perjantai 12. maaliskuuta 2021

Vielä jotain iiriksiä ja vielä ajatuksia majakkapenkistä .


Tämän keltaisena kukkivan valitsin silloin näiden kaksiväristen lehtien vuoksi . Sitten kului muutama vuosi ja se teki kukat . Ei kai olisi pitänyt olla edes yllätys että se oli keltainen  🤔😣
 

Tässä pelkät lehdet kuvattuna .  


Sitten minulla on vielä toinenkin lehdiltään kaksivärinen on valkoista ja vihreää se näkyy kuvan oikeassa laidassa  . Tämä ei ole vielä kukkinut , minkälaiset kukat lieneekään tällä yksilöllä 🤔
Vasemmalla on kirjavalehtinen lehtosinilatva . 


Siirsin sen taas väliaikaisesti tähän toiseen penkkiin ei kai pannut pahakseen kun kerran kukki hiukan . 


Toinenkin minulla on mutta siinä on tummemmat kukat  . Nämä kumpikaan eivät ole vielä löytänyt paikkaansa puutarhan penkeissä mutta ajattelin että ehkä olisivat mukavat havujen kanssa. Tässä on kyllä pallotuija takana mutta se on jo siirretty muualle  . Minulla on melkein kaikki penkit muutoksen pyörinässä  tai sitten muuten vaan kesken  😛



Nämä erittäin matalat iirikset olen istuttanut pionien ympärille . Ja vaikka niiden kukinta ei ole kovin pitkä mutta sitäkin kauniimpi  ja jäähän jäljelle pystyt kauniit lehdet mitkä kestää kauniina syksyyn asti . 


Tässä ne ovat penkin keskellä . Vasemmalla  kasvaa penkin päässä reunassa pihaesikkoa mikä tosin myös on kevätvuohenjuuren nitistyksessä , mutta ei ollut kauaa . 



Tätä pihaesikkoa minulla on ihan mukava pätkä  ja nythän se saa paremman kasvutilan . 





Tästä olen antanut tämän kevätvuohenjuuren suurimmaksi osaksi pois ja loputkin siirrän kukinnan jälkeen muualle . Niistä vasemmalle kasvaa myös esikkoja mitkä peittyy nyt melkein kokonaan  . Lisään hieman näitä matalia iiriksiä tännepäin penkkiä . 
Minusta tässä vaiheessa myös pionien punaiset varret ja oikealla kasvavat esikot on kivasti värien suhteen hyvät parit ja etenkin kun pionit kasvaa vielä ympärys kokoa . 



Alakuvissa ne peitossa olevat esikot  . 








Leikkasin samalla pionien varret poikki tästä päästä kun poistin vuohenjuurta että takana oleva kukinnan näkisi paremmin . Pionit kuulemma eivät välitä vaikka ne leikkaa alas 🤔❓ 



Takana kukkii rivi päivänliljoja ja ukonhatut on myös niiden takana aloittamassa kukinnan . Nyt reunat on tässäkin saatu alulle ja antavat heti mukavan ryhdin . Aluskasvillisuus on vielä tähän reunaan istuttamatta . 



Kulmassa olen saanut jo raudan tässävaiheessa laitettua mitä vasten tiilet ladotaan . Tässä kulmassa pionien takana kasvaa yksivärinen ukonhattu . 



Olen istuttanut myös laukkoja pionien väleihin ja ne kukkivat mukavasti yhdessä pionien aloitellessa kukinnan ja sitten laukkojen siemenpallerot ovat pitkään osa penkkiä ja myöhemmin myös kuivattuna sisällä erilaisissa asetelmissa . 







Näitä erilaisia laukkoja minulla oli paljon yhdessä penkissä mistä niitä siirtelin osan jo pois . Laitoin vähän langalla merkkejä niiden kukkiessa mitkä olisivat samoja . Ne myös kukkivat vähän eri aikoihin . En ole täysin tyytyväinen en ihan hyvin onnistunut joten siirrot voi vielä jatkua . 


Tämä valkoinen todennäköisesti siirtyy penkin takatiloihin... päätyyn kylläkin myös pionien sekaan . Mutta pitää katsoa nyt keväällä kun ei oikein ole edes muistissa miten se kaikki nyt olikaan ja menikään . 😎


Tässä laukkojen lehdet on rumia mutta ne todennäköisesti peittyy entistä paremmin kun pionit tuuhentuvat . 





