torstai 21. huhtikuuta 2022

Perennojen aluskasvillisuus

 Kohta on taas se aika kun monet suuntaavat kohden puutarhoja ostoksia silmälläpitäen . Suunnitellaan jopa ihan uusia istutusalueita ja penkkejä . Ostetaan isompia ja näyttävämpiä perennoja mutta jotain pitäisi istuttaa myös niiden alle . Jos nyt heti sen tekisi niin rikkaruohojen kasvu hidastuisi ja ainakin niiden tila pienenisi.


Ajattelin tässä laittaa muutamia kenties jollekulle sopivia vaihtoehtoja  . Kaikkia en minäkään nyt esittele sillä näitä vaihtoehtoja minulla vielä riittää jopa kymmeniä . En myöskään ota esikkoja tai sipulikukkia mukaan vaikka niillä saa myös hyvin alaa peittoon . Etenkin kun esikot on vihreitä ja tuuheita vaikka kukinta onkin päättynyt . Ylhäällä on imikkä minkä lehdet on koristeelliset vaikka kukinta on päättynyt . 

Ylhäällä on hieman joillekin outo rusettinukki se leviää kivasti ja peittää multatilan tehokkaasti sanoisin jopa tiheällä kovalla kannella  . Yhdestä ruusukkeesta kasvaa eri suuntiin useampia rönsyjä . Alhaalla taas hieman korkeampi tulikellukka tätä minulla on myös punaisempaakin vaihtoehtoa  . Leikkaan kukinnan jälkeen kasvustoa matalammaksi ja se tekee uudet kauniit lehdet leikkaan ainakin siinä vaiheessa jos siihen tulee "hometta"  


Rikkoa löytyy minulta myös kolmea erilaista . Tämä joskus alkaa kaljuuntumaan keskeltä ja ruskettumaan . Jos näin käy poista ruskettuneet ,  lisää siihen kohtaan multaa niin multatila peittyy nopeasti  . Sammal-leimua löytyy myös kahta valkoista ja lila ja punainen . Tämä ylempi valkoinen on paksumpi lehtinen. Tätä voi lisätä kukinnan jälkeen , leikkaa kasvustoa lyhyemmäksi ja tökkää multaan . 
Tämä punainen kaukasian pitkäpalko on vielä pieni ja toivon sen jatkavan jalkojaan . Vai onkohan tämäkin ristikkiä 😁🤔


Tiarella on kaunis kukkiessaan ja siinä on myös erittäin kauniit vaaleat lehdet mitkä erottuu juuri edukseen tummemmista vihreistä ja värittyy syksyllä komeaan syysväriin . Leviää rönsyillä mukavasti mutta pysyy paikoillaan . 


Ristikkiä olen kasvattanut myös siemenistä mutta lisääminen käy myös niin että ottaa vanhasta kasvustosta tupsun ja lykkää maahan . 


Nämä amerikan vuokot olen kasvanut siemenistä ja niitä on muutamia kappaleita mitkä toivottavasti tuuhentuvat . Lisää kasvatan näitäkin heti kun siemenet kypsyvät . 


Sitten näistä  pidän todella paljon  onkohan jotain tiarella lajiketta? Nimi on kadoksissa onko jollain tietoa 🤗🤔

Rikkoa löytyy myös tämä lajike 


Ja hieman isompaa versiota kaksiväri lehdillä . 
Samoin tämä matala angervo on ihastuttava niitä minulla on kolme jo kivankokoista puskaa mikä saa myös hienon ruskavärityksen . Tätä aion jakaa syksyllä  . Tämänkin nimi olisi kiva yllätys 😁🤔


Maksaruohoja on minulla monenlaista ja väristä tässä yksi valkoinen  . Eiköhän näistä kuvista ole hieman apua teille jotka haette jotain , mutta mitä   vaikka nimet on nyt hukassa muutamilla 😁🤔❓
Kun nyt alatte niitä istutuksia muistakaa myös tämä kerros 🤗😁


