maanantai 20. helmikuuta 2023

Pelargoneja kellarista sisälle .

"vanharouva "

 Ajatella nyt on tullut taas se hetki kun haettiin mökin kellarista kukkia sisälle  . Olenkin puhunut aiemminkin että minua aina ahdistaa myös tämä vaihe  . Tulee niinpaljon lisää tavaraa sisälle mökkiin mikä ei ole koolla pilattu  . No nyt ei tosin vielä siellä olla yötä mutta kuitenkin  . Vanharouva oli ensimmäinen mikä putsattiin harjalla kevyesti jo ulkona  . Yritän jo syksyllä kellariin viedessä hieman lyhentää kasvustoa ja nyppiä lehtiä homehtumisen takia  . Hieman oli hometta varsissa ja lehdissä mutta ei juurikaan  . Loput putsailin sisällä  . Tässä on vielä vihreät tukiverkot näkyvissä harvan kasvuston takia . Tänä vuonna en vaihda kuin pintamullat  , lisäilen ensiviikolla pintamultaa ennenkuin sitä on vaikeampi tehdä  .Yritän putsaa myös mullan pinnan kaikesta ylimääräisestä tässä vaiheessa  . Vanharouva ja Maarit aseteltiin ikkunan äärelle saamaan valoa  rinnakkain  . Maarit on pystykasvusempi ja vahvat varret joten sillä ei ole tukiverkkoa ainakaan toistaiseksi tarvinnut laittaa  . Se oli minusta kaikkein huonommin myös alkanut tekemään uusia versoja  . Näillä on minun antamat nimet kun lajikkeista ei ole tietoa  .


"Maarit "


Seuraavaksi pääsi putsattavaksi ja pöydän toiselle puolelle edellisen talven sisällä viettänyt mutta nyt kellarissa ollut erilainen pelargonia kasvutavaltaan se on hieman leveämpi ja pienilehtisempi lajinimike myös tuntematon  . Näillä mitä satunnaisesti on ostellut ei ole aina nimiä joten niitä on tosiaan itse pitänyt antaa  tällä ei vielä ole edes sitä  . Se oli todella terhakkaan näköinen  . Putsasin taas kaikki kuivat pois hometta ei näkynyt ollenkaan  .


Tässä paikassa oli enemmän tilaa pöydän ja ainoan kuninkaallisen Kronn Prinses Maryn välissä  . Mary viettikin kuninkaallisuudesta johtuen koko talven sisällä  . En ole uskaltanut viedä sitä kellariin koska menetin ruusunnuppu pelargonian Emman joku vuosi sitten juurikin tämän takia  . Ovat hieman herkkähipiäisempiä ilmeisesti  . Mary on upeassa kunnossa ja vihreä tuki melkein piilossa ja pintamullat vaihtamatta .Pöydän päällä on talven viettänyt Rosmariini ja Sailalta saatu pelargonia Attar of Roses   se pitäisi myös leikata mutta odotan kuun asettumista  . Molemmat voivat erittäin hyvin  . Monet tuskailee kun Rosmariini kuolee talven aikana  . Se vaatii todella runsaan kastelun talvella  minulla on joskus jopa kukkinut keväällä  .

Attar of Roses

Rosmariinin toisella puolella on myös talven sisällä viettänyt Raspberry Ripple ja hyvältä näyttää myös se kasvu  . Sen vieressä on se huone esikko minkä ostin jokunen aika sitten ja nyt on myös altakasteluruukuussa .


Tyytyväinen saa olla näiden talvehtimiseen en kuitenkaan kastellut näitä  vielä yhtään ehkä ensi viikolla . Nyt mökillä sisällä on neljätoista kukkaa ja suurin osa ei ole mitään pienemmästä päästä  . Vielä kaikki läheskään ei ole tuotu kellarista  . Huh ja hei  . Hiiret on ilmeisesti myös loppunut ympäristöstä koska kahteen viikkoon ei yhtään ole jäänyt loukkuun  .

Mutta tällaista tällä kertaa  .

26 kommenttia:

 1. Minun silmiini pelargoniasi näyttävät todella elinvoimaisilta. Pitäisi ryhtyä opettelemaan pelargonian talvettamista. Meidän kellari taitaa olla liian kostea niille, mutta pitäisi miettiä, keksinkö ulkovintistä sellaisen paikan, mikä ei mene pakkasen puolelle.
  Et varmaan ole harmissasi, vaikkei hiiriä ole enää näkynyt. Miten ne ovatkaan sisällä niin epämiellyttäviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos minustakin hyvältä näyttää. Siinä säästää kyllä jos pystyisi talvettamaan .Edullisia ne on mutta ei näi isot ja harvassa varmaan edes myynnissä näin kookkaita .
   Olet oikeassa en ole harmissani vaikka hiiret loppuvat on ne vaan niin ällöjä .

   Poista
 2. Pelargonia on kaunis ja nautin sen tuoksusta. Kiva pöytäliina kun siinä on norsuja 🐘

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään pelargonioista .Pöytäliina on vanha muovinen juurikin tähän sopiva kun on nuo kukat .Muovisia minulla ei muita olekkaan .

   Poista
 3. Hyvinvoiva kokoelma ja rosmariini! Minä kuulun siihen sankkaan joukkoon, joka ei ole koskaan onnistunut sen talvettamisessa. Yhtenä vuonna se pysyi hengissä maaliskuulle ja sitten kuivui. Pitäisi olla aina paikalla kastelemassa eikä käydä välillä muualla ;-)
  Heitin sinulle Koska kukkii -haasteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rosmariini tarvitsee suoraansanoen älyttömästi vettä . Toivottavasti nyt minulla ei käy samalla tavalla.
   Kiitos haasteesta .

