maanantai 25. heinäkuuta 2022

Mesimarjasatoa

 Nyt saatiin mesimarjaa noin puolitoista litraa keräsin sadon 16 . 7 ja teen 500 g likööriä ja lopuista jotain muuta . Se tuntuu viihtyvän tässä meidän mökkimaassa missä taas mansikka ei menesty . Ajattelin istuttaa sitä nyt puolet enemmän . Ja tutustua oikein sen viljelyyn  . 



500 g marjoja 
400 g sokeria 
1/2 l Koskenkorvaa 
Sokeria olen käyttänyt nyt hieman vähemmän ohjeessa on 500 g 

Ravistellaan sokeria aina päivän parin päästä kunnes on kaikki sulanut joukkoon . Säilytä jaakaapissa . Valmista noin 2 - 3 kk kuluttua . 
Olen valmistanut likööriä monista marjoista mustaherukka on tähän mennessä ollut parasta saa nähdä miten sijoituksen nyt käy . 






Mutta tällaista tällä kertaa ❤ 






20 kommenttia:

  1. Mesimarjasta haaveilen oman puutarhaan, olis hyvä aluskasvi pensasmustikoille mutta vielä ei ole tullut taimea sopivasti vastaan. Likööristä tulee takuulla hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taas pitää totea että kumpa asuttaisiin lähempänä toisiamme. Minulta saisit taimia.
      Kukinta on todella kaunis ja kiinnostavaa minkä makuista likööristä tulee.

      Poista
  2. Hei Nila!
    Olen monta vuotta sitten tehnyt Oratuomenmarjoista likööriä. Niitä marjoja löytyy täällä meidän lähiympäristössa. Pensaat on täynnä teräviä piikkejä, joten on hankala poimia niitä.
    Varmaan tulee hyvänmakuinen likööri sinun mesimarjoista.
    Hyvää alkanutta viikkoa /Terveisin Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitatko tyrniä 🤔❓sen marjoista minäkin olen joskus tehnyt likööriä.
      Kiitos kuin myös sinne.

      Poista
    2. Hei Nila!
      En, kuin Oratuomenmarja. en tiedä löytyykö sita Suomesta. En ollut nähnyt sitä ennenkuin muutin Ruotsiin. Jos googlat niin näet. Sininen marja jossa suuri kivi sisällä.

      Poista
  3. Hienon mesimarjasadon olet saanut. Minä olen toisinaan harkinnut liköörin valmistusta. Itse en siitä niin välitä, mutta se olisi oiva lahja esimerkiksi vanhemmilleni. Ehkäpä kokeilen reseptiäsi mustaherukoilla. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin yllättynyt kun viime vuonna saimme muistaakseni jotain kolme desiä. Lisään kasvustoa puolet syksyllä. Me maistamme likööriä joskus jälkiruuaksi. Suosittelen juurikin mustaherukkaa se on tähän mennessä paras marja tähän tarkoitukseen.
      Oleppa hyvä vain tämä on helppoa tehdä.

      Poista
  4. Oih - mesimarjoja! Olenkohan koskaan edes luonnossa nähnyt! Siis WAU!
    samoin liköörille... empä tienyt, että sitä voi tehdä itse... kyllä nyt taas sivistykseni lisääntyi ja paljon - kiitos!! Oli pakko ihan zoomailla mesimarjoja - niin hienoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mesimarjan viljely on vielä alkutekijöissään ammattilaistenkin saatikka näin harrastajan keskuudessa. Se pitää poimia käsin koneita ei vielä ainakaan voi käyttää. Sato on pientä moneen verrattuna.
      Likööriä on helppo valmistaa kuten huomaat 🤗

      Poista
  5. Mahtava sato! Kyllä ahkeran kelpaa 🌹
    Luulin että mesimarjaa on vain pohjoisessa.

    VastaaPoista
  6. Ompas hyvä saalis. Moon vaa joskus ojanpyärtänööltä maistanu. Hyviä ovat, muttei oo tullu koskaa miälehenkää itte kasvattaa. Likööristä tuloo varmasti hyvää.

    VastaaPoista
  7. Minustakin harvinaisen hyvä saalis niin pieneltä alalta.
    Saa nähdä miltä likööri sitten joskus maistuu.

    VastaaPoista
  8. Hienosti on tullut mesimarjaa. Se on niin upea marja, että todella harmittaa, kun ei oikein luonnosta nykyään löydy. Arvelen, että likööristä tulee kyllä hyvää :)
    Mukavaa kesäisen viikon jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
  9. Kiitos minäkin yllätyin kuinka hyvin se viihtyy meidän maassa.
    Toivottavasti likööristä tulee hyvää .
    Kiitos kuin myös sinne sinulle 🌷

    VastaaPoista
  10. Oletpa saanut kunnon sadon mesimarjaa! Minä luulin, että tänä vuonna vihdoin tulisi marjoja meillekin, sillä viime syksynä kasvustot näyttivät jo tuuheilta. Jostain syystä kuitenkin osa taimista oli kuollut talven aikana ja sitten jotkut kirpat hyökkäsivät jäljelle jääneisiin ja tekivät lehdistä pitsiä. Joitakin kukkia siellä on näkynyt pitkin kesää, mutta ei niin paljoa, että yksikään olisi pölyttynyt. Odotellaan siis ensi vuotta ja ehkä täydennetään kasvustoa uusilla taimilla, jos tulee sopivasti vastaan. Olen myös miettinyt, että onkohan tuossa kohdassa vääränlainen maa mesimarjalle ja eivät sen vuoksi oikein tahdo viihtyä. Tai sitten liian varjoisaa. Toisaalta pensasmustikat tekevät ihan hyvin satoa, joten luulisi valoa sitten riittävän. No, ehkä arvoitus joskus selviää. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  11. Minulla on tässä ainakin kolmea lajiketta sekaisin , auttaa pölytykseen. Meillä on aika hiekkainen maa joten ihmetellä sopii miten hyvin viihtyvät. Tässä ei kuitenkaan ole kasvamassa kuin ehkä puolitoista metriä kertaa puolitoista metriä. Aurinkoisessa paikassa kasvavat ja nyt aion lisätä niitä kunhan kerkiää. Pensasmustikka taas ei viihtynyt tässä maassa vaikka laitettiin havu multaakin. Ne kun siirrettiin muualle lavaan alkoivat kasvaa vauhdilla.
    Kiitos mukavaa viikkoa myös sinne. 🌷

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten taidan olla oikeilla jäljillä kun olen tänä kesänä sotkenut kokeeksi hiekkaa mesimarjojen mullan sekaan. Kasvualustassa on jonkun verran savea mullan seassa, joten ehkäpä se on liian tiivis mesimarjojen mielestä. Minä olen ostanut yhden ruukun aikoinaan ja siinä oli kahta lajiketta. Lisäksi olen siirtänyt metsästä kahdesta eri paikasta alkuja, joten varmasti tulee ristipölytystä. Kunhan nyt saisi ne kunnolla viihtymään, jotta alkaisivat kukkiakin.

      Poista
  12. Toivottavasti saat ne kunnolla kasvamaan. Minä ajattelin lisätä ainakin puolet lisää syksymmällä.
    Meillä tosiaan on aika hiekkainen maa ei juuri savea näe.

    VastaaPoista