lauantai 15. heinäkuuta 2023

Puutarhan kuulumisia .

 Puutarhassamme asuu myyrä  😝 . on asunut jo jonkin aikaa. Se on aiemmin syönyt yhden omenapuun ja luumupuusta puolet ja nyt sama juttu tänä vuonna .


Tästä luumupuusta on puolet syöty 

Tämä omenapuu on tullut tiensä päähän myyrän toimesta .

Nyt herää kysymys miten saan sen karkotettua tai nujerrettua ?  On meillä ollut niitä myyränkarkottimia mutta jotain lopullista pitäisi saada aikaan  . Olen nähnyt sen kolme kertaa ja on todella kiiltävä karvainen  . Se voi todella hyvin meidän eväillä  .


Vanha mansikkamaa ja mesimarjat ovat siirron edessä yritän pitää niitä hengissä siihen asti  .


Puutarha on suuren muutoksen edessä sitä mukaa kun kerkiää lähinnä syksymmällä  .
Hommasimme lisää lavakauluksia ja näihin istutimme kaksitoista kurkun tainta yksi kuoli  siirron jälkeen  . Kasvatin nämä taimet itse siemenistä  . No myönnän että ehkä olisi hieman vähemmänkin taimia riittänyt mutta innoistuin jälleen  . Olen kertonutkin aiemmin että muutkin lavakaulukset siirtyy tähän suuntaan  , näin päin . Ensin sivulla olevat perunalavat sitä mukaa kun perunat on syöty lavoista .

 
Olen kattanut nämä oljilla ja ensimmäisen kukan löysin tänään .Vähän myöhässä nämä ovat kun taimille ei ollut aikaisemmin paikkaa mutta aikaa on vielä runsaalle sadolle  .




Kesäkurpitsan taimia kasvatin kolme ja yhdestä löysin myös ensimmäisen nupun . Nämä on ollut tarkoitus myös kattaa oljilla myös jo jonkin aikaa mutta aikaiseksi en ole saanut  yritän nyt  viikonloppuna taas 😄 .


Mangoldia olen kasvattanut muutamana vuonna ja tuntuu olevan helppo kasvatettava . On kuulemma kaksivuotinen mutta kun lavan kasvatettavat menevät joka vuosi kiertoon niin kylvään joka vuosi uudet  siemenistä . Siemenet on sen verran suuria että harventaa ei tarvitse  . Tämä on erittäin hyvää paistinpannulla paistettuna valkosipulin kanssa  , sopii hyvin muunmuassa liharuuan kanssa  . Nyt viikonloppuna sitä löytyy taas meidän pannulta  . Miten te olette käyttäneet omianne? 🤔 .


Tässä keskellä kasvaa muutamia pavun taimia  . Ne eivät meinanneet itää ollenkaan  toiseen riviin kylvin vielä uusiakin siemeniä mutta ei  . Peitin siemenet myös lasi kuvuilla ettei linnut vie. Kuten näkyy tyhjää on .

Papuset keskellä  .


Tässä aivan reunassa kasvaa hiukan porkkanaa ja takana suoraan alaspäin perunat  .


Kastella on pitänyt paljon  jotta jotain satoakin voisi saada .

Mutta tällaista tällä kertaa  .

38 kommenttia:

  1. Voi sentään myyrän tekosia. Vaikeahan niistä on eroon päästä. Jos se on maan päällä liikkuva myyrä, on aika helppoa suojata puut rungon tyvelle kiepautettavalla verkolla.
    Komeita taimia, vaikka kuivaa on ollut. Vaikea kuvitella, että satoa vielä tulee, kun katsoo omaa kasvimaatani, mutta ehkä elokuussa saadaan sadetta ja syksy on pitkään lämmin täällä merellä.
    Viime vuonna minulla oli mangoldia, tein siitä munakasta. Todella maukas ja kiva suutuntuma. Tänä vuonna kylvin, mutta nekään eivät ole vielä kasvaneet lähellekään satokokoa, lehdet ovat vasta viisisenttisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne puut on maan alta syöty harmillista todella .
      Kuivaa on ollut täälläkin ja olen joutunut jonkinverran kastelemaan
      Munakasta minunkin pitää kokeilla mangoilista kun sitä satoa on reippaasti . Kiitos sinulle ehdotuksesta.

