keskiviikko 6. lokakuuta 2021

Oliko tämä viimeinen penkki ❓

 Meillä on ollut pitkään kaistale rikkaruohojen peittämää aluetta kahden eri penkin välissä joten nyt oli aika saada jotain aikaiseksi tämän alueen suhteen .  Se oli osittain peitetty pressulla parikin vuotta ja kun sen poistimme sen alta paljastui jonkinlaiset portaat ja pikkupatio . Mies auttoi purkuhommissa ja niin tuli taas puoli kuormaa peräkärryyn kaatopaikalle vietävää tavaraa . Yhden kuorman olemme sinne jo tänä vuonna vieneet onneksi kaatopaikka on myös lähellä mökkiä . Toimme kotoa vielä kerättyjä poistoja niin matka kaatopaikalle voi taas alkaa . 


Minä sitten aloinkin talikkopuuhiin kun mies oli ensin trimmerillä vetänyt pitkät rikat matalaksi siltä osin mikä ei ollut pressun alla . Oli siellä sivussa joku perennakin tämä alakuva on kyllä 2020 kuvattu . En löytänyt ainuttakaan kuvaa tältä vuodelta olen varmaan karttunut kuvata tätä aluetta . Löysin sieltä rikkaruohojen seasta nyt muutaman kadonneen perennan  kun ensin olin kompastunut tiiliskiveen mikä piti valkoista käytävä kangasta paikoillaan ja lentänyt nurin kyseiseen rikkaruoho alueeseen . Onneksi ei käynyt kuinkaan muutakuin en meinanut päästä ylös kun en voi mennä polvilleni eikä ranteet kestä yhtään . Siinä sitten kun aikani pyörin ja ähisin huomasin yhden kadonneen perennan jos toisenkin . Tämä Harmaakäenkukka poistui jo viimesyksynä sitä ei voinut olla huomaamatta jo korkeutensakin puolesta , muutamia ruusukkeita tosin oli jäljellä ja ne otin nyt myös talteen . 


Istutin penkin vasempaan kulmaan taakse ison pesäkuusen ja nyt alesta ostamani tuijan . Olisin ostanut vähän suuremman mutta ei ollut olisi  näin ollut yhtenäisempi linja.   Sitten vielä taakse ison tuijan muiden isojen jatkoksi tämän poistin samasta penkistä kuin pesäkuusenkin  . Olenkin kirjoittanut siitä penkistä mikä poistuu terassin ja porealtaan tieltä . Vielä siellä on vaikka mitä siirrettävää mutta niitä sitten taas ensivuonna . Joitakin perennoja ja sipuleja laitoin tähän jo nyt kasvamaan vielä jää jotain kevääseenkin . Lautojen tilalle tulee hoitopolut kivistä ja niitäkin meillä löytyy vaikka minkälaisia . Aika isoiksi jää silti perenna alueet mutta pompitaan sitten  . Tämä koko reunapenkkien alue on vielä muutenkin pahasti kesken puuttuu reunoja ja singelikivet muunmuassa 😁eikä ole muuten ainoa alue  . Ylempänä oikealla näkyy vielä puureunoja seuraavassa penkissä mikä nyt yhdistyi tähän penkkiin . Puureunoja on tikka hakannut jo jonkinverran tästäkin joten pitää ne poistaa ja tehdä kanttausta kuten vähän muuallakin . 


Kitkennän aloitan nyt tulevana viikonloppuna oikein tosissaan ja leikkelen perennojen varsia . Vähän myöhemmin leikkaan nämä pallohortensian kukat kunhan vielä vähän ruskettuvat . Kokeillaan laittaa tähän tuki ympärille josko pysyisi vähän enemmän pystyssä  kukat on isoja ja raskaita ja pensas on myös tosi iso . Leikkelen ja siivoan penkkejä jo näin syksyllä että helpottaa kevättä . Talventörröttäjiä en juurikaan jätä koska emme niitä paljon näkisikään talven aikana . Penkit on helpompi puhdistaa rikkaruohoista kun ei ole kasveja tiellä . Mutta kukin tyylillään . 


Parsan versot leikkaan myös kohta matalaksi ja lisään lehmän lannan . Pitää katsoa nyt viikonloppuna miten keltaiseksi varret on mennyt voi olla että leikkaus jää näiden osalta vähän myöhemmäksi mutta niin jää sitten lannan levityskin . Parsoille annetaan kunnon typpilannoitus näin myöhään syksyllä poiketen muiden lannoituksen suhteen .  


