tiistai 19. heinäkuuta 2022

Hortensiat ja jasmikkeet .

 Minulla on runsaasti erilaisia hortensioita ja kahta eri lajia jasmiketta ,  tässä pitkässä penkissä tapahtui ja tapahtuu tänä vuonna suuriakin muutoksia . 


Aluskasvillisuutta on tässä valkoista maksaruohoa ja sitä on aika paljon jo nyt mutta lisään sitä kun se on ensin kukkinut . Tämä on pörriäisten suosiossa mutta tänä vuonna niitä näkyy huolestuttavan vähän . 



Havuja on tässä myös jonkinverran osa poistuu kokonaan ja osa ehkä siirtyy mutta jää kuitenkin penkkiin . Tästä poistuu kokonaan oikealta kataja, sypressi ja hopean värinen ( laaka kataja)? myös . Ovat kaikki aika kurjan näköisiä tapauksia . Tilalle tulee hortensioita  niitä on itsellä valmiina muualla kasvamassa . 



Myös lampun takana on yksi pieni havu melko ruskea . 



Sadetta on saatu jopa uutisiin saakka . Onneksi mies teki tälle hortensialle harjateräs tuen ja silti se painui veden voimasta vaikka kukat eivät ole vielä edes saavuttanut suurinta kokoaan . 


Tässä kohtaa penkkiä on etureunassa tilaa viime syksynä mitä siihen istutin ei menestynyt tässä on niin aurinkoista ja kuivaa  mutta kyllä siihen uudet lääkkeet löytyy . 





Aiemmin kukkivat jasmikkeet runsaasti niitä on neljä pensasta ja kolme on jo aika kookkaita  ja pari töyhtöangervoa on myös kukintansa päättäneet. 



Alakuvan pensaisiin teemme siirtoja , töyhtöangervo siirtyy muualle  . 


Tästä kohtaa poistimme useita jotain lajia angervo pensaita mitkä levisi aivan valtavasti ja tilalle istutimme aidan viereen kaksi pilvikirsikkaa ja muutamia pallohortensian alkuja mitä oli tullut omasta takaa . Aluskasvina olevaa rentoakankaalia tuskin näkyy paljonkaan se kärsi suuria talvituhoja mutta kyllä sitä vielä siellä kuitenkin on , joten jatkaa varmasti jalkojaan . Punaista maksaruohoa ajattelin myös istuttaa aluskasvillisuudeksi .  



Onko sinulla paljon muutoksia tiedossa . 


Mutta tällaista tällä kertaa ❤ 










22 kommenttia:

  1. Teillä on nyt maa niin märkää, että muutoksia voi tehdä vaikka keskellä heinäkuuta. Minulla on tarkoitus syksyllä muokata yhtä jo olemassa olevaa penkkiä ja tehdä vähän uutta penkkiä ja vaihtaa yhteen pikkuhiljaa kasveja.

    VastaaPoista
  2. Juu niin minä ajattelin muutaman pensaan istuttaa nyt aluksi. 🤗

    VastaaPoista
  3. Valkoinen maksaruoho sopii hienosti pallohortensioiden kaveriksi. Pörriäisiä on tosiaan tavallista vähemmän. Yleensä töyhtöangervojen kukissa kuuluu senpäiväinen surina ja pörinä. Tänä kesänä on ollut hiljaista. Kukinnan aikaankin oli melko viileää.
    Jasmikkeiden kukinta on tänä kesänä upeaa. Ruukkikyläreissulla ihailin niitä monessa pihassa.
    Siirtojen ja istutusten kannalta sade on positiivinen ilmiö. Eipä tarvitse kantaa vettä selkä vääränä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maksaruohoista on moneen paikkaan ja jasmikkeet kukkivat todella näyttävästi.
      Surullista että pörriäisiä on niin vähän nykyään ja ruukkikylissä on mukava käydä.
      Viikonloppuna on kyllä luvattu aika lämmintä mutta istutan kuitenkin jotain vesi on aika lähellä saaveissa kuitenkin.

      Poista
  4. Hei Nila!
    Kauniit nuo pensaat . Ostin viime vuonna muutaman uuden Hortensian. Toinen on syreeni hortensia ja toinen taitaa olla pallo hortensia. Minulla on myös Jasmike joka on ihan väärässä paikassa. Mutta se on ollut siinä niin kauan ettei varmaan voi siirtää. Taidan ostaa uuden, tuoksuu niin hyvältä.
    Terveisin Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kyllä niitä jasmikkeita voi siirtää isonakin mutta kannattaa leikkaa ensin matalaksi ja sitten vasta. Samalla voi sitä jakaa tarvittaessa. Me olemme siirtäneet suuria marjapensaitakin mutta emme leikannut alas poistimme vaan muutamia isompia oksia sivulta. Mutta kannattaa tehdä syksymmällä jos helteet jatkuu.