      Poista
  2. Hei Nila!
    Hienolta näyttää sinun kasvimaa. Hyvin kasvaa. Minulle kävi ihan samalla lailla , pavuista tuli yksi ainut taimi, joten laitoin herneitä siihen tilalle, kun pavut oli loppu. Tyttärellä oli myyrä yhdessä kukkapenkissä, se söi kaikki tulppaanisipulit ja myös kukkien juuret. Sipulit laitoimme metalli häkkeihin ja myyrää ei ole nähty sen jälkeen. Toivottavasti ei tule takaisin. Minulla oli monta vuotta sitten myyrä, joku antoi vinkiksi laittaa hiuksia sen koloon, myyrä hävis.
    Toivottavasti pääsette siitä eroon.
    Terveisin Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvimaa tuottaa ihan mukavasti ja toivottavasti kesäkurpitsa ja kurkut alkavat myös pian .
      Myyrä ongelma on kyllä ikävä. Hiuksia voisi kokeilla kun sitä kuitenkin on molemmilla vielä ainakin 😀 .
      Kiitos vinkistä.

      Poista
  3. Runsasta ja herkullista satoa tiedossa teille. Myyräongelman kanssa en osaa auttaa, jotkut laittavat oikein voimakkaita piparminttupastilleja myyrien reikiin, en tiedä auttaako.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos satoa tulee nyt aika mukavasti ja pian odotan kesäkurpitsasta ja kurkusta .
      Myyrä ajatuttaa nyt kovasti .

      Poista
  4. En yhtään tiedä miten myyristä pääsee eroon. Meillä ovat jänikset kasvava yhdyskunta, kohta kai kahlaamme pupuissa. Mielenkiintoinen vinkki tuossa edellä Maribelillä.

    Minusta kurkun (ja kurpitsan) kukat ovat kauniita ja sympaattisia. 💛
    Toivottavasti saamme lisää kuvia kun kukat aukeavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pupuset on kyllä myös ongelma koska tuhoa saavat myös paljon aikaiseksi .
      Kauniita on niiden kukat kivan keltaiset .
      Kiitos sinulle .

      Poista
  5. Että pitääkin aina tulla joku vitsaus puutarhurin kiusaksi. Paljon töitä viikkojen ellei vuosien ajan ja sitten tulee joku karvainen otus napsimaan hetkessä työn tulokset. En tiedä yhtään hyvää vinkkiä myyrien karkottamiseksi. Meillä ei onneksi ole ollut niistä riesaa, peuroissakin on ihan riittävästi.
    Sinulla on hyvin satoa kasvamassa. Kurkkua tulee aina kasvatettua yli oman tarpeen. Olen jakanut kasvarikurkkuja naapureillekin, kun ei vaan ehdi niitä niin paljon syödä. Avomaankurkku sentään sopii säilöttäväksi. Kasvarikurkusta ei tule hyvää säilykettä.
    Mangoldia laitan pannulla lisukkeeksi. Ryöppään myös nopeasti ja pakastan talvella piirakoihin ja patoihin lisättäväksi. Kasvatan joka vuosi mangoldin siemenistä, koska kierrätän kasveja lavoissa.
    Suunnittelen aina kurpitsan kukkien valmistamista syötäväksi Master Chefin tapaan, mutta joka vuosi annan niiden mieluummin kypsyä hedelmiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu näitä kiusaajia on , peuria on täälläkin , niitä piisaa .
      Saa nähdä miten paljon kurkkuja tulee ja säilön melko paljon .
      Kiitos Mangoldia vinkistä pitää minunkin yrittää pakastaa sitä mutta pitää tällä viikolla arkkupakastin ensin sulattaa .
      Minäkin olen ajatellut kurpitsan kukkien syömistä.