Pensasmustikoiden syysväritys oli viimeviikonloppuna jo aika mukava . Jostain syystä minulta on jäänyt syksyn kuvaaminen väliin enkä minä kovinkaan paljon muutenkaan ole valokuvia ottanut . 
Miten pitkällä te olette syyspuuhissa onko kaikki jo taputeltu 🤗😁

Mutta tällaista tällä kertaa ❤ 

32 kommenttia:

 1. Sinullahan onkin pätevän näköinen suojaus pensasmustikoille. Varmaan pysyvät suojassa asiattomilta. Olipa harmi, että perennat piti löytää ihan noin maankamaran kautta pyörähtämällä. Onneksi ei sattunut pahemmin. Meilläkin on tuollainen pesäkuusi ja se on kyllä hauska, kun se ei kasva korkeutta paljoakaan. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensasmustikoiden tukireunoihin laitoimme kireäksi verkon lintujen takia, puutarha on aidattu joten muista ei ole pelkoa.
   Sitä on tullut vanhemmiten vähän koohoksi ei pysy aina kunnolla pystyssä näköjään 😁
   Pesäkuusia meillä on vielä kaksi muutakin mitkä siirtyy vielä pois sieltä kyseisestä penkistä.
   Kiitos mukavaa loppuviikkoa myös sinne.

   Poista
 2. Onneksi ei käynyt pyllähdyksessä pahemmin. Tulipa uusi näkövinkkeli, jonka ansiosta löytyi muutama perennakin. Sinulla on kyllä mahtavat istutusalueet, joissa ei suinkaan kasva yhtä tai kahta vaan aina runsain määrin kaikkea kaunista.
  Kävin hetki sitten kasvimaalla katsomassa, kuinka parsa oli muuttunut upean keltaiseksi. Pitääpä muistaa antaa sille lannoitus. Kiitos vinkistä!
  Minäkin leikkaan aika paljon perennoja jo näin syksyllä. Jos lunta tulee, kuten yleensä ainakin vähän, kaikki peittyy hankeen. Talventörröttäjiä ei silloin paljon ihailla, vaan enemmänkin pohditaan, minne kaikki lumi saadaan työnnettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi itse pääsin kuitenkin ylös mies teki etätöitä sisällä mökissä joten huutaa ei olisi kannattanut no oli minulla puhelin mukana mutta kun oikein ähisin ja sain yhden polven kuitenkin kestämään senverran ja ranteet että pääsin ylös. Näytin miehelle myöhemmin laajaa painautumaa ruohossa ja hän katsoi sitä ja ihmetteli mikä siinä on makanut... minä sanoin että minä 😁
   Juu muista hyvä lannoitus parsalle.
   Niin teillä siellä kaupunki oloissa on tosiaan se huoli jos tulee lunta enemmän että mihin ne laittaa. Onneksi meillä ei sitä ongelmaa ole. Jotenkin sitä vaan on tullut sellainen tapa noiden perennojen varsien kanssa että pitää ne ottaa jo syksyllä pois, etenkin isojen kuunliljojen varret ennenkuin limoittuvat. Ja kun ne laittaa nyt siihen kompostiin niin kiertokulku käy näinkin .

   Poista
 3. Täällä ei olla kunnolla edes vielä aloitettu syyspuuhia :-D Nyt tulin mantereelta kukkasipulilastissa, ne voisi istuttaa, jospa huomenna ehtisi. Tämä päivä on mennyt kaikessa muussa ja kohta alkaa loppupäivän kestävä palaveri.
  Hurjaa, onneksi ei käynyt pahasti, kun kaaduit! Onni onnettomuudessa, tuli löydettyä kasveja :-D

  VastaaPoista
 4. Kyllä minullakin ne on vielä alkutekijöissään syksyn puuhat mutta hyvällä alulla kuitenkin.
  Onneksi ei kuperkeikassa käynyt pahasti ja tosiaan kyllä minua huvitti kun ne perennat löysin.

