tiistai 14. helmikuuta 2023

Mustanmeren ruusun käpyjen istutusta ja posliinikukkien vaihtoa .


Tänä vuonna olenkin harvinaisen aikaisessa mullan ja istutusten suhteen  . Ensinnäkin heitin pois kaikki santukat  . Minulla oli niitä kolmea väriä ja kyllä ne kukkivatkin hyvin kesällä  . Mutta minua harmittaa kun ne tekevät niitä poikasia ja sentakia pitää vaihtaa mullat joka vuosi ja istuttaa vain yhden alun purkkiinsa  . Ostan jotain sellaisia kasveja mikä ei tarvitse vuosittaista mullan vaihtoa välttämättä ehkä joka toinen vuosi   , pintamullat voisi uusia joka vuosi  . Mitä ne voisivat olla nämä uudet hankinnat ei vielä hajua  jatkosta  .

Aloitin kuitenkin santukoiden ruukkujen pesulla ja istutin mustanmeren ruusun kävyt itselle ja anopille  . Itselleni juurikin tällaiseen altakasteluruukkuun  .Minulla on kaikki altakasteluruukuissa koska olemme aina useita päiviä poissa mökillä ja mummulassa niin pärjäävät sen ajan  Olen suosinut näitä perusvalkoisia koska niissä näkyy kukat paremmin ja neliskanttinen vie vähemmän tilaa  .Vaihdoin itselleni nämä Hoyat blogi kaverin kanssa mustanmeren ruusun käpyihin ja kahteen pelargonia aluille  . Pelakuitten pistokkaita en voinut vielä toimittaa koska ovat vielä kellarissa  . Tässä ihana Hoya Curtisii


Tässä Hoya Wayetii tricolor. Olen todella täpinöissäni näistä ja nämä minä istutan kunhan saan lisää multaa kotiin  . Minulla on se tavallinen posliinikukka jo mökillä ja viihtyy todella hyvin  . Kun silloin vaihdoin sen tällaiseen altakastelu ruukkuun mutta vielä hieman isompaan juurikin sentakia että kasvista tulee aika kookas ja ruukkuun en aio vaihtaa multia kuin pinta mullan joskus  , se jurotti varmaan pari vuotta ettei se kasvanut eikä voinut huonosti  . Mietin että olikohan ruukku silloin liian iso senkokoiselle alulle  . Mutta kun se alkoi kasvaa piti viedä se jo mökille ja vauhti on ollut joka kevät ihan hurjaa  . Saa nähdä miten näiden kanssa käykö samalla tavalla  . Pari vuotta hiljaiseloa ja sitten täysillä  . Kiitos Mirja näistä vaihdoista  🩷 .

Mutta tällaista tällä kertaa 💕


24 kommenttia:

 1. Mullon samoja ruukkuja, mustina. Hyviä ovat ja pelastanu multaki monta kukkaa kuivamiselta. Toivottavasti nämäki posliinikukat viihtyyvät ja kasvaavat hyvi. Mullon ollu joskus kauvan sitte kans joku perusposliini. Ei viihtyny kovin kauvaa meikälääsen helemoos. Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ruukut on minun suosikkeja . Toivottavasti Nämä posliinikukat jaksaa ilahduttaa minua vuosia .
   Kiitos hyvää ystävänpäivän iltaa .😀

   Poista
 2. Komeat poslarit😍 Minullakin on kolmea erilaista. Näihinkin kyllä helposti hurahtaa ja alkaa keräämään kokoelmaa😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos olet oikeassa näihin hurahtaa kyllä helposti .😀

   Poista
 3. Mukavaa kevättalven puuhaa sinulla.
  Posliinikukka on kaunis. Meilläkin kauan kauan sitten oli.
  Huomenna myös täälläkin jatkuu multa puuhat.
  Ihanaa ystävänpäivä iltaa❤️

