perjantai 21. heinäkuuta 2023

Pensasmustikkaa ja muuta sato kuulumisia .

 


Mustikat on peitetty kaksinkertaisella harsokankaalla että linnut eivät kaikkea pistäisi poskeensa ja varista maahan  .



Saimme vuosia sitten yhdeltä tutulta näitä isoja harsoja . Hän taas sai  niitä lopettaneelta taimitarhalta missä oli ollut töissä  . Nämä ovat erittäin vahvoja käyttää vaikka yksinkertaisena mutta kun tuli nyt näin iso pala avattua laitoimme sen kaksinkerroin ja loput pituudestakin näkyy kuvassa päädyssä solmuilla .


Takana on rima minkä kiinnitimme kaukaloon ja vedimne harson yli ja keräily puolelle vain laudat ja tiiliskivet pitämään sitä paikoillaan  . Marjoja tulee aika hyvin tänäkin vuonna  muutamia oksia alkoi kuivumaan vaikka kastelinkin jonkin verran  .



Parsan syöminen lopetettiin juhannuksen jälkeen ja annoimme sitten taas loppujen jäädä vahvistamaan juurakkoa .  Olen kitkenyt näiden alustan neljä kertaa johtunee varmaan syksyllä annetusta lannasta mitä levitämme talveksi pinnalle  .


Olen parsojen takaanta näkyviltä avomaa kurkuilta poistanut harson mutta jätin sen kuitenkin taakse paikoilleen . Se on kiinnitetty hyvin rimoilla lavaan  . Ajattelin jos halla öitä luvataan se on helppo vetää päälle takaisin . Viime vuonna pääsi käymään juurikin näin yksi hallayö vei kurkut ja satoa olisi voinut sen jälkeen tulla vaikka kuinka kauan  .


Punaherukka on kohta valmis kerättäväksi  
Viime vuonna kyllä taisin kerätä kolmessa osassa  kypsyivät sen verran eri tahtiin  . Meillä on niitä neljä pensasta ja keitän siitä ensin mehua ja sitten siitä myös hyydykkeet  . Mehu on meistä raikkaan makuista enkä sekoita siihen mitään  . Muutenkin keitän lopuista sitten sekamehua jos tarvitsee, yleensä ei . Kokonaisena pakastan jonkinverran leipomuksiin  . Nyt pitää arkkupakastin ensin sulattaa ja senjälkeen vielä iso pysty pakastin  . Meillä on kotona vielä iso pysty pakastin joten pakastus tilaa riittää  . 



Kun olen keränyt marjat kiitän niitä antamalla jokaiselle ämpärillisen vettä  . Miten teillä on marjoja tullut tai tulossa  .


Mutta tällaista tällä kertaa  .


23 kommenttia:

  1. Meilläkin on viinimarjat kypsymässä kovin eri aikaan, ensimmäiset voisi jo kerätä. Onpa komea parsarivistö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin minä että annan vielä olla muutaman päivän jos ensiviikolla alkupuolella keräisi ekat päältä .
      Parsa on nyt voimistunut kunnolla .

      Poista
  2. Voi ihanuus miten paljon vehreää kasvua ja satoa.
    Kyllä siellä on taito hyppysissä.
    Ihanaa viikonloppua sinne mökille ja mukavia hetkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos satoa alkaa nyt tulemaan kivasti.
      Kiitos mukavaa sunnuntaita .

      Poista
  3. Kerrassaan upeat satonäkymät! Onnea.
    Hyvää viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle sanoistasi ja hyvää sunnuntaita .

      Poista
  4. Ihanan sateisia näkymiä. Tuo tekemänne suoja mustikoille on varsin tehokkaan näköinen, me olemme myös miettineet, millainen suoja pitäisi rakentaa, etteivät räkätit syö kaikkia pensasmustikoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos nämä isommat pensaat alkaa tuottamaan ongelmaa juurikin suojauksen takia . Toivottavasti keksitte jotain todella nerokasta että saamme kopioida sen sitten .

      Poista
  5. Teillä on kyllä hyvin mietitty nuo pensasmustikoiden suojaamiset niin linnuilta kuin jäniksiltäkin. Tuollainen iso ja vahva harso on todella hyvä, suorastaan aarre, kun vertaa yleisesti myynnissä oleviin surkeisiin riepuihin. Pitäisi minunkin pikku hiljaa joku suoja viritellä pensasmustikoille ennen kuin joku otus käy pistämässä raakileet suihinsa. Niistä olisi tulossa ihan kohtuuhyvin marjoja tänä vuonna. Mustaherukkaa on myös tulossa ihan hyvin, jos eivät vaan homehdu pensaisiin näissä sateissa. Eivät ole vielä lähimainkaan kypsiä. Punaherukan hävitin pois viime kesänä ja istutin tilalle viherherukan. Onpahan yksi pensas, josta linnut eivät osaa marjoja etsiä.
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos nyt vaan kävi sellainen outo juttu . Ilmestyi ampiaisia harson levityksen jälkeen ja ovat syöneet kulmista kankaan rikki . Ilmeisesti vievät sitä pesäänsä pesän rakennus aineeksi . Saa nähdä miten akressiivisia ovat kun otamme kankaan välillä pois . Se nähdään pian . Mustaherukkaa meillä on yhdeksän pensasta ja viherherukkaa kaksi . Satoa on tulossa ihan reippaasti .
      Kiitos hyvää alkanutta viikkoa .

