torstai 3. helmikuuta 2022

Pensasmustikoiden kasvatus mietteitä

Toukokuun toinen päivä  2021 oli puutarhassa tämän näköistä . Mustikoiden päällyskepit olivat taipuneet joten ne vaativat tuentaa  . Mustikat on nyt keväällä laskelmien mukaan ollut kolme vuotta tässä istutus laatikossa .  


Kaikkihan alkoi tästä nämä kuvat olen aikaisemmin julkaissut mutta nyt oli minusta hyvä itse tarkastella tilannetta . Huhtikuun viimeisenä ja toukokuun ensimmäisenä päivänä  2019 muistaakseni tuli tehtyä tämä toteutus . Penkki on 630 cm.  pitkä ja 120 cm  leveä . Reunat koostuu kahdesta 15 cm leveästä päällekkäisestä lehtikuusilaudasta  . Kuusi metallista tolpan jalkaa maahan ja niihin tolpat tulevan verkon kiinnitystä varten  .  


Laitoin silloin puukepit merkiksi mihin istutan ja kaivoin , kuopan reunat vuorasin sanomalehdillä rikkojen estämiseksi  kuopat täytin havu ja rhodo mullalla , lavan reunat vuorasimme patolevyllä . 


Myös päälle asettelin vielä sanomalehdet ennen karikkeen levitystä  . Rikkaruohojen kanssa ei ole ollut ongelmia ne on ollut peippo nykäistä karikkeesta ja vähän niitä on yleensä noussut Lajikkeet ovat oikealta vasemmalle mentäessä . 
North Blue  , Arto , lappu edelleen kadoksissa     🤗🤔  , North Blue , Alvar ja Aino . 
Ainon tilalla kasvoi Pink Lemonde mutta se kylmi edellisessä paikassa kaksi kertaa ja kuivui tässä paikassa lopullisesti joten sen tilalla Aino  . 



Nyt siirrytäänkin taas vuoteen 2021 heinäkuuhun  verkko on laitettu takaanta laudan kanssa ruuveilla kiinni alalautoihin , sivuilta ja edestä se on avattavissa  mutta kiristetty myös lautojen kanssa maatasolle . 



Toinen lokakuuta 2021 tilanne tämä kaunis ruska , verkot poistetaan heti sadon kypsymisen jälkeen . Nyt huomaa että tila alkaa käymään ahtaaksi niin sivuilta kuin korkeudestakin korkeimmat pensaat taipuvat jo verkon alla ollessa  . Korkeutta on helpompi lisätä kuin leveyttä  sillä reunoistakin puskat pyrkivät jo ylitse  . 





Nyt näitä kuvia katsellessa myöskin huomaan että multaa on lisättävä ja lannoitusta . Pensasmustikka on pienijuurinen ja juuret lähellä pintaa joten se ei ole ongelma  siirrän vähän kariketta ja teen parannuksen . Näille pitäisi antaa varmaan täsmälannoitusta useamman kerran vuodessa . Onko teillä minkälainen toteutus pensasmustikoille ja miten te niitä hoidatte 🤔❓ 



Mutta tällaista tällä kertaa ❤ 






30 kommenttia:

  1. Pensasmustikassa on ihana syysväritys,
    Siinä onkin kaikki, mitä pystyn sanomaan. Meillä ei ole pensasmustikkaa kasvamassa. Olen Erkille joskus ehdotellut, mutta hän ei ole syttynyt ajatukselle. Toivottavasti saat blogisi lukijoilta hyviä vinkkejä.
    Hyvää helmikuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syysväritys on kyllä mahtava.
      Hyvät vinkit on arvokkaita.
      Kiitos kuin myös sinne teille. ❤

