maanantai 2. toukokuuta 2022

Kanivahinkoja

 Meitä odotti melkoinen yllätys kun perjantaina tulimme mökille . Siellä tepasteli kaksi luppakorva kania meidän pihassa vapaana tässä toinen pienempi naaras minkä olen kuvannut lasituksen läpi . Toinen todella iso uros . Olivat tehneet melkoista tuhoa pihassa kukkien kanssa  . Tulppaaneja ei ollut vain syöty myös sipuleita oli nostettu melkoinen määrä . Ja kaikenlaista nousevasta oli varret syöty . Yksi nuorehko isä naapurissa oli ostanut lapsilleen kaksi kania kaksi viikkoa sitten ja ne olivat nyt olleet ulkona keskenään kun oli päivät töissä . Illalla kuulemma tulevat sisään siinä yhdeksän kymmenen aikaan . Olivat kaivannut isoja onkaloita meidän tallituvan alle . Kysyin että kai ne on kuitenkin samaa sukupuolta . Eivät ole, minä järkytyin ja sanoin että kohta hänellä ja meillä koko naapurustossa on sitten kanifarmi . Hän oli sitä mieltä että se on sääli sitä ukkoa leikata . Kyllä pitää olla ihminen jos sanon suoraan tyhmä kun ei ajattele mitä siitä voi seurata . Keräsivät jo heinää pesä koloon eivätkä tulleet sisälle perjantaina iltana eivätkä antaneet ottaa enää kiinni . Meidänkin pihassa kukkapenkeissä kaivoivat isoja koloja ja söivät kukkien varsia . Vaikka ajoit pois niin tulivat heti kohta takaisin . Ovat olleet kaksi viikkoa vapaana . Lauantaina myöhemmin saivat ne kiinni ja lupasi laittaa niille jonkinlainen aitauksen pihalle  . Saa nähdä koska kaivavat itsensä vapauteen . Ja sen ne tekevät ellei laita sitä niinkuin se pitää . Nyt ottaa kyllä niin kovin päähän että sanoja en löydä kuvaamaan sitä vi......määrää  . 


Vielä on niin pimeää ulkona että valot näkyvät todella hyvin ja lyhdyt annamme olla läpi vuoden vaikka ei ehkä ihan keskikesällä päällä koska silloin se on turhaa vaikka lediä ovatkin . 


Muutamia kukkia nostin terassille ne on nyt vallannut meidän paikat missä laitamme ruuat tarjolle . Onneksi tämä on nyt väliaikainen ratkaisu jos saisimme ne kohta lopullisesti ulos paikoilleen . Ennen Äitienpäivää jokatapauksessa ne pitää nostaa pois . Toivottavasti senjälkeen ei olisi yö pakkasia,  jos niitä luvataan pitää peittää niitä olemme silloin paikalla itse asiaa tarkastelemassa . Kellaristakin nostamme loput ruukut ulos tulevana viikonloppuna . Mutta tällaista tällä kertaa ❤ 37 kommenttia:

 1. Voi hyvänen aika, miten vastuutonta! Kaikin puolin - myös kanien ja lasten kannalta, kettu tai haukka voi ne voi äkkiä viedä ja voi sitä surun määrää sitten. Pitäisi vähän ajatella, eikö hän ole edes huomannut, että ne käyvät evästämässä naapurin kukkien kimpussa. Melko surkeaa esimerkkiä hän myös lapsilleen esittää. Toivottavasti kunnollinen aitaus syntyy pian.
  Paremmin jatkuvaa toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä mitä hän on ylipäätään ajatellut. Me kävimme kysymässä että onko nämä kanit teidän mitkä syövät ja kaivavat tunneleita meidän pihassa. Hän oli hyvin hämmästynyt ja sanoi että on heidän ja onko ne siellä olivat äsken tässä pihassa. Hän myöskään ei voi olla tietoinen missä ne ovat olleet kun on ollut töissä ja ne on vapaasti ulkona . Toivottavasti leikkauttaa ainakin uroksen ehdottomasti ja nopeasti. Jo kaksi viikkoa ovat olleet vapaina ja kasvaneet melkoisesti meidänkin puolella.

   Poista
  2. Ehkä kasvaneetkin teidän antimilla! :-D

   Poista
 2. Voi surkeus sentään! Ymmärrän niin hyvin ärsytyksen määrän vahinkojen johdosta.
  Kuten Saila totesi; kanien pitäminen tuolla tavoin on tosi riskialtista. Toivottavasti tekevät sellaisen aitauksen, mistä kani ei pääse kaivamalla pois.