      Poista
  6. Tutut laittoivat niitä käärme/myyrä karkoittimia mitkä tökätään maahan.
    Heillä helpotti ainakin nyt niiden avulla myyrä tuholaiset.
    Harmi osaavat tehdä todellakin kurjaa jälkeä.
    Mutta kyllä teillä niin kukoistaa ja satoa tulee. Ihanan rehevää ja runsasta.
    Aurinkoa viikonloppuusi, täällä kaipaisin pikku sadekuuroa jo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on ollut niitä karkottimia mutta nyt kaikki on rikki pitäisi muistaa hankkia uusia .
      Satoa tulee nyt ihan kiitettävästi ja sadetta on kaivattu myös tänne ja nyt huomenna on luvassa .
      Kiitos sadetta ensin ja sitten aurinkoa .

      Poista
  7. Meillä on vain niitä myyriä, jotka nostelee multakasoja nurmikolle, mutta eivät näyttäydy. Talvella laitoin kasojen seutuville kahvinporot suodatinpussista. En ole ihan varma vaikuttiko mitään?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on myös näitä myyriä mutta nyt on maan alla tehty tuhot .
      Kiitos sekin vinkki kannattaa kokeilla kun pitkästä aikaa keitin suodatin kahvia .

      Poista
  8. Harmillista, että myyrä on tehnyt teillä tuhojaan. Niistä voikin olla hankala päästä eroon.
    Maukkaan näköistä satoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin hankalaa voi olla .
      Kiitos satoa tulee nyt aika kivasti .

      Poista
  9. On kyllä kurjaa kun myyrä tekee tuollaisia tuhoja puutarhassa. Toivottavasti joku osaa neuvoa tepsivän keinon sen karkoittamiseksi. Tänä vuonna tuntuu että on vaikea saada kasveja itämään. Salaatinkin kanssa on ollut vaikeuksia ja tillin. Johtuneekohan kuivuudesta tai kuumuudesta, en tiedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti pääsen myyrästä eroon .
      Nyt on todella siemenet itäneet huonosti monilla mutta jotain kuitenkin .

      Poista
  10. Myyrä on kurja vieras. Olen kuullut vain yhden varman karkoituskeinon. Hevosen hankkiminen. Hevosen kaviot pitävät maassa niin kovaa ääntä, että myyrät muuttavat. Mutta sehän ei ole ollenkaan puutarhaihmisen ratkaisu.
    Kevät oli sen verran kylmä ensin ja sen jälkeen helteinen ja kuiva, että minun kurkut ja kesäkurpitsani ovat todella hitaita olleet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myyrä on kyllä todella ei toivottu ja tosiaan hevosta ei viitsisi ostaa ja ei se tänne edes mahtuisi 😄 mutta kiitos vinkistä .
      Kevät oli taas aika kummallinen ja kyllä sillä vaikutusta on .

      Poista
  11. Onkohan kommenttini mennyt roskapostiin? Eilen julkaisu näytti sujuvan, mutta nyt ei näy missään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minä sen roskapostista palautin .Käyn nykyään joka postauksen yhteydessä siellä katsomassa .

      Poista
  12. Vai mellastaa sullaki myyrä, mullaki. Tänä vuanna ensimmäästä kertaa torella harmia siitä. Just yks sanoo, että hae ketunpaskaa tarhalta, nii myyrät häviää. Kettuku on myyrän luantaane viholline. Enoo viälä kokeellu :) Kaffin poroja ja hiuksia vois kokeella ensi, jos olis jotaki vaikutusta. Kovasti on sulla tulos satoa. Mullaki pavut iti huanosti, mutta laitoon sen kokemattomuuren piikkihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu mellastaa täällä taidan ostaa myyrän loukun googletin ja niitä myy ainakin K rauta .
      Nyt monilla on ollut muidenkin kanssa itämis vaikeuksia .

      Poista
  13. Paljon on tulossa satoa. Ikävä myyrä!