Mutta tällaista tällä kertaa ❤ 


33 kommenttia:

 1. Hyvä muistutus, että myös aluskasvillisuutta tarvitaan. Kiitos erilaisten vaihtoehtojen esittelystä. Valkotäpläimikän lehdet tuovat kukkapenkkiin kiehtovan lisän, niitä voisin hankkia meillekin. Pidän sammalleimuista, tiarellasta ja maksaruohoista maanpeitekasvina. Lisäksi keijunkukat ovat minulle mieluisia. Nuo rikot vaikuttavat myös mielenkiintoisilta. Tiarelloja on vain vanhempieni pihassa. Taidanpa korjata asian ja hankkia niitä myös omaan pihaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aluskasvillisuus on todella tärkeää. Minulla on myös keijunkukkaa aluskasvillisuudessa tiarella kyllä kannattaa hankkia omaan pihaan on se vaan niin kaunis.

   Poista
 2. Tämä on niin totta ja tärkeä asia.
  Tuo rusettinukki on aivan tavattoman soma! On hassua, kuinka eri paikoissa eri kasvit viihtyvät. Minulla eivät tiarella ja rikot oikein ota onnistuakseen, pienenevät kuin pyy maailmanlopun edellä ja kuolevat pois yleensä parin vuoden sisään istuttamisesta. Se on harmi, kun kauniita olisivat, ja hyviä maanpeittokasveja. Olisiko tuo yksi tiarellan tyyppinen kasvisi Heucherella eli haltiankukka? Se on Heucheran ja Tiarellan risteytys. Niitä on niin paljon eri lajikkeita, että en uskalla lähteä arvaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rusettinukki on kyllä söpö. Kummallista tosiaan kun kaikki eivät viihdy. Minulla on ongelmia saada mansikat ja narsissit viihtymään muiden kanssa ei ole ollut ongelmia. Taitaa muuten olla tuo haltiankukka, kiitos sinulle.

   Poista
 3. ihan mielettömän ihana puutarha sinulla, eipä meikäläisellä ole ikinä ollut samanlaista, kyllä ihastelin kukkiasi.Hyvää kevättä ja pian kesää, tai nythän onkin kesäaika.!

  VastaaPoista
 4. Juu, kerroksellisuus on tärkeää. Lopputulos on silloin luonnollinen. Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
 5. Oi mitä kukkaloistoa. Mikäköhän kukissa on, kun jo niiden katsominen kuvista saa mielen hymyilemään. Ihanaa loppuviikkoa sinulle Nila <3

  VastaaPoista
 6. Kaunis valkoinen maksaruoho, mikä sitten lieneekin. Tiarella saattaisi olla tupastiarellaa, ja angervo voisi olla pikkutöyhtöangervo. Minulla on sen nimisenä hankittuja taimia pari, ja ihan samalta näyttävät. Hyvä, kun tuli juttua leimun jakamisesta. Pitää laittaa kesän listaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos minulla on tällä maksaruohoa myös punaisena ja vaaleamman punaisena. Tosiaan pikkutöyhtöangervo se varmaan on kiitos 🤗 kohta sitä pääsee jakamaankin tarvittaessa.

   Poista
 7. Ihanat kasvit. Rusettinukki on hauskan näköinen.

  VastaaPoista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Maanpeittokasvit ovat todella tärkeitä. Pidättävät ja estävät kosteuden haihtumista mullan pinnalta ja suojaavat toisaalta maanpintaa liialliselta kuumuudelta aurinkoisissa paikoissa. Eikä rikkaruohojen kasvun estyminen ole niiden eduista vähäisin.

