtyvän hyvin mökillä. Pelakuutkin ovat talvehtineet oikein mallikkaasti, niin kellarissa kuin mökin sisälläkin. Varmasti tuo yksi 'Ripple Raspberrykin' siitä tuuhettuu kun alkaa valoa ja lämpöä saada enemmän. Mukavaa naistenpäivän iltaa ja uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin on kasvit talvehtineet ja kun saavat kohta uutta multaa niin kasvu senkuin kiihtyy. No jos tuo toinen Ripple Raspberry ei tuuheennu niin sitten se on olan yli heitto. 😛
   Kiitos kuin myös sinne.

   Poista
  2. Kyllä on mahtava määrä erilaisia kasveja! Ja niin hienosti ovat talvehtineet. Mökkielämää <3 Soilikki on tuttu juttu, mutta missähän olen sitä nähnyt... Pistän tämän asian korvan taakse. Aurinkoisia talvipäiviä sinulle!

   Poista
  3. Kiitos sinulle sanoistasi ❤ Ilmoita jos jossain näet vanhan ajan Soilikkia.
   Olet ihana ja aurinkoisia päiviä myös sinne

   Poista
 7. Selvästi kukat ja viherkasvit viihtyvät teidän mökillä ja sinun hoidossa hyvin.
  Onnea Soilikin etsintään.
  Hyvää naistenpäivän iltaa!

  VastaaPoista
 8. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
  Kiitos, toivottavasti löydän jossain vaiheessa Soilikin.
  Kiitos kuin myös sinne teille.

  VastaaPoista
 9. Toden totta,viherkasvisi ,ihan ":)rehottavat",Viihtyvät mökillä.
  Olet todellinen viherpeukalo!💚👍
  Soilikki on kaunis kukka.
  Naistenpäivät jatkukoon...🌞🌷

  VastaaPoista
 10. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
  Soilikkia yritän nyt metsästää.
  Juurikin näin. 🌹

  VastaaPoista
 11. Hyvän näköisiä kukkia sinulla. Multa on tämän talven aikana muutama kukka kuollut, tai mennyt muuten huonoon kuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä minullakin yksi pelakuu taitaa olla kuollut vielä ei siinä näy mitään ja on siitä pari viikkoa kun sen myös kellarista toin.

   Poista
 12. Hauska idea antaa tutuille yksilöille nimiä ja kivoja ovat monet "oikeatkin" kasvien nimet kuten papinkaura. En ollut tiennytkään että on olemassa apostolinkukka ja siinä 12 lehteä! Voi pyhä Pietari sentään 😀

  Voisin vannoa että näin soilikin jossain myymälässä viikko pari sitten. Minulla on siitä mukavia muistoja. Saimme sellaisen mieheni Lyyli-tädiltä kun kauan sitten päätimme alkaa harrastaa huonekasveja. Oli helppo kaunis kasvi. Saimme tuolloin myös ahkeraliisan. Ihmeelllisen runsas jatkuva kukinta 🌺 Katselen jos vielä näen soilikin ja hihkaisen.

  VastaaPoista
 13. Niinpä pyhä Pietari sentään. Ei siinä heti ole 12 lehteä se kestää kasvattaa niitä, mutta kun se määrä on kasassa se kukkii.
  Kyllä niitä Soilikkeja on joskus kaupassa mutta ne eivät ole niitä vanhoja. Vanhat on helppoja ja kestävät vuosia.
  Kiitos jos löydät jostain sellaisen vanhan otan hihkasun mielelläni vastaan.

  VastaaPoista
 14. Wow so nice!I think you must have green hands!Love that Belargonia!I wonder how they survived cold winther.My plants are all dead because I got some MELDugg /Mildew on them very painful

  I think i must have a new Belargonia ,a pink one!Wish you happy days!

  VastaaPoista
 15. Mielenkiintoisia kasveja, minulla muutamia samoja. Korallikaktus on kukkinut minulla kerran, hyvin pienet keltaiset kukat. Minäkin haluaisin vanhanajan soilikin. Kaupasta olen ostanut pari kertaa, mutta niitä ei saa menestymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vai on sillä keltaiset kukat 😛
   Vanhanajan Soilikkia ei tahdo löytyä mistään. Kaupasta ostetut eivät kestä, ovat varmaan jotain uusia jalostetumpia.