      Poista
  2. Teillä onkin jo hyvänkokoiset pensaat. Itselläni ei pensasmustikoita ole ja olenkin joskus miettinyt, miltä ne maistuvat. Naapurustossa on joillakin pensasmustikoita, mutta käsittääkseni on mennyt hurjan monta vuotta, ennen kuin ne tuottavat marjoja. Joko ne teillä tuottavat hyvin satoa? Kasvupenkki ainakin on tosi hyvin suunniteltu ja toteutettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pensaat alkoivat voimaan paremmin kun siirsimme ne tähän laatikkoon.
      Ei siinä nyt kauaa mene ennenkuin alkavat tuottamaan aluksi vähemmän tietenkin. Ne voivat tehdä jo seuraavana vuonna muutamia marjoja.
      Viimevuonna ei sato ollut erikoinen pitäisi panostaa nyt lannoitukseen kyllä ne senverran ovat tuottaneet että olen edellisenä vuonna jopa parantanut

      Poista
  3. Istutin ensimmäisen pensasmustikkani vasta nyt syksyllä. Ja senkin oikeastaan ruskavärin takia, en ole suuri pensasmustikan marjojen ystävä, vaikka kyllähän niitä syö ennemmin kuin selkääns ottaa.
    Istutin sen kuusten lähelle, jospa siinä olisi hapanta maata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sillä on kyllä kaunis ruskaväri ja lapsenlapsille kelpaa todella hyvin. Minusta ne eivät metsän mustikoille pärjää mutta syö kyllä.

      Poista
  4. Hieno toteutus. Meillä samankaltaisella tyylillä mansikkamaan päädyssä, saa vedettyä mansikkaverkon samalla mustikoidenkin päälle. Meillä on suojattava verkolla talvella, muuten jänikset söisivät pensaat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä juttu. Meillä kun ovat puutarhan puolella niin pitää suojata ainoastaan linnuilta.

      Poista
  5. Meidän pihalla ei ole pensasmustikoita, mutta äitini pihalla on. Äiti osti pari pensasta, teki niille kivireunuksisen ja korotetun penkin ja ihan kivasti sieltä on marjaa tullut ja niin on makeita <3
    Mukavaa loppuviikkoa sinulle Nila <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa kun saat äitisi puutarhan antimia maistella kuitenkin.
      Kiitos hyvää sunnuntaita

      Poista
  6. Siisti ja varmasti myös hyvin toimiva toteutus.

    VastaaPoista
  7. Järkevää ja kätevää laittaa mustikoille oma penkkinsä. Helppo kerätä sato ja suojata pensaat. Kolmesta mustikastani kaksi on enää jäljellä. Suojaan pensaat myös talvella, sillä näyttävät maistuvan hyvin jäniksille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei oikein kasvanut entisessä paikassa nyt tuntuvat viihtyvän.
      Meillä kun on aidatulla alueella niin kaipaa vain suojaa linnuilta.

      Poista
  8. Meillä pensasmustikka on kasvamassa terassin reunassa olevasssa penkissä, joka on loivasti rinteessä. Kasvualustaan laitettiin turvetta peltomullan lisäks, happamoittamaan kasvualustoo. Ainon ja alvarin lisäks North Blue. Laitettiin mansikkakangas ja haketta siihen päälle. Lannoitan keväällä rhodolannoitteella. Talaveks on suojattava verkottamalla koko penkki ja kesällä marjojen kypsymisen aikaan myös verkolla. Saman tyyppinen toteutus, kuin teillä, noilla verkoilla. North Blue on näistä ollu satoisin ja marjat on hyvin miedonmakusia. Isoks kooltaan marjat kasvavat. Rahkaan ja kakkuihin käytän, suoraan kerättyy syyvvään suurimmaks osaks. Nyt on ruvennu muutamana vuotena juuriversoja kasvattamaan tuohon terassin alle. Terassilautojen välistä suap penkin reunassa vejellä niitä pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Empä ole kuullutkaan että North Blue tekisi juuriversoja näin etäälle . Mutta siitähän saisi sitten uusia pensaita.

      Poista
    2. Tuonne mehtäalalle niitä istutettiin. Vähän raaskuja ovat, kun kaivoo piti. Emosta lähtevä piiska katkastiin ja istutettiin, juuria niihen ol kehittyny.

      Poista
    3. Hienoa pitää meidänkin kokeilla jos tekevät juuriversoja. 🤗❤

      Poista
  9. Hyvältä näyttää. Minä en ole saanut mustikoita kukkimaan. Varmaan liian varjoisa paikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos , hyvin todennäköisesti sinun kannattaa tehdä niille siirto.