  VastaaPoista
 5. Hei Nila!
  No ei ole vielä kaikki puuhat tehty. Daaliat kukkii vielä, ne pitää ylös talvivarastoon. Sen jälkeen kaikki kevätkukan sipulit saa saman paikan. Vaahteranlehdet haravoidaan ja laitetaan kukkapenkkien talvipeitoksi. Kyllä riittää vielä paljon tehtäviä.
  Onneksi et saanut mitään vammoja, puutarhatyö voi olla vaarallista.
  Terveisin Marika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt viikonloppuna leikkelin kukkien varsia, kitkin ja haravoin. Daalioita ei minulla ole yhtään olen laiska niitä siirtämään kellariin ja taas penkkiin. Minulla on jonkinverran ruukkuja ja nekin kyllästyttää siirrellä. Mutta kauniita ne ovat ja kukkivat pitkälle syksyyn.
   Onneksi ei kuperkeikassa ollut epäonnea matkassa.

   Poista
 6. Tuommoinen aitaus olisikin hyvä pensasmustikoille. Arvaa söiko rusakko minun viljelykset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on mustikat puutarhassa mikä on aidattu mutta laitettiin ne kasvamaan lavaan hoidon takia ja tiukka verkko päälle meillä kun linnut syö ne muuten.
   Harmi kun rusakot pääsivät käsiksi sinun viljelyksiin.

   Poista
 7. Huh, onneksi et satuttanut itseä kaatuessasi. Tuosta alueesta tulee mahtavan kokoinen ja varmasti näyttää kauniilta kunhan kasvit siellä kasvavat. Pesäkuuset ovat kivoja, minullakin on niitä muutamassa paikassa ja tykkään kovasti.
  Minun pitäisi vielä jaksaa tehdä kiveyksiä, mutta tänään on satanut, enkä käynyt kun kävelyllä aamupäivällä.
  Kitken, jos jaksan, mutta tuskin kaikkia alueita saan aikaiseksi. Keväällä on aina puhtia monin verroin enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei käynyt kuinkaan kaatuessa. Minullakin on kaksi muuta pesäkuusta ja nekin on siirto listalla.
   Olet oikeassa keväällä on puhtia enemmän mutta pitää vielä kuitenkin kitkeä muuten keväällä on tukalat paikat

   Poista
 8. Hienoa tulee. Ahkerat te. Mutta älä kaadu enää.

  VastaaPoista
 9. Olipas ikävä tapa löytää uusia kasveja. Onneksi ei menny muksahtaminen täysin hukkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu minusta on tullut vanhemmiten aika köntys mutta eka kertaa nyt kaaduin lähellä on ollut monta kertaa. Kasvit on istutettu nyt uusiin oloihin.

   Poista
 10. Mulla on pihalla kaikki syyshommat tekemättä. Ei lainkaan innosta kotona kun töissä päivät putsataan ja leikataan perennoja/ puskia talvisäilöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se vähän varmasti niinkin on kun tekee työkseen vielä niin saa niinsanotusti tarpeeksi.... ainakin näin syksyllä se alkaa tuntua jo ettei oikein viitsisi.

   Poista
 11. Huh, onneksi ei käynyt huonosti kompastuessasi! Yritin tässä miettiä, kuinka itse pääsisin ylös, jos polvet ja ranteet olisivat pois pelistä. Ei mikään helppo homma. Hyvä, että löysit samalla kuitenkin uusia kasveja, niin ei mennyt pyllähdus hukkaan :D Kivan kokoinen on tuo uusi alue. Varmaan riittää talveksikin vähän pohdittavaa, mitä siihen sitten istuttaisi.
  Täällä on syystyöt ihan alkutekijöissään. Naapureilta tullut jättimäinen risukasa on vähän hidastanut muiden töiden tekemistä, mutta ainakin marjapensaiden aluset on nyt hyvin katettu. Jospa tänään saisi muita hommia askeleen verran edistettyä. Perennojen varsien leikkuut jätän suosiolla keväälle. En muuten muista kevään suuressa kitkemisinnossa, missä kasvaa mitäkin :D
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei käynyt kuinkaan mutta kyllä oli työ päästä ylös siinä sitten pyörin ja kierin koitin ja koitin. Minua kyllä myös huvitti kun ne perennat löysin.
   Osa kasveista on istutettu jo penkkiin mutta vielä tilaa on.
   Marjapensaan aluset nielee yllättävän paljon haketta. Minulla olisi myös hakkeen lisäystarve.