   Poista
 16. Kyllä näyttävät viihtyvän viherkasvisi mökillä! Upeita ovat!

  Onnea soilikin etsintään ja hyvää kevään odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
   Kiitos nyt taitaa olla vaikea tehtävä edessä.
   Kevään odotusta sinne myös.

   Poista
 17. Sinulla on hieno valikoima viherkasveja. Viherpeukaloa ei tarvitse kaukaa etsiä.
  Olisikohan Vantaan Viherpajassa soilikkeja? Muistan, että olisin joskus sieltä löytänyt nyt jo edesmenneen soilikkini. Sammatin kievarissa oli ikkunalaudat täynnä soilikkeja. Kievarin toiminta taitaa olla loppunut.

  VastaaPoista
 18. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
  Kyllä niitä kaupasta löytyy mutta ne eivät kestä mitään. Ovat varmaan jalostetumpia

  VastaaPoista
 19. Onpa upeita kasveja. Pelargonit on hyvissä voimissa sinulla. Minulla taas talvi verotti montaa ja vieläkään loput ei oikein pääse kasvuun. Tuo papinkaura on aivan ihana myös. Äidillä oli sellainen vuosia ja kukki aivan hirveästi. Tulitikkukaktuksesi on myös niin kaunis. Minä en ole sen kanssa onnistunut. Ihanaa kun on kevät tulosssa ja saa suunnitella kukkia. Soilikkeja viime vuonna näin joko tori.fissä tai huutenetissä.

  VastaaPoista
 20. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
  Ikävää että pelakuusi eivät kaikki selvinneet talvesta.
  Papinkaura on kyllä ihana ja aika harvinainen kuitenkin.
  Minulla oli näitä Tulitikkukaktuksia peräti kolme onneksi luovuin kahdesta.
  Ihanaa todella että kevät on tulossa.
  Olen minä sieltäkin niitä katsonut mutta eivät ole niitä vanhoja Soilikkeja.

  VastaaPoista
 21. OIH! Ihanuus miten paljon viherkukkia sinulla. Ja hyvin kaikki mökilläkin lähteneet kasvuun. Pelargonia on niin kaunis! Jos minulla olisi Soilikki niin varmasti sinulle sen lähettäisin. Mikäkän siinä minulla Kliivia kukkii joka vuosi lokakuu-marraskuu. Enollani kukkii nyt parasta aikaa. Se myös niin kaunis kukka.
  Viime viikolla vaihtelin kukkiin multaa ja aina tähän aikaa oikeen muistaa viher kasvien tärkeyden kun aurinko saa ne oikeen loistoonsa. Muratin oksia viikolla enolta sain,ne ovat juurtumassa.
  Mukavaa kukkien ihanaista loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 22. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
  Oi miten ihana kuulla että olisit Soilikin minulle lähettänyt 💕
  Minulla Kliivia kukki viime vuonna juurikin näihin aikoihin mutta nyt ei ainakaan viime viikonloppuna ollut mitään siihen suuntaan viittaavaa.
  Minulla mullanvaito hommat on vielä edessä taitan jättää taas kuten ennenkin siihen kun voin viedä ne ulos.
  Muratti on minulla vielä kellarissa 😛
  Kiitos kuin myös sinne.

  VastaaPoista
 23. Hyvin on talavesta selevinneet siun kukat. Papinkaura ja Apostolinkukka on miulle tuntemattomampia kasveja, hienoja ovat. Toivottavasti Soilikin suat vielä kokoelmaasi!

  VastaaPoista
 24. Kiitos niin minustakin hyvin ovat talvesta selvinneet.
  Papinkaura ja Apostolinkukka ovat vähän kai harvinaisempia.
  Toivon saavani myös vanhanajan Soilikin.

  VastaaPoista
 25. Hyvälle näyttää talvehtineet pelakuut.
  Ja hitsi, miten komeita viherkasveja!

  VastaaPoista