   Poista
 4. Aika hyvin olet kyllä saanut kukat talvehtimaan ja tuo rosmariinikin on aivan upea.
  Ihanaa viikkoa sinulle Nila <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos olen itsekin tyytyväinen näiden kuntoon .
   Kiitos samoin sinulle .

   Poista
 5. Pelargoniat on aina kevään merkki. Muistan, että äiti aina nosteli kukat talveksi viileään ja keväällä esille. Taitaa tehdä vieläkin muutamalle kukalle niin, vaikka on huonommat tilat, kuin ennen. Itsekin olen yrittänyt, mutta minussa vaan ei ole samanlaista viherpeukalon vikaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilojen puute se on täälläkin tai ehkä hyvä kuitenkin näin muuten tulisi haalittua taas lisää .

   Poista
 6. Hienoilta näyttävät pelargoniasi. Itsekin joskus talvetin pelargonioitani mökillä, mutta nyt ostan joka kevät uudet. Minun rosmariinini on ulkona terassilla ja ainakin vielä se näyttäisi voivan hyvin. Saa nähdä miten on tilanne sitten keväämmällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aika edullisesti niitähän saa jopa kukkivana . Muista kastaa runsaasti rosmariinia niin selviää .

   Poista
 7. Todella hyvin onnistunut talvetus kaikkien osalta. Rosmariinikin noin mahtavassa kunnossa. Kyllähän noissa säästää, kun ei tarvi ostaa joka vuosi uusia ja osaan varmasti kiintyy vuosien mittaan ja varsinkin kun on omat nimetkin saaneet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos talvetus on kyllä onnistunut hyvin ja rosmariini on myös hyvässä hapessa . Myydään näitä kyllä aika edullisesti jopa kukkivana mutta ei näin isoja . Näillä on tosiaan omat nimet niin tiedetään mistä aina puhutaan ja kun lajikenimet ei ole tiedossa .

   Poista
 8. Niin hyvässä kasvussa pelargonisi jo nyt. Miten se menikään "Mattina pistokkaat otetaan, laskiaisena mullat vaihdetaan" eli nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja myös mukavasta vanhan kansan sanonnasta en ole kuullutkaan 😀

   Poista
 9. Mukavaa kevättalven puuhaa sinulla. Ja valtaisa määrä kukka ihanuuksia odottaa
  kesän upeaa kukkaloistoa. Sinulla on taito kasvien hoidossa.
  Mukavaa helmikuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos no en nyt oikein tykkää tästä puuhasta kun emme kohta itse mahdu sekaan ja vielä kestää ennenkuin saamme nämä ulos .
   Kiitos samoin sinne .

   Poista
 10. Hei Nila!
  Onpa hienon näköisiä. Minulla ei ole mitään hyvää paikkaa missä pitäisin kukkia talven yli. Säästin kuitenkin pelargoniat, pesuhuoneessa. Ne näyttävät aika risuisilta, saa nähdä tuleeko niistä mitään. Ymmärrän että haluat niitä talvehtia, niin minäkin toivon että näistä tulee vielä jotain hienoa.
  Terveisin Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onneksi meillä on tuo kellari ja kyllä ne on ihania kun pärjäävät siellä talven vaikka ei ole ikkunoita .Toivottavasti sinunkin vielä näyttää että kasvua on .

   Poista
 11. Onpas komean kokoiset pelakuut!
  Minullakin oli joskus 'Emma', mutta se ei selvinnyt talvesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos nämä on jo muutamia vuosia vanhoja. Emma hieman harmittaa kun tuli vietyä kellariin olisi se voinut mökissäkin talvet viettää .

   Poista
 12. Sullon kyllä valtavat pelargoonit ja hyvin talavetuski näyttää onnistunehen. Mulla rosmariini kesti syksyllä sisällä vain kuukauren verran ennenkö KUIVI.

  VastaaPoista
 13. Kiitos kyllä niillä alkaa jo kokoa olla .Rosmariini tarvitsee uskomattoman paljon vettä talvella muuten se kuivaa .

  VastaaPoista
 14. Hyvin on pelargonit ja rosmariini talavehtineet. Kellarissakin näyttää hyvin säilyneet! Pelargoniaryhmästä fasessa tänä aamuna luin, miten hurjasti on kiinnostus pelargoneihin lisääntynyt viimevuosina. Se on mukava asia ja on huomattu, että pelargoniat voip yrittee talavettoo jos on paikka missä säilyttee. Paljon on uusiakin lajikkeita suatu harrastajille. Mikä on lehtikaktuksesi joka kuvissa näkyy.

  VastaaPoista
 15. Kiitos hyvin ovat talvehtineet niin kellarissa kuin sisälläkin kukat . Pelargonian talvetus on ollut minulle aika helppoa myös kellarissa . Olisi kai se helpompaa ostaa joka vuosi uudet mutta jotenkin se sotii omia ajatuksia vastaan ja kun on kuitenkin paikka missä säilyttää .
  Lehtikaktuksen sain nyt syksyllä anopilta kun laittoivat mökin kylmäksi talven ajaksi . Lajinimittä en tiedä mutta kukkii todella upeasti punertavilla kukilla .

  VastaaPoista