torstai 30. tammikuuta 2020

Valkosipulit jälleen kasvussa , saunan kiuas ja seinän alkua .


Hemputti sentään . Oltiin mökillä sunnuntaina ja käväisin puutarhan puolella katsomassa lähinnä valkosipuleita .  Taas sieltä pilkistelee jo vihreitä versoja  . Olemme kerran jo lisänneet multaa lisää koska se oli vajonnut huomattavasti istutuksen jälkeen  ja silloinkin oli muutama piippo jo näkyvissä . 


En ymmärrä miksi nämä lähtee jo nyt kasvuun , samoin kävi viime vuonna ja satoa ei tullut kuin muutama pieni nysä . Nyt ajateltiin hakea olkia katteeksi . En tiedä kuinka paljon se nyt enää auttaa kun en syksyllä tullut sitä laittaneeksi  . 


Ja en tiedä kuinka paljon sitä pitää laittaa yleensäkään  . 


Peurat oli käynyt vähän kukkien pintoja tasoittamassa piti ihan hakea vielä kuusenoksia peitoksi muuten ei olisi ollut kohta mitään jäljellä . Ai kun ottaa päähän 😨. Tässä kuvan oikealla puolella on pienten puukapuloiden välissä istutettu syksyllä perennan siemeniä  . Siitäkin peurat on tallustellut ylitse. Kyllä nyt siemenet on syvällä  .


Tämä peeveli jäi peittämättä pitää ensitilassa sekin tehdä kun mennään . 


Mökin saunan kiuasta on muutamia kertoja lämmitetty kun saatiin vastaavalta mestarilta lupa  .  Seiniin on aloitettu jo asentaa niinsanottua piiluhirsipaneelia se on tosi paksua ja olisi tarkoitus valaista se ylhäältä käsin niin tulisi tuo kuvio mukavasti näkyviin  .  Seinää piti olla senverran takana että saimme kunnon piipun teetettyä alan ammattilaisella . 


Saunan koko on noin 12 neliön verran joten valitsimme siihen myös aika jyhevän kiukaan .  Kiukaan etusuojakaaret ei ole vielä kunnolla kiinnitetty . Kukkia on minulla nyt tänä talvena ollut keskeneräisessä saunassa talvisäilössä  . Kokeilen muutamaa uutta säilytettävää joten halusin niiden olevan silmieni alla ja en vienyt niitä kellariin . Samalla siinä sitten meni muutama muukin  . 


Piippuun tuli aika mukava kuvio märkähionnan ansiosta  .
Nyt on ollut vähän hiljaiseloa uudenpuolen sisähommien kanssa . Pitää kerätä voimia ja rahaa 😀. 



Miten teidän valkosipulien kanssa?


Omien tilannetta kuvaa nämä varmasti ilman sanojakin .
😎😣😛😥.



Mutta tällaista tällä kertaa. 

47 kommenttia:

  1. Minulla ei ollut syksyllä olkia, joten peitin istutuksen jälkeen lavat kuorikatteella. Luulen että tuosta nyt peittämisestä on varmasti apua. Luin jostain että lavoissa ne istutukset kannattaa peittää oljilla jo syksyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nyt kun ei tullut peitettyä syksyllä niin katsotaan mitä tämä matti hyöhäisen toiminta nyt puree. Hyvää loppuviikkoa.

      Poista
  2. Tuo ilmastonmuutos varmaan vaikuttaa .... liian lämmintä, kasvitkaan eivät tiedä mikä vuodenaika! Onhan upea saunankiuas, massiivisen näyttävä!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se varmaan on mutta minäkään en taida olla mikään mestari valkosipulien kasvatuksessa. Mutta yritetään yritetään 😀 kiitos sinulle.

      Poista
  3. Hyvännäköistä saunanrakentelua.

    Aikamoista ponnistelua välillä tuo istuttelu- ja sadonodotteluhomma.
    Onnea vaan valkosipuleillenne! Ja kaikille muille hankkeille.

    Kauhean hyvin sanottu tuo että pitää kerätä voimia ja rahaa. Ymmärrän täysin 😀.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä se aikamoista ponnistelua on mutta kun pelissä ei ole kuin valkosipulit ja jotain muuta niin kyllä tästä selvitään 😁. Kun velkaa ei halua niin pitää kerätä rahaa ja kerätä voimia sen mukaan toimia.

      Poista
  4. Kaunis sauna!
    Mulla epäonnistuu aina valkosipulit, joten pidän suun supussa siitä aiheesta, neuvoja on vähän turha jaella :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olet siis sielun kumppani tässä asiassa 🤗🤔😛😘

      Poista
  5. Hitsi, kun on hieno saunanseinä. Nyt minä menen mankumaan Vanhalle herralle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno on meidänkin mielestä. Ei kun mankumaan vaan. 🤗

      Poista
  6. Hienon näköstä saunaa näkyvissä. Nykyset kiukaatkin on niin upeita ja erikoisia. Sisustuselementtejä jo sinällään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, näinhän se on mutta meille ratkaisi myös kiukaan teho suhteessa saunan kokoon 🤔

      Poista
  7. Jos tuulet sopii, vois kannattaa heittää olokien päälle muutama oksa tai joku muu paino. Toivottavasti oliiston apua. Toivottavasti ei tuu lisää peuratuhoja.
    Ompas komiaa hirsiseinää. En olisi paneeliksi uskonu. Kiuaski uutta risainia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvä pointti tuo painon lisäys olkien päälle. Ei tullut silloin mieleen mutta tilanne pitää korjata, kiitos. Seinä on meidänkin mielestä hyvännäköinen mutta vielä keskeneräinen. 😣

      Poista
  8. Olen itsekin ollut huolissani syyskylvöistäni, kun on ollut niin lauhaa. Sehän se valkosipulitkin saa itämään. Minä istutan valkosipulit tosi syvään. Se vähän ehkäisee kasvuun lähtöä. Nyt meille satoi parin päivän aikana 15 senttiä lunta. Tuli kyllä tarpeeseen peittämään kasvilavoja.