Tässä on" kaikki "reunat jo laitettu ja näkyvät nyt paremmin ilman kasvustoja . Kasa keskellä on irtiotettuja kankaita käytävän pohjalta . Ne tulee takaisin paikalleen ja siihen singelikiveä , mitä onkin jo ensimmäisessä välin käytävässä . Majakka , toivottavasti se tulee siihen keskelle tänä keväänä että voin suunnitella sen reunat . 
Tässä on ensimmäinen kevyt lumi peittänyt maan . Silloin ei voinut aavistaa minkälaisen lumipeitteen se lopullisesti saakaan . 
Tästä on hyvä jatkaa kevään aikana . 

Mutta tällaista tällä kertaa  . 























40 kommenttia:

  1. On siinä aika homma... me katsellaan taloja, ja hikoiluttaa jo ajatus miten paljon aikaa noitten kukkapenkkien sunnittelu ja toteutus vie. Nythän voin saada sinulta ideoita ja vinkkejä! On sinun penkeissäsi ihania kukkia, ihania värejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa että olet laittanut kommenttia. Ilostuin niin kovasti. 🤗❤
      Ideoita voin antaa ja kun tulette autolla käymään sitten joskus, saat alkuja. 🤔❓ vai saako niitä viedä.

      Poista
    2. :-) juu saa niitä viedä, ainakin pohjoismaihin. Itse ajattelin mennä saksaan ostoksille kun rajat taas aukeaa.

      Poista
    3. Joo tuo minulle sitten kanssa 🤗💕

      Poista
  2. Sulla on komeat istutusalueet. Tajusin ettei mulla ole esikon esikkoa. Tarttiskohan hommata 😊

    VastaaPoista
  3. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
    Minulla taas niitä on ihan hirveästi erilaisia ja useammassa paikassa. Ne on hyviä kevään ja alkukesän kukkijoita.

    VastaaPoista
  4. Laitat paljon kuvia julkaisuusi. Pitäisiköhän minunkin? Kuitenkin otan paljon kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässähän on vielä vähän 🤗😁kuvia joissain blogeissa huomattavasti enemmän mutta niitä on minusta mukava katsella ja siksi myös minulla niitä on.
      Laita ihmeessä sinulla on niin kauniita kuvia ❤

      Poista
  5. Talvinen kuva vertailun vuoksi, mielenkiintoista katsoa. Vuohenjuuret ovat kauniit runsaine kukkineen penkissänne, aivan ihanat! Aina se luonto pääsee temppuilemaan siten että jotkut yksilöt valtaavat alaa ja peittävät toiset, mutta siinähän meillä riittää puutarhatöitä 😀 Kauniita iiriksiä ja suloisia esikoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo penkki on niin vaikea kuvata ja hahmottaa joten se ehkä parhaiten näkyy tossa lumikuvassa. Ja jos oikein tarkkoja ollaan ei siinä ole vielä kaikki se jatkuu vielä toiselle puolelle mikä ei ole valmis. Siksi siirtoja tulee ja penkin kunnostusta kun kevät tulee.
      Kiitos sinulle ❤

      Poista
  6. Iiriksiä löytyy niin monenlaisia, mutta taitavat kaikki olla kauniita :). Minäkin tykkään kovasti noista samoista matalista iiriksistä , mitä sinullakin oli kuvassa. Osa uusista hankinnoista ei ole vielä kukkinut, mutta ehkä tänä vuonna?
    En muistanutkaan, että lehtosinilatvaa löytyy myös kirjavalehtisenä, sitä tavallista sinistä minulla on.
    Nuo esikkosi ovat kauniita, minun pitää ehdottomasti hiljalleen lisätä esikoita kevään iloksi. Olen samaa mieltä pionien punaisista varsista, ne tuovat penkkeihin kivaa koristeellisuutta muiden kevätkukkioiden joukossa.
    Komea puska ukonhattua, se on vanha ja hyvä kasvi!
    Hyvin olet edennyt majakkapenkin kanssa, tuosta vaiheesta on todellkin hyvä jatkaa keväällä eteenpäin. Kuvia odotellessa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iiriksiä minulla tosiaan on, niiden lehdet kun myös viehättää. Tämän matalan olen saanut kodin rivarin naapurilta muutaman alun ja ne on levinnyt ihan mukavasti.
      Tämä kirjava muoto lehtosinilatvasta on hieman rauhaton ja se pitää saada johonkin rauhalliseen ympäristöön. Minulla on monia metrejä esikoita ja lisää tulee 🤗😁
      Ne vaan on niin ihania, helppoja ja kukkivat kauniisti.
      Ukonhattua minulla on myös kaksivärisenä ja nyt siemenistä on itänyt keltainen. Lehto ja valkoinen on vielä itämättä, joten ukonhattuja piisaa.
      Onneksi sain kuitenkin sitäkin penkkiä jonkinverran eteenpäin syksyllä. Se majakka perhana on vielä tekemättä, aineet on 🤗
      Kiitos sinulle ❤