  VastaaPoista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin. Itse olen yrittänyt peittää koko penkin kasveilla 🤗

   Poista
 10. Hei Nila!
  Monta oikein hyvää ehdotusta. Saxifraga on ihanan söpö. Minun Famulla oli niitä, mutta olen yrittänyt omassa puutarhassa, ilman menestystä. Tiarella on oikein kiva. Istutin niitä muutaman viime vuonna, toivottavasti viihtyvät. Amerikan vuokot on oikein kauniit. Nyt muuten valkovuokot kukkivat aivan ihanasti metsässä.
  Terveisin Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun täytyy googlettaa mikä on Saxifraga 🤗. Amerikanvuokoista tykkää todella paljon ja ajattelin kasvattaa niitä lisää. Meillä myös valkovuokkoja alkaa näkyä ja sinivuokot kukkii todella komeasti.

   Poista
 11. Kyllä nämä matalat maanpeiteperennatkin ovat tärkeitä puutarhassa. Sinulla oli hyvä lista kaikenlaista, niin tuttua kuin tuntemattomampaakin. Rusettinukki on hauska. Sitä minulla ei vielä ole, mutta kunhan vastaan tulee, niin hankin. Ja tiarellojen kanssa on ollut vähän epäonnea. Katsotaan nyt, olisiko viime kesänä hankitulle yksilölle löytynyt mieluisampi asuinpaikka. Ja toinen jännitettävä on lilliputtikokoinen amerikanvuokko. Vielä sen päällä on parikymmentä senttiä lunta.
  Lopussa tuo angervo voisi olla pikkutöyhtöangervo. Minulla on sitä ja se tosiaan saa komean syysvärin. Se on kyllä vähän kelju jaettava, kun tekee paalujuuren tyyppisen juurakon. Varovasti ja tarkkaan kun lohkaisee, niin senkin jakaminen kyllä onnistuu. Tai ainakin itse sain yhdestä muutama vuosi sitten kolme :D Tänä kesänä voisi yrittää pistää isoimman taas palasiksi, niin saisi niitäkin enemmän.
  Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen yrittänyt peittää kasveilla mahdollisemman paljon jopa täyteen penkin. Rusettinukin ostin vuosia sitten Týristä ja on menestynyt tosi hyvin. Amerikanvuokoista tykkään kovasti ja aion lisätä vielä niitä. Pitää yrittää minunkin syksyllä jakaa tätä pikkuangervoa ja kiitos jako vinkistä 🤗

   Poista
 12. Tässä oli mukana monen monta tosi kivaa maanpeittäjää ja ne ovat oikein kannatettavia sekä estämään osan rikkaruohoista että täydentämään muuta kukkaloistoa. Usein nämä kaiken lisäksi kukkivat eri aikaan kuin muut penkin kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä minulla on todella paljon muitakin ja tosiaan kukkivat useinkin vielä eri aikaan..

   Poista
 13. Sinulla on edustavasti maanpeittokasveja. Tämä on hyvä postaus, jonka tallensin muistiinpanoihini. Aion vielä joskus tehdä jotain kukkapenkeilleni, jotka ovat oikeita sekasotkuja, jossa on jokaisessa on kaikkea. Tämäkään ei ole se kevät, jolloin minulla olisi aikaa siihen. Tein sen kukinnan alkamisen veikkaus-haasteen yhdistettynä toiseen haasteeseen.
  https://mummon-kirja.blogspot.com/2022/04/tuplahaaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤ käyn kurkkaamassa sinun postausta 🤗

   Poista
 14. I am always delighted with the photos of your garden. So many varieties of flowers is an incredible world of color, excellent suggestions to form wonderful gardens.

  VastaaPoista
 15. Tulin vastavierailulle tutustumaan blogiisi ja hetihän täältä löytyi hyödyllisiä juttuja, ja etenkin tämä kirjoitus vaatii minulta lähempää tarkastelua vielä myöhemmin, sillä aluskasvillisuus on jäänyt meillä suhteellisen vähälle huomiolle, mutta opettelen ja opin koko ajan lisää. :)

  VastaaPoista
 16. Kiitos ja mukavaa kun kävit ja toivottavasti tulet toistekin 👏

  VastaaPoista