perjantai 22. lokakuuta 2021

Rivarinpihan uudistusta ja sille ensivuoden suunnitelmia .

 Meillä on ollut rivarinpihalla kova myllerrys ja muodonmuutos . Ensin taloyhtiön toimesta haluttiin leikkaa syreeni aita maantasalle se taas johti siihen että kuuman kesän johdosta perenna istutukset rinteessä kärsi todella pahasti ilman aidan suomaa varjoa . Se taas johti siihen että päätimme poistaa kokonaan yhden ison penkin ja laittaa se nurmikolle . Myös osa talon reunassa rinteessä olevasta penkistä sai nyt lähteä . Perennoja keräsin jätesäkkeihin ja annoin pois halukkaille . Vanha työkaveri veikin useamman jätesäkillisen  täällä kun meillä on kotiloita niin en halunnut niitä mökille . Meillä on mökillä niin paljon kukkia että täällä joutaa nykyään jo vähemmällä  , en kerkiä näitä kaikkia kumminkaan enää hoitamaan . 

Tästä välistä poistettiin yksi  pallotuija ja keväällä lähtee perennat mitä on jäljellä . Poistetun penkin reunasta jääneet kivet hyödynnettiin kahteen penkkiin joidenka reunat korotettiin entisestään . Muutamia kasveja hävitin näistä penkeistä ja istutin taas siitä hävitetystä pitkästä penkistä muutamia näihin penkkeihin . Talonseinää myötäilevä kapean istutuksen myös hävitin  siinä kasvoi maksaruohoja  . Pari karpaattien kellon alkua jätin jos joku haluaa ne keväällä . Niitä en tähän ole istuttanut mutta on jostain levinnyt , minulla on ollut niitä joskus rinteessä kasvamassa   mutta siitä on jo aikaa  . Ehkä poistamme vielä joskus tämän laattapolunkin nurmikolle . Koska laatat pitää kanttaa aina joka vuosi reunasta  ja laattojen alla ei ole kangasta ja niiden välit kasvaa ruohoa . Oikealla aidan vieressä oleva penkki poistuu keväällä . Portaiden toinen puolisko laitettiin osittain nurmikolle jo viime vuonna . Tästä poistuu keväällä singelikivet talon seinustalle  niinikään nurmikon tieltä  . Tämä angervo penkki myös häviää ja muuttuu nurmikolle  siirrän ne etupihan penkkiin  . 


Tässä vielä penkit osittain entisessä mallissa mutta jo ilman aitaa ja aiemmin poistettuja havuja 
Nämä on myös kohta mennyttä koska taitavat kaikki poistua ajan kanssa kaikkea ei saa yhtenä eikä kahtena vuonna . 


Tässä aita vielä antaa mukavan varjon istutuksille . Mutta tällaista tällä kertaa ❤ 
30 kommenttia:

 1. Upea tulee pihasta. Minä rakastan syreeneitä. Onneksi kasvaa nopeasti uudestaan. Minun syreenipuuni paleltui ja oli vanha. Katkaisin juurta myöten ja nyt on jo korkea pensas muutamassa vuodessa.

  VastaaPoista
 2. Alhaalla kaunis kesäinen kuva.
  Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 3. Teillä onkin mittavat muutokset käynnissä.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerralla ehkä vähän jo liikaakin.
   Kiitos hyvää alkanutta viikkoa

   Poista
 4. Kyllä taiot hienon pihan ja ympäristön käden käänteessä kun aika tulee. Nätti paikka jo nyt.

  VastaaPoista
 5. Ymmärrettävää, ettei kahta puutarhaa ehdi hoitaa samalla tavalla ja mökkipuutarha näyttää laajentuvan tasaiseen tahtiin. Tässä saumassa muutokset menivät luontevasti, mutta onhan tuossa työtä ollut, pitäähän jäljet siistiä poiskaivaessakin. Onneksi pihaan jäi vielä kookkaita kasveja tuomaan kauneutta ja tunnelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut todella paljon tehtävää molemmissa paikoissa, alkaa jo tökkimään.