    VastaaPoista
  14. Ei noista tihulaisista oikein taida päästä eroon, mutta joitakin on helpompi estää tekemästä tuhojaan kuin toisia. Paitsi vesimyyrää: sitä ei estä mikään eikä kukaan millään, jos se on päättänyt puutarhaan tulla. Et kertonut tarkemmin, mikä myyrä teillä vipeltää mutta jos se syö kuoren puun rungoista maan pinnan yläpuolelta, niin kiepauta tiheäsilmäinen metalliverkko löyhästi rungon ympärille. Meillä on parilla luumupuulla ympäri vuoden verkko rungon alaosassa, vaikka niitä ei ole mikään koskaan jyrsinytkään. Jäi vai silloin alkuvuosina enkä ole viitsinyt ottaa poiskaan, kun ei siitä mitään haittaa ole. Ne rungon ympärille kieputettavat runkosuojat saattavat hautoa kosteutta tai hangata kuorta, jos ovat jatkuvasti paikoillaan, mutta tuollainen sentin silmäkoon metalliverkko pari senttiä irti rungosta saa olla vaikka vuosikausia suojaamassa puuta.
    Ehdit saada vielä runsaan sadon kasvimaaltasi. Meillä pavut itivät tänä vuonna hyvin mutta joskus ei ole onnistunut sitten millään. Ehkä siemenerässä on ollut jotain vikaa.
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tosiaan maan alla se tuhoja on tehnyt. Taidan käydä ostamassa loukun. Kyllä harmittaa kovasti jotain on nyt tehtävä .
      Satoa on käytetty jo nyt minusta runsaasti mitä on ollut saatavilla ja pian saadaan kurkkua ja kesäkurpitsaa ja marjasato alkaa kypsymään.
      Kiitos ja mukavaa viikonjatketta .

      Poista
  15. Ihanalta näyttää puutarhassasi ja onpas tulossa satoa ja paljon.
    Myyrät ovat hankalia. Meilläkin taisi aiheuttaa omenapuun kuivumisen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kävin ostamassa eilen myyränloukun saa nähdä toimiiko?

      Poista
  16. Hyvän näköistä ja on siellä satoa tulossa 💚 Joskus siemenet eivät vaan idä, teki mitä teki. Mietin silloin, että ovat ehkä liian vanhoja tai vaatisivat jotain "erikois"käsittelyä, mistä en tiedä.
    Myyrät ovat ikäviä puutarhavieraita. En osaa oikeita karkotusneuvoja antaa, mutta olen kuullut, että isosta kissasta voisi olla apua ;) Aikoinaan anoppilan myyräkanta harveni ja hävisi sillä konstilla yhdessä kesässä ;) Toivottavasti saatte myyräntuhot pysäytettyä jo oleviin.
    Mukavaa kesäviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos satoa on tulossa kiitettävästi taas jopa ehkä liikaakin mutta onneksi on ottajia .
      Kävin ostamassa myyrän loukun ja pitää virittää se tänään . Saa nähdä toimiiko?
      Kissaa en nyt kuitenkaan hommaa kun emme ole täällä vakituisesti .
      Kiitos kuin myös sinne ,

      Poista
  17. No johan "Myyrän lykkäs"... syökö ne puitakin, minä muistelen lapsuudesta, että jätti sellaisia multakasoja pihamaalle.... Mullakin on iso mangoldi.... hih... ihan vaan kaupasta ostetusta ruukusta jatke, kuten muitakin salaatteja ja yrttejä/mausteita. Olen niin laiska...
    Mitä papua sulla on kasvamassa, kiinnostaa?
    Ihanan rehevää ja tuoreen terveellistä teillä paljon... eli ei muuta kuin maukasta kesän jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin myyrän se lykkäs ja millä eroon?Ostin eilen myyränloukun viritetään se tänään saa nähdä miten käy toimiiko?
      Kaupasta saa tosiaan näitä yrttejä ja muita mitä voi sitten jatko kasvattaa mutta me käytämme näitä niin paljon että on pakko ihan istuttaa penkkiin reilusti .
      Papun pussin taisin jättää jo kotiin en muista lajiketta mutta jos siemeniä jäi nakkaan ne mäkeen .
      Kiitos samoin sinulle .

      Poista