keskiviikko 9. maaliskuuta 2022

Omenapuun leikkaus


 Nyt on tullut taas se hetki kun piti alkaa miettimään hedelmäpuiden leikkausta . Katsoin aiemmin kuukirjasta ja sopivat päivät ajottuisi juurikin  5- 7 päivään tätä kuuta kun kuu on jousimiehessä ja vähenevän kuun aikaan . Nyt juuri kun lapsen lapset olivat tulossa hoitoon joten eikun porukalla leikkuu hommiin .  Mökillä ajattelimme myös hoitaa  perheomenapuun ja punakanelin .  Perheomenapuun leikkaamisessa on huomioitava se että ei leikkaa jalostettua oksan haaraa pois . Voi olla että  siellä ei ole oikeastaan paljon leikkaamista koska homma tehtiin jo loppukesästä ja puut on siellä vielä nuoria . No näinhän siinä kävikin ei ollut leikkaus tarvetta . 

No  kotona taas tuli vaan se ongelma kun tätä lunta on edelleen niin älyttömästi . Olemme käyttäneet tikkaita mutta nyt niistä ei ole apua . 



Lumi massat on kyllä madaltunut huomattavasti viimepäivinä . Virallisella mittauspisteellä oli tänään 60 cm ja muutama päivä sitten oli vielä 64 cm  jossain vaiheessa oli jopa 58 cm . Meillä kotona on luotu lasi terassin takaa pieni alue mihin lumet terassin katolta voi pudota . 
Kerran ne on tullut jo rytinällä alas mutta senjälkeen satoi lunta taas ihan älyttömästi . Nyt on tulossa taas aikamoinen määrä onkohan tämä nyt viimeinen . Vesi tippuu sieltä koko ajan pisaroina ja jouduttaa näin sen alas tulemista . 



Meidän piti kotona omenapuusta leikata  yksi vähän paksumpi oksa pois  latvasta ja siellä olevat vesiversot  koska ne jäivät leikkaamatta loppukesästä  kun tikkaat olivat mökillä ja kyllä sen nyt vesiversojen paljoudesta huomasi . Puhutaan paljon tästä keväisestä leikkauksesta mutta vesiversot olisi minusta parempi leikkaa mieluummin loppukesän aikana sekä tehdä muutkin isommat  leikkaukset niin eivät enää loppukesän ja syksyn aikana kerkiäisi muodostaa lisää vesiversoja .  Ne saattaa  joskus muodostaa paljonkin vesiversoja kevät leikkauksen seurauksista . Leikkasimme loppukesästä niin korkealta kuin yletimme ja ala osa olikin nyt siistin näköinen . 


Pitää muistaa myös että luumupuut  , päärynä ja kirsikkapuut leikataan aina loppukesästä eikä nyt keväällä  ja silloin tosiaan kannattaisi myös ottaa nuo omenapuiden vesiversot ja isommat leikkaukset . Mutta nyt mennään kuitenkin kotona tämän Lobo omenapuun latvan kanssa näin . Jospa senjälkeen voisi keskittyä vain loppukesän siistimiseen . 






Oletteko te leikannut omenapuita loppukesästä vai vain näin keväisin.. 


Mutta tällaista tällä kertaa ❤ 


41 kommenttia:

  1. Kevään merkkejä tuo lumen vajuminen ja katolta tippuminen. Meillä ei ole omppupuita, joten ei ole tuttua nuo leikkaushommelit. Viikonloppuna paistaa aurinko ja siitä iloitaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevään merkkejä kaikki . Viikonloppuna on luvassa hyviä aurinkoisia päiviä ja luultavasti myös jatkuu .

      Poista
  2. Teillä on kyllä tosi paljon lunta.
    Ihanat nuo kuvat omenapuiden kukinta-aikaan!
    Minäkin leikkaan kaksi kertaa vuodessa, niin on vähemmän kerrallaan leikattavaa. Kun loppukesällä leikkasin, ei minullakaan nyt ole vesiversoja oikeastaan yhtään. Pientä typistystä vain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu sitä lunta vielä riittää .
      Kaksi kertaa leikkaus on varmasti ihan hyvä juttu . Me nyt napsimme sen yhden latvan ja se kyllä tietää vesiversoja mutta täytyy sitten loppukesästä käydä niiden kimppuun .