      Poista
  7. Iiriksen kukka kaunis ja ihanan pirteän värinen <3 Katselin kuvia ja ihastelin istuksia. Upeita istutuskokonaisuuksia. Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
      Kiitos kuin myös sinne sinulle.

      Poista
  8. Minäkin pidän tosi paljon kurjenmiekoista. Luultavasti minullakin on tuota samaa sinikukkaista, matalaa lajiketta, kuin sinullakin.
    Silmäni lepää tuossa kuvassa, jossa taustalla olevat tuijat tuovat kukkivat päivänliljat niin kauniisti esille. Esikkokasvustosi ovat myös hyvin kauniita runsaudessaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos niissä kurjenmiekoissa on sitä jotain. Lehdistö on kaunis ennen ja jälkeen kukinnan.
      Minä pidän ensinnäkin tuijista ja niitä pitää minun mielestäni olla melkein joka penkissä 🤗😁
      Esikkoja minulla on monia metrejä ja lajeja, suosittelen 😁

      Poista
  9. Sullon kyllä mahtavat määrät esikoota. Kurijenmiakat o munki suasikkia, varsinki siperiankurijenmiakkojen kapiat heinämääset leheret. Mullaki on ollu joskus kirijavalehtinen versio. Olis pitäny kukkia vaalian sinisin kukin, mutten sitä koskaa nähäny, ku hävis ennen kukintaa. Penkiishän riittää siirtoja, vaikka joskus luulooki kaikkien olevan just eikä melekee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minulla on erittäin paljon esikkoja ja lisää tulee joka vuosi. Niitä on useita metrejä ja monessa paikassa.
      Tuo kirjavalehtinen sinilatva on kyllä aika levoton versio mutta pitää katsoa joku rauhallinen tausta... jossain vaiheessa 😰 . Harmi että omasi hävisi vai onko 😛😵
      Juu minusta tuntuu että minulla on jokin ihme "pyörremyrsky" menossa penkeissä.
      Onkohan se hyväksi vai turha 🤔😎

      Poista
  10. Todella upea puutarha sinulla ja mikä kukkaloisto! Varmaankin paljon työtä tuollaisen ylläpitämisessä mutta silmä nauttii. Hyvää viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
  11. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
    Kyllähän se paljon työtä vaatii mutta nyt jo sitä kaipaa.
    Kiitos kuin myös sinne sinulle.

    VastaaPoista
  12. Nuo kirjavalehtiset lehtosinilatvat ovat nättejä. Minulla on ollut muutaman vuoden sinistä ja nyt on pikkutaimilla valkokukkaista. Ehkä lisään kirjavalehtisenkin ostoslistalle. Kookkaat laukat sopivat hyvin pionien sekaan. Niiden rumat lehdet peittyvät mainiosti pionien rehevän lehdistön sekaan. Tuosta pionin lehtien leikkaamisesta... Minä olen kuullut sellaisenkin väitteen, ettei pioneista saisi leikata edes muutamaa kukkaa maljakkoon pitkän varren kanssa, etteivät puskat kärsi. En taida niellä sataprosenttisesti kumpaakaan väitettä. Eiköhän mikä tahansa kasvi kärsi, jos sen joka vuosi leikkaa matalaksi kesken kasvukauden? Lehdillähän sitä ravintoa juureen kerätään. Ja tuskinpa kookas, hyväkuntoinen pioni siitä suuttuu, jos leikkaa jonkun kukan vähän pidemmällä varrella leikoksi?
    Eipä syksyllä tosiaan ensilumien aikaan tiennyt, millainen talvi tulee :D Onneksi ei ollut samanlainen kuin viime talvi! Nyt vain odotellaan tämän lumipaljouden sulamista. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinilatva on kyllä kiva perenna. Minulla taas ei ole kuin nämä kaksi kirjavaa muotoa. Laukkoja on minulla paljon, innostuin yhtenä syksynä niitä istuttamaan. Ja nyt jo on ollut siirrossa. 🤗😁
      Pitää tutustua vielä pionien leikkuuseen. 🤔
      Onneksi tosiaan että saimme kuitenkin lunta reippaasti tänä vuonna. On kasveille ollut vähän peittoa.
      Kiitos kuin myös sinne.