   Poista
 6. Onpa kivoja nuo kivetyt reunukset, tekevät ilmettä, rajaavat kauniisti, antavat huolitellun ilmeen. Ihanan runsas piha!

  VastaaPoista
 7. Tuollaisissa muutostöissä on melkoinen urakka, vaikka kuinka suoraviivaisesti niitä yrittäisi tehdä. Varmaan on yksinkertaisempaa muuttaa istutusalueita nurmikoksi. Silloin pärjää ruohonleikkurikierroksella ja lopun energian voikin käyttää mökkipuutarhan kanssa touhuamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä iso urakka ja se ei ole vieläkään päätöksessä, ensi vuonna lisää nurmikolle.

   Poista
 8. Hei Nila!
  Eihän sitä kahta isoa puutarhaa jaksa hoitaa. Istutukset tarttee sekä aurinkoa että varjoa. Nämä viimeiset kesät olen huomannut ettei ne kasvit oikein tykkää kun on ollut yli 30 astetta. Oikein kaunis puutarha muuten. UUdesta tulee varmaan myös ihan ok.
  Oikein hyvää viikonloppua /Terveisin Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se vähän liikaa on ollut molempia hoitaa mutta nyt toivottavasti pääsen vähemmällä.
   Kiitos ja hyvää alkanutta viikkoa.

   Poista
 9. Suuret työt tulee noinkin päin. Kahta puutarhaa ei samalla tavalla jaksakaan hoitaa. Kauniit kukkapenkit joudut hävittämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä oli todella paljon työtä näinkin päin. Kiitos kauniita ne kukkaset aina on mutta jäihän niitä vielä.

   Poista
 10. Puutarhassa puhaltaa uudet tuulet siis. :))

  VastaaPoista
 11. Ei kaikkii kerkii tehä ja hoitoo, kun on mökiltäkin kuvia näkyny isosta puutarhasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän tämä menee ja mökillä kun tulee vietettyä yhä enemmän aikaa.

   Poista
 12. Hieno tuosta noinkin tulee. Joskus luopuminen kannattaa.
  Teidän mökin puutarha on kuin Eden, joten varmaan rivarilla ollessa et edes huomaa kukkien puuttumista.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos luopuminen oli helppoa mutta ei työn osalta. Ja kyllä niitä penkkejä jäi vielä.
   Kiitos mukavaa viikonjatketta myös sinne

   Poista
 13. Sinulla onkin siellä aikamoinen urakka työn alla. Hyvä, että kasveille löytyi onnelliset uudet omistajat. On järkevää muokata pihaa omien voimavarojen mukaan hoidettavaksi. Ja tosiaan sinulla on suuri mökkipuutarha myös ylläpidettävänä ja varmaan vietättekin mökillä jatkossa kesäisin yhä enemmän aikaa. Ainakin rivien välistä on ollut sellaista luettavissa kun on seurannut, mitä kaikkia suunnitelmia sinulla on sinne :D Ei muuta kuin työn iloa sinne!

  VastaaPoista
 14. Onneksi se on nyt ohitse ensikeväänä sitten jatketaan. Kasveille onneksi löytyi onnellinen omistaja ja kyllä niitä penkkejä vielä jäikin.
  Suunnitelmat etenee taas keväällä
  Kiitos ja hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
 15. Niinhän se elämä menee, että ensin hiki hatussa rakennetaan ja sitten jo vähennetään ettei jäisi jälkipolville kamalasti siivottavaa😂

  VastaaPoista
 16. Ja näin on niinsanotusti ympyrä sulkeutunut.

  VastaaPoista
 17. En ole aikoihin käynyt blogissani, paljon olet puuhannut. Yksi piha riittää kyllä. Mökillä teillä on tarpeeksi puurtamista.

  VastaaPoista