      Poista
  5. Olet viherpeukalo. Upeaa kukkaloistoa todella.

    VastaaPoista
  6. Komeita kukkijoita, vaikka harmillisesti sade painaakin ne alaspäin. Jasmikkeet ovat tosiaan kukkineet hienosti tänä vuonna! Valkoinen maksaruoho on hyvin kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ilman tukea kukat olisi tänä vuonna ollut kyllä kaikki maanpeitekasveja.
      Maksaruohosta minäkin pidän erittäin paljon.

      Poista
  7. Hortensiat on ihania kukkia, jotka näyttävät jopa kuivina kauniilta. Siellä taas hommaa piisaa. Minä täällä jatkan sairastelua, mutta olen silti istunut takapihalla omaa viidakkoani ihailemassa (lue kauhistelemassa).
    Mukavaa iltaa sinulle <3

    VastaaPoista
  8. Harmillista että sairastelet edelleen ja nyt on luvattu taas senverran helteistä että takapihan viidakko voi tuntua jopa mukavan viileältä.

    VastaaPoista
  9. Here the heat is very high and it doesn't rain which makes everything extremely dry, it is necessary to water abundantly, otherwise everything dies. Your garden is so beautiful, I especially loved the jasmines.

    VastaaPoista
  10. Hortensiat ja jasmikkeet ovat niin kauniita. Teit paljon muutoksia hyvään suuntaan. Ei voi mitään sille, että muutoksia tarvitaan aika ajoin. Kasvit kasvavat ja samalla näkee paremmin, mitä alue kaipaa ja mikä näyttää omaan silmään hyvälle kulloisellakin alueella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon että nämä muutokset on parempaan suuntaan kuitenkin ja näillä taas mennään ainakin vuosi tai pari 🤔😁.

      Poista
  11. Onpa kivan näköinen yhdistelmä tuo pallohortensia ja maksaruoho. Nyt onkin hyvä tehdä siirtoja, kun maa on märkää. Hellejaksokaan ei taida kovin pitkä olla, ainakaan meillä ja sitten alkaa taas uudet sateet... huoh!
    Meillä kaksi jasmiketta kärsi jostain syystä talven aikana. Toinen on jo elpynyt hyvin mutta toisessa on vain muutamia surkean näköisiä oksia ja tuskin lainkaan uusia. Ihmettelen, mikä niille nyt tulikaan kun kaikki muut pensaat samassa ryhmässä ovat hyvän näköisiä eivätkä pensaatkaan ole vielä edes kovin vanhoja, 2018 istutettuja. Viime vuonna niissä oli kyllä jonkun verran kirvoja, olisikohan se sitten häirinnyt niiden kasvua niin paljon, että suuttuivat? Tänä vuonna ei onneksi ole sitä riesaa, joten ehkä ensi vuonna näyttävät taas kelvollisilta.
    Kaikki pörriäiset ovat sitten tulleet tänne. Meillä on nimittäin paljon kimalaisia, mehiläisiä, kukkakärpäsiä sun muita kukissa. Perhosiakin alkaa jo tulla. Paikallinen vaihtelukin voi olla suurta niiden määrissä. Toivotaan, että teillekin tulee loppukesästä enemmän surinaa.
    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
  12. Kiitos nyt ajattelin viikonloppuna tehdä jotain siirto istutuksia . Lämmintä on nyt taas reilusti mutta yritin tänään jo hieman tehdä pihassa jotain. Pitää kärrätä vielä multaa ainakin. Meilläkin kuoli kaksi pikkujasmiketta talven enkä ymmärrä minäkään miksi.
    Toivottavasti pörriäisiäkin taas ilmestyisi enemmän , perhosia on kyllä ollut koko ajan kiitettävästi.
    Kiitos samoin sinne sinulle.

    VastaaPoista
  13. Hortensian, jasmikkeen ja maksaruohon yhdistelmä on kaunis. Taustan aita on myös aivan ihana ja tuo oman suloisen lisänsä puutarhasi tunnelmaan. Minulla on tarkoitus siirtää pari jaloangervoa kotipihasta mökille, sillä ne ovat aina kasvaneet melko huonosti eli ovat varmaan epäsopivalla paikalla. Valkoista verikurjenpolvea aion jakaa ja siirtää tuijan juurelta kärhöjen viereen kukkapenkin aukkopaikkaan. Muiden kasvien jalkoihin jääneet sinipiikkiputket taidan myös siirtää mökille. Jospa huomenna olisi poutapäivä ja aikaa puutarhapuuhille. Tänään on ukkostanut ja satanut.

    VastaaPoista