      Poista
  3. Minun pitää hieman siistiä omenapuita ja olen miettinyt sopivaa ajankohtaa, sillä täällä on lunta vielä niin paljon. Olen pyrkinyt yhdellä kerralla leikkaamaan aika vähän ja yleensä olen tehnyt näitä toimia kahdesti vuodessa eli keväällä ja loppukesällä.
    Ihanat kuvat omenapuiden runsaasta kukinnasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaksi kertaa leikkaus on varmasti se paras juttu .
      Piti itsekin katsella näitä omenapuun kukinta kuvia hetken ne miellytti niin.

      Poista
  4. Olin laiska ja arka leikkaamaan omppupuita niiden nuoruudessa, jolloin muotoilu olisi ollut tärkeää. Siksi puumme ovat liian korkeita ja paikoin hölmön näköisiä. Onneksi älysin jossain vaiheessa aktivoitua leikkaamisen suhteen.
    Leikkaan vesiversot aina heinä-elokuussa. Omppupuillamme on jo ikää, eikä kevättalven leikkauksille ole suuriakaan tarpeita. Nyt on tarkoitus muutamaa pidempää oksaa lyhentää, kun hankaavat viereisten puiden oksia. Lunta on alapihalla edelleen tosi paljon, mutta hankikannon vuoksi uskon ylettyväni leikattaviin kohteisiin ilman tikkaitakin. Varrellisella oksasahalla ylettyy myös hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesiversoja on hyvä poistaa juurikin heinä- elokuussa samalla lähtee myös mukava määrä kirvoja mitkä niissä majailee . Mekin saimme leikattua sen yhden pidemmän oksan jatko oksasahalla.
      Nyt ei puu olekkaan enää mikään korkea jotain hienosäätöä pitää loppukesästä tehdä ja ne vesiversot tietenkin .Nyt ohjelmassa ikkunoiden pesua ja muuta kotipuuhastelua .

      Poista
    2. Ikkunanpesu...se on minullakin edessä, huh.

      Poista
  5. Meillä on metriset kinokset ja jänikset ovat järsineet verkon yläpuolet. Ei taida tarvita muuta leikkausta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kotona on vanha omenapuu siitä ei jänikset ole kiinnostuneita vaikka voisivat hangen päältä ylettyä kun vielä ovat takajaloillaan. Meillä on myös aika korkea verkko. Mökillä taas ne on aitauksen sisällä, onneksi.

      Poista
  6. Minä leikkaan nuoret omanapuumme näin keväällä 😊 tosin taidan tänä keväänä jättää vielä hitusen myöhempään sillä en haluaisi uida tuolla lumessa kun sitä on niin paljon 😱

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja onhan se toinen mahdollisuus heinä - elokuun lopussa. Silloin ei varmaan lumet enää haittaa.

      Poista
  7. Ihanat kuvat omenapuiden kukinnasta. Tuo katolla roikkuva lumi symbolisoi hienosti tätä vuodenaikaa.
    Meillä Erkki leikkaa hedelmäpuut yleensä keväisin. Mutta joskus, (vaikka matkoilla ollessamme) vasta palattuamme.
    Emme ole huomanneet eroa.😅
    Upeita, aurinkoisia päiviä teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos minun oli ihan pakko laittaa pari kuvaa omenapuiden kukinnasta. Me olemme yrittäneet siirtää sitä leikkausta heinä -elokuulle mutta nyt oli tämä kuitenkin tehtävä tällä kertaa.
      Kiitos upeita aurinkoisia päiviä on luvattu koko maahan joten nautitaan.

      Poista
  8. Meilläkin omenapuiden leikkaus on edessä.

    VastaaPoista
  9. Meillä ei olekaan omppupuuta, eikä muuten äitinikään isommalla pihalla. Pitää seurailla, miten tien toisella puolella hoitavat leikkuut. Siellä on lumi tehnyt puille hallaa ja joutuvat yhden ison pajupuunkin kaatamaan pois. Mukavaa loppuviikkoa sinulle Nila <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on lumitaakat liikaa puille ja pensaille. Meillä mökillä on marjapensaatkin taipuneet ja jääneet suurinosa lumen alle.
      Kiitos mukavaa, aurinkoista loppuviikkoa.

      Poista
  10. Yleensä keväällä. Syksyllä ollaan kyllä huonoja tai katkenneita leikattu pois.