  VastaaPoista
 3. Ne lisääntyvät todella nopeasti ja aiheuttavat todella paljon tuhoa vapaasti ollessaan. Täällä on myös paljon ilveksiä, kotkia ja haukkoja . Katsotaan miten asia edistyy.

  VastaaPoista
 4. Voi hyvänen aika! Toivon, että kyse on vain tietämättömyydestä eikä välinpitämättömyydestä. Ennen lemmikkien hankkimista pitäisi kyllä mielestäni ottaa tarkkaan selvää kyseisestä eläinlajista ja järjestää niille alusta alkaen sopivat elinolosuhteet. Toivottavasti kaneille tulee kunnon aitaus, josta ne eivät pääse karkuteille. Ehdottomasti ainakin uros pitäisi leikata. Siinä sitä on muuten ongelmaa kerrakseen, kun ne alkavat lisääntyä. Todella surku, että puutarhanne on kärsinyt noin valtaisista tuhoista. Toivottavasti naapurin isäntä tajuaa korvata kanien aiheuttamat vahingot tai vähintäänkin pahoittelee kunnolla asiaa. Jospa yöpakkaset jo loppuisivat ja päästäisiin kasvien kanssa siirtymään kunnolla ulkotiloihin. Aurinkoista viikkoa ilman uusia puutarhatuhoja! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä tietämättömyydestä johtuu oli äärimmäisen hämmästynyt kun jututimme häntä ja sanoi että ei ole tullut mitään tällaista mieleenkään mitä hänelle kerroimme. Pitää katsoa mihin nyt asia edentyy.
   Kiitos sinulle ja aurinkoista viikkoa myös sinne 🤗

   Poista
 5. Semmosta sitten! Kohta niitä on pilvin pimein siellä verottamassa kasvustoja, ellei petoeläimet ehdi syödä ensin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli saanut ne nyt kiinni ja kuulemma tekee aitauksen pihalle eikä päästä niitä enää vapaaksi. Katsotaan miten asia edistyy.

   Poista
 6. Olisin saattanut tuossa tapauksessa jo sanoa pari liian rumaa sanaa suoraan naapurille. Noita tuhoja ei noin vain korjata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kuitenkin pystyin hillitsemään itseni, katsotaan miten asiat edistyy.

   Poista
 7. Olipas todella typerää käytöstä tuolta naapurilta. Ei pitäisi tuollaisten ihmisten antaa hankkia eläimiä ollenkaan.
  Mukavaa viikkoa kaikesta huolimatta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän myönsi että oli ollut ajattelematon toivottavasti kaikki vielä järjestyy.
   Kiitos kuin myös sinne sinulle 🤗

   Poista
 8. Voi kurjuus ,tosi ikävää että kanit ovat tehneet paljon vahinkoa puutarhassanne, ja tosiaankin ihmeellinen naapuri joka ottaa kotieläimiä eikä välitä siitä että ne aiheuttavat tuhoa naapurustossa. Ja että kanien annetaan olla vapaina juoksemassa . Tsemppejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän on aika nuori ja ajattelematon mutta toivottavasti kaikki järjestyy.
   Kiitos sinulle. 🤗

   Poista
 9. Ritavuoren juurella2. toukokuuta 2022 klo 18.49

  Mitä typeryyttä! Söpö kani, mutta mutta... Joku toinen olisi jo ottanut haulikon esille. Onkohan isälle tullut tällainen mahdollisuus mieleen? En tiedä, mitä tapahtuisi jos meidän koirat kävisivät kaivamassa ja repimässä jonkun pihalla. Varmaan soitettaisiin poliisit paikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella typeryyttä ja ajattelemattomuutta mutta toivottavasti tekee tarvittavat toimenpiteet.

   Poista
 10. Voi hyvät hyssykät sentään! Kyllä jos naapurilla olisi nyt yhtään tilannetajua, kävisi katsomassa, kuinka paljon kanit ovat teidän pihalla tuhoja tehneet ja korvaisi ilman mitään tinkaamisia koko roskan. Ja ehdottomasti pitäisi tehdä kaneille kunnollinen häkki, josta ne eivät pääse karkuteille ja leikkauttaa mieluusti kumpikin pupu. Ja kuten Saila jo tuossa aikaisemmin totesi, siinä tulee lapsille iso suru, jos joku peto nappaa jommankumman kanin välipalaksi. Toivottavasti puput pysyvät jatkossa naapurissa. Aurinkoista toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minulla oli seuraava yö uneton yö mutta seuraavana päivänä olivat sitten lopulta saaneet ne kiinni. Toivottavasti tekee myös pitävän häkin ja tarvittavat leikkaukset.
   Kiitos samoin sinne sinulle 🤗

   Poista
 11. Ohhoh, melkoisen vastuutonta toimintaa. Villiintyvät nopeasti ja peto vie vielä nopeammin. Minä saattaisin jopa vaatia korvausta kanien tuhoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mekin ihmettelimme että ymmärrystä ei ollut että kohta meillä on kani farmari jokaisella naapurilla. Pitää katsoa miten tässä toimin.