  VastaaPoista
 4. Minä en ole oikein innostunut näihin multahommiin kun se on niin sottasta puuhaa .Olenkin joskus siirtänyt sen niin myöhään että olen tehnyt sen ulkona . No osalle teen sen varmaan vieläkin .
  Kiitos samoin sinne .😀

  VastaaPoista
 5. Se teidän posliinikukka onkin oikea ihme 💛

  Mullanvaihto on aikamoinen homma. Menen tavallisesti ulos tekemään sen. Olen yrittänyt vähentää huonekasveja mutta taas on anopinhampaalla poikanen, joka täytyy ennen pitkää siirtää omaan ruukkunsa. Anopinhampaita olen lahjoitellut ystäville vuosien varrella. 🙂 Nyt vihdoin syksyllä kyllästyin anopinkieleen ja heitin viimeisenkin pois. Mikä vapaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos se posliinikukka on kyllä ihana kiva kun muistit sen .

   Minä en pidä ollenkaan mullan vaihdoista ja olisi parempi tehdä se ulkona . No sitäkin puuhaa riittää vielä ulkonakin hoidella mutta vielä pitää sitä tehdä myös täällä kotona .Minäkin kyllästyin näihin poikasiin mitkä piti poistaa .Voin sanoa samaa mikä vapaus .

   Poista
 6. Tuommosia altakasteluruukkuja ei oo silimään sattunu, täytyypä isommassa marketissa käyvä kahtelemassa. Multahommia on tiälläkin ja posliinikukkiin kyllä hurahtaa, miullakin neljee er sorttii, Isoposliinikukan aikoinaan tuonne maatilalle hommasin, kasvaa ja kukkii siellä edelleen. Jaoin siitä äidilleni ja kun äitini kuoleman jäläkeen rupesimme isäni luona useasti käymään, otin sielläolevasta tännekkin kasvamaan isoposliinikukkan. Ostanu oon nuo kolome muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta hyviä nämä ruukut vaikka muovia onkin pitää pitkään huolesta kastella . Iso posliinikukka on ihana ja se on meillä mökillä ja kukkii kivasti .

   Poista
 7. Minultakin löytyy samoja ruukkuja mustana. Pidän niissä yrttipurkkeja.
  Täällä on yksi hyvin laiska mullanvaihtaja. Pitäisi ehdottomasti terästäytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksipä juurikin kun olen laiska vaihtamaan haluisin sellaista että pintamullat usein ja joskus kokonaan . No mökillä oleville isoille ruukuille teenkin näin . Nämä santukat olisi tarvinnut joka vuosi uuden mullan että kukkii hyvin .

   Poista
 8. Samoissa puuhissa, mullan vaihdossa ollaan täälläkin. Olen ottanut ensimmäisestä työpaikastani n. 40 vuotta sitten posliinikukkasen pistokkaan. Edelleen sama kasvi hengissä, mutta välillä joutunut ankaran leikkauksen kouriin. Niin nytkin! On kova kukkimaan, vaikka multatila ja ravinteet olleet jo useamman vuoden kovin vähissä. Minä hävitin myös joitain vuosia sitten kaikki santpauliat, kun ei kukinta oikein onnistunut. Toivotaan uusille kasveillesi pitkää ikää ja kaunista kukintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullahan on siellä oikein ikäneito posliinikukkana ihania aarteita .Santukat kyllä kukkii minulla runsaasti mutta se jokavuotinen mullan vaihto juurikin sen takia ja ne poikaset ympärillä oli syy hävitykseen . Ja talveksi ei voinut viedä mökille kun eivät tykkää niin matalasta lämpötilasta .
   Kiitos sinulle sitä toivon minäkin ja näiden kohdalla ei tarvitse joka vuosi multaa vaihtaa .