    VastaaPoista
  11. Näinhän se menee jompikumpi.

    VastaaPoista
  12. Hei Nila!
    Meillä ei ole omenapuita ollenkaan. Kriikuna puu on ainoa hedelmäpuu. Sitä me emme ole hoitaneet kunnolla joten muutama vuosi sitten piti leikata kunnolla. Nyt haluaisin mielelläni omenapuun kauniin kukinnan vuoksi.
    Terveisin Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on myös kriikuna puu ja sen leikkaamme aina loppukesästä.
      Omenapuun kukinta on kyllä kaunis ja sitten onhan se vielä hyödyllinenkin kun tekee hedelmää.

      Poista
  13. Meidän omenapuita pitäisi kai vähän leikata, mutta lunta on niiden luona ihan hirveästi. En tiedä edes osaanko, mutta jotain kai niille olisi tehtävä. Toivottavasti ei mene liian myöhäiseen, kun odottelee lumien vajentumista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä omenapuita pitäisi hieman leikata niin olisi se satokin helpompi kerätä.
      Hyviä vinkkejä saa kyllä netistä.
      Voithan leikata vasta loppukesästä ja kyllä ne vielä nytkin kerkiää mutta tarkkana saa olla jos lämpöä tulee paljon niin silmutkin alkaa pian turpoamaan.

      Poista
  14. Aah ihana tuo kesä kuva💚
    Jotenkin silmissäni siintää jo niin kesän vihreys.
    Viime vuonna tulikin kaksi vanhaa omppupuuta isosti karsittua.
    Ja yleensä talvella jänöjussit hoitaa nämä hommat. Nyt niin paljon lunta,että ovat ylettyneet ruokailemaan erityisen hyvin.
    Aurinkoa ja mukavia puuhia sinulle viikonloppuusi🤗

    VastaaPoista
  15. Kiitos, kannattaisi leikata vähän kerrallaan ja vaikka kaksi kertaa vuodessa ennenkuin isosti yhdellä kertaa.
    Onneksi meillä mökillä nämä nuoret puut on aitauksen sisällä.
    Kiitos aurinkoa on luvattu joten nautitaan molemmin puolin.

    VastaaPoista
  16. Huh huh, onpa teillä vielä paljon lunta! Toivottavasti lähtevät pian sulamaan. Omppupuista tuli mieleen että pitäisi katsoa jos meidän pihan sitruunapuuta pitäisi hieman leikata. Se on yhden edellisen asukkaan istuttama ja ikävä kyllä istutettu liian varjoiseen paikkaan, joten se kasvaa hieman kituuttaen. Minä yritän sitä hoidella. Mukavaa viikonloppua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lunta vielä riittää. Sinulla on mielenkiintoinen puu hoidettavana.
      Kiitos mukavaa ensiviikkoa

      Poista
  17. I have seen that every person wants to express his feelings well but he is not able to express his feelings properly in words but the content you have written in your post is very beautiful, it seems that you have written your own words. feelings are expressed. Hi, you are a very beautiful post writer, similarly keep writing new posts in your life, our best wishes are with you. premium health
    Health Tips
    Rice Cake
    Gurugram girl number
    prostitution girl gurugram
    gurugram girl photo
    India Rice Cake
    independent Girls Sector 29
    golden opportunity

    VastaaPoista
  18. Omenapuitten leikkaus on meilläkin vielä esissä. Huhtikuulle jiäpi. Jotkut lajikkeet vimmaatuu keväisestä leikkoomisesta, ja tekevät vesiversoja. Elokuun alussa leikataan ne pois. Ihania on omenapuun kukat!

    VastaaPoista
  19. Kiitos vielä kerkiää. Näin on että ne vimmastuu keväisestä leikkauksesta mutta voi sitten myöhemmin leikata ne pois.
    Ihania hetkiä sinne.

    VastaaPoista
  20. Kaunis kesä kuva. Hyvää alkanutta viiikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤ ja mukavia päiviä sinulle.

      Poista
  21. Kiitos muistutuksista! Tämäkään ei ole vahvista osaamistani. Huokaus. Ihanat kesäkuvat!

    VastaaPoista
  22. Hyviä kuvia on paljon missä neuvotaan aika tarkkaan miten edetään.
    Kiitos kohta nämä kuvat on livenä katsottavissa.

    VastaaPoista