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Älä muuta virka meiltä meinasi kyllä huumori loppua kertalaakilla kun kaksi kania oli meitä vastaanottamassa.

   Poista
 13. Olisipa pinna palanut. Kova työ ja ihan rahallinen panostus mennyt hukkaan kasvien tuhouduttua. Samalla tämän vuoden kukinta menetetty. Nyt olisi naapurilla selkeästi korvaamisen paikka. Hinta-arviota vaan reippaasti tuhoista esittämään ellei naapuri itse ymmärrä ehdottaa. Kunhan tuhojen laajuus selvinnyt niin hankkisin hintoja miettimättä uudet kasvit tilalle ja lasku menemään naapurille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä yritän nyt vielä katsoa mitä jatkotoimenpiteistä teen kun tarina ei ole vielä loppu kuitenkaan.

   Poista
 14. Otava yhteyttä paikalliseen eläinlääkäriin tai isommassa kaupungissa mahd. eläinsuojeluvalvojaan . Hän osaa kyllä neuvoa kuinka toimia , pelkkä bloggailu ei auta ongelmassasi.

  VastaaPoista
 15. Tiedän mutta tämä bloggailu on ensi lääkettä haavoihin.

  VastaaPoista
 16. Hyvä tavaton! Toimita kanit eläinsuojeluun, tai pyydä heitä hakemaan kanit pois. Kanit eivät kuulu suomalaiseen luontoon. Ennen syksyä teillä on ainakin 50 pupua. Nimestään huolimatta eivät ole vapaana söpöjä.

  VastaaPoista
 17. Saivat kiinni lauantaina ja eivät kuulemma päästä ulos ennenkuin on kunnon aitaus. Saa nähdä tänään menemme mökillä käymään ja olen pyytänyt yhtä naapuria tarkkailemaan tilannetta. Ei taitaisi 50 pupua edes riittää ovat niin sikiävää sorttia. Kyllä pitää ryhtyä jämerämpiin toimiin jos vielä ovat vapaana.

  VastaaPoista
 18. Todella vastuutonta. Ymmärrän todellakin harmituksen!

  VastaaPoista
 19. Harmitus on varmasti valtava. Miten ymmärtämätöntä toimintaa, kuinka kukaan kuvittelee, että eläin pysyy oman tontin rajojen sisäpuolella ilman valvontaa tai aitauksia.

  VastaaPoista
 20. Älä muuta sano tällaisiakin löytyy . Niin nyt ei ole näkynyt .

  VastaaPoista
 21. Minä pidin myös ulkovaloja pitkälle, nyt ne kyllä sammutin ;) Tuo kaniprojekti naapurilta, jos ne opettaa kaneja hakemaan itse ruokansa.... mutta muuten todella ajattelematonta tietämättömyyttä kanien kasvattamisesta!

  VastaaPoista
 22. Opettaa kanit hakemaan ruokansa naapurin kukkapenkeistä ja kaivamaan naapurin tallin alustan koloja täyteen 🤔 emme ymmärrä

  VastaaPoista
 23. Käsittämätöntä typeryyttä ja välinpitämättömyyttä. Lemmikkikani ei ole mikään vapaana luonnossa pidettävä otus. Vaarallista myös lemmikin kannalta. Naapurisopu on tietenkin tärkeää, mutta ehkä harkitsisin korvausvaadetta. Tuollaiset ihmiset eivät muuten opi.
  Eikö ne Hesan citykanitkin ole alunperin kyllästymisen vuoksi luontoon päästettyjen lemmikkikanien jälkeläisiä? Joista on tullut ympäristölle iso riesa.
  Asuimme lapsena pohjoisespoolaisessa omakotitalossa. Isä otti muutaman kanin, teki niille pihalle ison verkkoaitauksen, mutta unohti laittaa verkon myös kopin pohjalle. Aamulla sitten ennen kouluun lähtöä jahdattiin kaneja ympäri tonttia takaisin koppiin. Olivat kaivaneet tunnelin kopista ulkomaailmaan. Isä korjasi tilanteen pian laittamalla myös lattialle verkon ja kanit pysyivät kopissaan.

  VastaaPoista