      Poista
  6. Tuosta ei luulisi lintujen pääsevän pensasmustikoita syömään. Mukavan oloisesti raakileita. Meillä ei tainnut pölytys oikein onnistua kun raakileita on kovin vähän siihen verraten mitä kukkia näkyi. Kylmimmät kelit sattuivat huonoon ajankohtaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivät pääse onneksi . Minulla on kaksi erillistä saatua mustikkaa lavassa väliaikaisesti kasvamassa ja sieltä kyllä raakileet saavat kyytiä .
      Meillä on nyt tullut hyvin mustikkaa mutta joitakin oksia kuoli jostain syystä .
      Polyttäjät on kullan arvoisia .

      Poista
  7. Suuret pensasmustikat teillä. Ostin viime syksynä alesta kaksi pensasmustikkaa, tosi pieniä vielä. Ne ovat nyt liian lähellä toisiaan, mutta ovat nyt vahvistumassa väliaikaisessa paikassa, että saan niille paremmat paikat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos minullakin on vielä kaksi saatua mustikkaa lavoissa kasvamassa aion tänä syksynä istuttaa ne omaan paikkaansa . Minulle tarjottiin tosiaan kahta ja otin tottakai vastaan en voi kieltäytyä kun ovat muutkin niin hyvin kasvaneet meillä ja satoa
      tehnyt . Voihan niitä tosiaan kasvattaa muutaman vuoden vaikka olisi liian lähekkäin ja sitten kun on paikka katsottuna istuttaa väljemmin .

      Poista
  8. Kuivuus kyllä täällä verotti marjasatoa. Ja taitaa omenatkin jäädä pieniksi. Ja pensasmustikoita ei tullut tänä vuonna yhtäkään. Pensaat voivat komeasti mutta yhtään kukkaakaan ei niihin tullut🤔 Mikähän niille on tullut?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivuus vaivasi täälläkin joten kastelin jonkinverran. Omenia ei mökille tule yhtään mutta kotona on yksi Lobo ja siihen tulee kyllä omenia jonkinverran .
      Pölyttäjät on voinut puuttua juurikin siihen aikaan ja silloin oli myös kylmää se on voinut vaikuttaa kukintaan .

      Poista
  9. Komeasti on teillä tulossa marjoja pensasmustikasta. Itselläni on vain kolme parivuotista pensasta. Ainossa ja Alvarissa jo kypsiäkin, North Bluen kypsyminen on pian alkamassa. Pensaiden ympärillä on kauriiden ja rusakoiden varalta metalliverkko ja suunnittelen juuri "katon" tekemistä hallaharsosta. Olikin kiintoisaa nähdä teidän hieno harsosuojanne. Millainen istutusväli teillä on pensaissa? Omani taitavat tilanpuutteen vuoksi olla hiukan liian tiuhassa, jos kasvavat suuriksi.
    -Mummopuutarhuri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos oikein mukavasti on tulossa mustikkaa mutta olen myös lannoittanut säännöllisesti ja kastellut kuivana aikana reilusti ja sittenkin muutamia varsia ruskettui .
      Istutus väliä en nyt muista mutta reilusti on väliä kuitenkin .
      Aika suuriksi ja korkeaksi nämä kasvavat mutta voithan siirtää ne myöhemmin .

      Poista
  10. Tuo harso näyttää kätevältä... meillä verkot vattupuskissa.... kirsikat ehti jo räksät syödä, murrr....
    Muuta meillä ei sitten olekaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vattupuskia emme ole peittäneet ja osan kirsikoista on meilläkin syöty .

      Poista
  11. Jopas tulee hyvä mustikka sato. Meidän pensaat kärsi jostain. Mutta onneksi saatiin metsästä korviketta.

    VastaaPoista
  12. Kiitos juu metsästä poimitut on kyllä maukkaampia mutta kyllä nämäkin maistuvat .

    VastaaPoista
  13. Hei Nila!
    Onpa teillä paljon marjoja ja muita aarteita puutarhassa. Meillä on punaisia viinimarjoja, vadelmia ja aika uusi karhunvatukka. Siihen on tullut aika paljon marjoja mutta ne ei ole kypsiä vielä.
    Tyttäreltä löytyy mustaherukkaa ja valkoherukkaa. Niitäkin saamme poimia.
    Terveisin Marika

    VastaaPoista