      Poista
  13. Minullakin krjavalehtinen lehtosinilatva hävisi samantein. No paikka taisi olla muutenkin huono. Hieno rivi pioneja, esikkoja ja kurjenmiekkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjavalehtinen on ollut nyt muutaman vuoden ja muita minulla ei sitten olekkaan.
      Näitä perennoja minulla riittää 🤗😁

      Poista
  14. Aivan ihanat kukkapenkit ja rehevät. Kauniisti sommiteltu,sinulla on silmään ja olet tosi hyvä viherpeukalo.
    Esikot ja liljat niin kauniita,meilläkin on niitä. Laukkoja olen kuivattanut kuivakukiksi. Ja hauskasti kun kuivatin niitä aitassa ja kodin seinällä niin siemenet ovat ropisseet,keräsin ne pusiin ja istutan ne keväällä maahan.
    Onneksi kesän ihanuus on edessäpäin.
    Ihanaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
      Minä rakastan esikoita ne vaan on niin hyviä keväänkukkijoita. Laukkoja minäkin kuivatin kuivakukiksi. Keväällä siemenet voi kylvää mutta myös halutessaan jo syksyllä.
      Onneksi tosiaan on kaikki edessä.
      Kiitos kuin myös sinne.

      Poista
  15. Sinulla on näppärä reunussysteemi. Mullat pysyvät hyvin penkissä ja kasvien kasvaessa kattotiilet katoavat lehtien alle.
    Myös kukkia sinulla on ihan mielettömät määrät. Iriksiäkin useissa eri väreissä ja kutakin runsaasti. Hienon näköistä. Viherpeukalon sijasta sinulla on kokonainen viherkämmen - tai kaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä majakkapenkki on reunustettu näillä kattotiilillä ja yksi muu pieni penkki mutta siitä lähtee ne kattotiilet pois kun se laajenee. Ja majakkapenkkiin tarvitsee myös latoa vielä hieman lisää.
      Kiitos sinulle sanoistasi ❤

      Poista
  16. Hieno esitys siitä, mitä hyvällä värisilmällä, kauaskantoisella suunnittelulla, suurella määrällä samaa kasvia ja itseä säästämättä saa aikaan. Erityisen hienoa tuo, että otat myös. esim pionin varsien ja lehtien sävyt huomioon värejä miettiessäsi. Upeat kukkapenkkien reunat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤ työtä kyllä vielä riittää mutta onneksi voimia on jäljellä.
      Juu minäkin pidän näistä reunoista todella paljon, niillä saa mukavan kohopenkin.

      Poista
  17. How beautiful is your garden. I especially loved the irises, they are spectacular flowers.
    Have a nice Sunday
    Greetings

    VastaaPoista
  18. Kauniita kokonaisuuksia jotka muodostuvat niin kauniista yksityiskohdista. Ison urakan olet jo tehnyt.

    VastaaPoista
  19. Voi valtava! Isossa kukkapenkissä on oma työnsä, mutta se palkitsee runsaudellaan, kasvumuodoilla ja kauniilla kukinnoilla. Talvellakin on korkeuseroja näkyvissä lumen alta, kun havut nousee korkeuksiin.

    VastaaPoista
  20. Kiitos sinulle sanoistasi ❤ tämä penkki on kyllä aika isokokoinen. Mutta kyllä ilahduttaa suuresti jo nyt. Havuja minulla on jokaisessa penkissä.

    VastaaPoista
  21. Voi, miten kivan särmästi havut rytmittävät tilaa👍 Näistä kuvista saa ideoita omaan puuhasteluunkin😊

    VastaaPoista
  22. Onpas sinulla kaikkea kivaa siellä kasvamassa. Ja talvikylvöksetkin ovat hyvin onnistuneet.

    VastaaPoista