   Poista
 12. Vahinko ei tule kello kaulassa. Onneksi ei käynyt tuon pahemmin.
  Otsikkosi kysymykseen, rohkenen vastata (tarmokkuutesi tuntien), ettei ollut.
  Annan varoituksen, tulemme joskus katsomaan aikaansaannoksianne.
  Minä en vielä raskinut leikata parsan varsia, kun niissä on tänä vuonna kaunis ruska, mutta kohta on senkin aika.
  Hyvää Aleksis Kiven päivää ja ensi viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän sitä sanotaan ja kyllä sitä on tullut kummallisen köntykseksi viimeaikoina.
   Minulla on nyt niin valtavasti keskeneräistä hommaa että toivottavasti ei tule vähän aikaan kuitenkaan mitään uutta.
   Tuo sinun varoituksesi on aivan ihana ja toivon todella että tulisitte vaikka keväällä toukokuussa kun ei ole ihan vielä niinpaljon teilläkään hommia ja on sitten jotain katsottavaakin. Nyt saat kyllä lunastaa varoituksesi 🤗❤
   Parsat on minullakin vielä leikkaamatta en joutanut kuitenkaan vielä ja nyt pitää mennä anoppia auttamaan mutta sieltä palattua on niiden aika.
   Kiitos hyvää alkanutta viikkoa.

   Poista
 13. Teillä aina maisema muuttuu... ihanaa päästä seuraamaan ♥️💚♥️
  Mukavaa tätä viikkoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
   Kiitos mukavaa loppuviikkoa.

   Poista
 14. How beautiful your Silene coronaria is. Your garden is fantastic and now it's getting the colors of autumn. Here the trees are also starting to show their autumn tones.
  Have a great week

  VastaaPoista
 15. Ihannoin teidän äärettömän upeaa ahkeruuttanne ja työn jälkeä.
  Teette mitä hyvänsä niin kaunista ja saatte kaiken kasvamaan ja kukoistamaan.🌼
  Mukavia syyspuuhia ja hetkiä viikkoosi🤗

  VastaaPoista
 16. Kiitos sinulle sanoistasi ❤ samoin sinä saat kaunista katseltavaa aikaiseksi.
  Kiitos kuin myös sinne.

  VastaaPoista
 17. Mukava postaus uudesta istutusaluesstasi! Kovasti kiinnostaa myös kuvassa näkyvä pensasmustikkaistutus kasvatuslaatikossa. Itsellä on samantapainen suunnitteilla, mutta kasvatuslaatikon rakentaminen jäi muiden kiireiden vuoksi kevääseen. Nyt syksyllä istutin kuitenkin kolme tainta suuriin, hyvin salaojitettuihin, pohjareiällisiin ruukkuihin rodomultaan ja ajatus on saada ne onnistuneesti talven yli pakkaspeitteen ja lekaharkoista rakennetun "pesän avulla". Ehtisitkö kertoa, kuinka paksu multakerros sinulla on kasvatuslaatikossa? Ja oletko laittanut verkkojen lisäksi muuta talvisuojausta? Entä mitä lajikkeita kasvatat? ITselläni on nyt Aino, Alvar ja North Blue.
  -Mummopuutarhuri

  VastaaPoista
 18. Minä tein postauksen tämän pensasmustikoiden kasvstuslaatikon teosta sunnuntai 12 päivä toukokuuta 2019. Käy kurkkaamassa. Pink Lemon ei menestynyt meillä kunnolla siitä kylmi aina paljon versoja joten vaihdoimme sen Ainoon muut kasvaa edelleen ja tuottaa hyvin jo satoa tässä paikassa. Selvästi onnistunut siirto. Verkot on ylivedettävät ja ne on kireinä päällä. Teimme samanlaiset reunat vadelmille mutta matalamman ja ilman verkkopylväitä. Toivottavasti sinulla onnistuu talvetus niillä on hyvin pintajuuret. Keväällä sitten kaukalon tekoon. 🤗❤

  VastaaPoista
 19. Kiitos oikein paljon, sieltä löytyikin mainio postaus! Kiitos myös varoituksesta pensasmustikan pintajuurisuuden suhteen. Pitää peitellä "pikkuiset" hyvin talven varalle. Verkot ovat kovasti tarpeen täälläkin, kun rusakot ja metsäkauriit ovat lähes päivittäisiä pihavieraita.
  -Mummopuutarhuri

  VastaaPoista
 20. Voi mahdoton mitkä syyshortensiat! Oletko ikinä käyttänyt kukintoja kuivakukkina?

  VastaaPoista