      Poista
  10. Näitä puutarhakuviasi on mielenkiintoista nähdä kun ei itse ole omaa puutarhaa :) Pensasmustikkaa täällä kasvatetaan,mutta se on kovin kallista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kyllä pensasmustikka on täälläkin aika kallista.

      Poista
  11. Minulla ovat kukkapenkissä muiden kasvien kanssa. Talvella vedän kanaverkon koko penkin ympäri ja kesällä milloin mitäkin pitämään rastaat poissa kypsyvistä marjoista. Joskus on riittänyt pelkät muovipussisuikaleet oksissa mutta silloin kun on metsämarjoissa huono marjavuosi, niin vedän varmuuden vuoksi verkon päälle, etteivät linnut tule apajille. Alkukesällä annan muistaessani rodolannoitetta mutta muuten en ole omiani lannoitellut. Jostain kuulin, että pensasmustikkaa ei kannattaisi kovin ahkerasti olla lannoittelemassa, ettei se keskity pelkkään versokasvuun kukinnan sijaan. Nuo sinun pensaasi ovat kasvaneet paljon paremmin kuin omani, joten ehkäpä olen lannoittanut omiani aivan liian vähän :D Keväällä jos muistaisin, niin voisinkin antaa niille ripauksen ihan kanankakkaakin. Mustikoiden juurella kun kasvaa vaikka mitä muitakin kasveja, niin varmasti osa lannoitteista menee vieruskavereille mustikoiden sijaan.
    Tuo sinun tapasi kasvattaa mustikat omassa "laarissaan" on näppärä suojaamisen kannalta, jos on vain tontilla tilaa pitää erillistä marjatarhaa ja koristepuutarha-aluetta. Ja teillähän on. Meidän pienellä tontilla katsoin paremmaksi yhdistää pensasmustikoiden koristearvon muuhun puutarhaan. Omat ratkaisunsa itse kullakin :) Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  12. Juu meillä kun on tuo puutarhan puoli erikseen mutta ymmärrän hyvin sinun ratkaisun.
    Minun pitää vielä paremmin googlettaa tämä lannoitus puoli.
    Kiitos ja hyvää sunnuntaita sinne.

    VastaaPoista
  13. Hei Nila!
    Minulla ei ole pensasmustikoita. Olen muutaman kerran aikonut ostaa mutta sitten olen jättänyt kuitenkin. Maistuuko ne marjat samalta kuin ne metsästä poimitut? Tyttärellä on muutama pensas mutta ei ole vielä antaneet paljon marjoja.
    Hyvää sunnuntaita sinulle /Marika

    VastaaPoista
  14. Marjat eivät ole niin maukkaita kuin metsämustikat mutta ihan hyviä kyllä syödä tuoreeltaan.
    Kiitos ja hyvää alkanutta viikkoa.

    VastaaPoista
  15. Teillä toteutetaan kaikki niin jämptisti. Meillä on mustikat muiden hapanta maata vaativien joukossa ja ovat tuottaneet satoa mukavasti. Olen antanut vain syys- ja kevätlannoitteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei nyt sentään. Nehän sopii hyvinkin muiden joukkoon ja kun ovat tuottaneet satoa mukavasti niin mikä sen parasta.
      Minä olen tainnut lannoittaa vähän välissäkin. Pitää ihan nyt oikein paneutua.

      Poista
  16. Pensasmustikat ovat isoja ja meheviä mutta välympi vetisempi maku kuin metsämustikoissa.
    Siis niissä oli joita olen syönyt. Voi olla että pensasmustikoitakin on eri makuisia.

    Pensasmustikka voi kasvaa todella korkeaksi. Näytti puulta se jonka olen nähnyt.

    VastaaPoista
  17. Ei ne metsän antimille pärjää mutta eri makuisia niitä kyllä on..
    Kyllä ne kasvavat todella isoiksi mutta riippuu tietysti lajikkeesta.

    VastaaPoista