   Poista
 9. Mullan vaihto olisi täälläkin ajankohtaista. Tuli ihan nostalginen olo, kun luin mustanmerenruusuistasi 💜 Aikoinaan, kun muutimme mieheni kanssa yhteen, sain käpyjä anopiltani ja niitä monena vuonna kylvin ja kasvatin. Sitten se vain jossain vaheessa jäi. Olipa kiva, kun muistutit tästä suloisesta kukasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullanvaihto ei ole mieli puuhaani ollenkaan mutta yritän täällä pinnistellä .
   Mustanmeren ruusun käpyjä on minullakin joskus vuosia sitten ollut eka kertoja sain ne myös anopilta . Minulta jäi silloin myös mutta nyt kiinnostuin uudestaan .

   Poista
 10. Hei Nila!
  Kiitos sinulle, sain suomenkielisen nimen kautta sen ruotsinkielisen ja löysin internet kaupasta siemeniä/käpyjä Mustan meren ruusuihin. Näitä minun anopilla oli koko verannan ikkuna täynnä koko kesän, ne oli niin kauniit. Minullekin antoi niitä, ja muutaman vuoden minulla oli. Sitten unohtui se ruukku. Minun kukat ei oikein saa sitä huoltoa mitä pitäisi saada.
  Terveisin Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin sain vuosia sitten ensimmäiset kävyt anopilta ja kasvatin niitä kyllä muutamia vuosia sitten se jäi nyt kiinnostuin uudestaan .

   Poista
 11. Minulla ei enää olekaan yhtään kasvia joihin vaihtaa multaa. Onnistuin palelluttamaan viimeisenkin kasvini, kun siirsin sen yläkertaan, ilmeisesti liian lähelle ikkunaa :(
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle Nila <3

  VastaaPoista
 12. No voi sinua onneksi niitä on kuitenkin marketeissa välillä tarjouksessa aika edulliseen hintaan .
  Kiitos samoin sinulle .

  VastaaPoista
 13. Ah ihanat hoyat! Tosi upea tuo ostamasi ja tietysti muutkin kokoelmasi jäsenet. Minäkin olen hurahtanut näihin ja ostin pieniä pistokkaita naapurustosta. Onko näiden kasvattaminen mielestäsi vaikeaa? Onko vinkkejä antaa?
  Itse en jaksa joka vuosi multia vaihtaa sisäkukille, mutta ihan peruskasvit, kuten palmuvehka, siroliuska-aralia ja kumipuu voivat silti hyvin. Tuollainen altakasteluruukku on varmaan kasvien mieleen.
  t. Samettihortensia, joka ei pääse kirjautumaan

  VastaaPoista
 14. Kiitos minulla on ollut vuosia tuo tavallinen Hoya carnosa lajike ja viihtyy hyvin mökillä . Mitä lajikkeita ostit? Niihin hurahtaa todella mukavasti. Minä laitan nämäkin vaihtamani pieniin altakastelu ruukkuihin koska minusta ne on viihtynyt hyvin niissä .Mullaksi ajattelin näille laittaa altakastelu multaa jossa on perliittiä ja vermikuliittiä mukana vähän . Jonkin aikaa kestää nämä ennenkuin alkaa kasvaa istutuksen jälkeen mutta minusta aika helppoja sen jälkeen . Liikakastelua on vältettävä siksi minusta hyvä nämä altakastelu ruukkuun istutus . Onnea sinulle näiden kanssa toivottavasti saat omasi kasvamaan .😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila. Minulla tuo liikakasteluongelma juuri usein ☺️ altakasteluruukku on varmasti loistava näille. Perliitti ja vermikuliitti olisi hyvä joskus hankkia, en koskaan muista. Ostin pistokkaat krohniana eskimo ja krimson Queen. Hindu Rope tuli kaupan päälle. Ihanaa kevään odotusta Sinulle, kai se kevät vielä tulee.

   Poista
 15. Toivottavasti nämä menestyvät näissä ruukuissa .Minulla on iso se tavallinen posliinikukka mökillä ja se viihtyy todella hyvin altakasteluruukussa . Ihania lajikkeita myös sinulla . Mistä ostit nämä?

  VastaaPoista