    Meillä on myös ulkosaunalla tuollaista piilukirvespanelia seinissä. Tykätään kovasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peurat on taas tanssinut ripaskaa ympäri pihaa, saa nähdä mitä syyskylvöt sitten on onnistunut 😎
      Saunan paneelit on kyllä meillekkin mieleen 🤗

      Poista
  9. Kävin alkuviikosta katsomassa meidän valkosipuleita, eikä silloin näkynyt mitään. Tosin Ukkokulta peittää lavakauluksen valkosipulit joka syksy lehtikatteella.
    Mistä muuten saitte tuollaisen olkirullan? Myyvätkö maatilat niitä? Kasvimaalla olisi oljille käyttöä kesälläkin.
    Saunasta tulee hieno. Nuo kasvit sopisivat hyvin saunaan, mutta ne voivat olla vähän eri mieltä löylyistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa että teillä on valkosipulit vielä horroksissa eivätkä ole pyrkineet kasvuun. Meidänkin olisi pitänyt syksyllä peittää ne oljilla. Meidän yksi mökkinaapuri hommasi yhdeltä tutulta tämän olkipaalin hintaan 20e kotiin hän toi sen myös. Kannattaa kysyä joltain maatilalta kuten sanoit. Kasvit on nyt tämän talven saunassa kun se ei ole vielä käytössä, oli omalla tavallaan helppo näin.

      Poista
  10. Kauhulla ajattelen minäkin, mitä meidän mökkipihan kukille on talvenaikaan tapahtunut? Siellä kauriit ja rusakot liikuskelee. Sauna on kyllä maailman paras paikka! Kohtahan sinäkin pääset tuonne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä pistää suorastaan vihaksi kun peurat etenkin syövät ja tallovat istutuksia kun ruokaa on muuallakin ja tilaa tallustella. Odotan todella saunan, suihkun ja sisävessan valmistumista 🤗

      Poista
  11. Onpa jännä tuo piilujälkipaneeli! Saunasta tulee hienon näköinen ja varmasti toimiva, kun siinä on kunnolla tilaa.
    Olkikate jo syksyllä on yleensä minullakin toiminut, mutta tietysti tämä omituinen talvisää voi herättää valkosipulit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olkikate olisi kai pitänyt laittaa jo syksyllä, mutta näin siinä nyt kuitenkin kävi että lähtivät kasvuun jälleen.😥

      Poista
  12. Lämpö kait sipulit houkuttelee pinnalle.
    Hieno sauna, omaperäinen 👏

    VastaaPoista
  13. Voihan peurat ja valkosipulit! Varmasti pitkällä ja lauhalla syksyllä ja alkutalvella on ollut osansa valkosipulien kasvuun lähdössä. Olisi kannattanut varmaan istuttaa valkosipulit vasta joulukuussa, mutta eihän sitä etukäteen tiedä loppusyksyn ja talven säitä. Olkikate näyttää mukavan paksulta, kunhan vain pysyvät paikoillaan, ettei tuuli vie. Ihan varmasti se auttaa nytkin; senhän tarkoitus on vain estää maata routiintumasta liian syvälle ja nyt suojata itäneitä versoja lämpötilan vaihteluilta ja erityisesti pakkasilta. Toivotaan parasta, että suojaus auttaa ja saisitte satoa. Komea sauna tulossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pitää käydä laittamassa olkien päälle jotain että tuuli ei tosiaan niitä veisi. Saa nähdä kuinka näiden sipulien nyt sitten käy loppujen lopuksi. Satoa kuitenkin toivoisin.

      Poista
  14. Voi Nila, minkä teit. Nyt alkaa multasormia kutkuttamaan, kun katsoo teidän valkosipuleja.
    Näyttää tosi lupaavalta. Meillä meni viime vuonna valkosipulin kasvatus vähän penkin alle.
    Sisäkuvista sanoisin meidän nuorison suulla: Siistiä! Tykkään kovasti teidän uudesta saunasta jo tässä vaiheessa.
    Oikein hyvää viikonloppua ja helmikuuta teille molemmille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teidän pitää alkaa suunittelemaan kotimatkaa niin kutkutus loppuu 🤗. Mukavaa että tykkäät saunasta. Hyvää loppuviikkoa ja helmikuun alkua myös sinne.

      Poista
  15. no jopas,hyvät on valkosipulien alut,Tuo olki auttaa varmasti niiden menemistä takas "talvi-unille"
    Onneksi sinulla tuo olkipaali!,josta voit tarvittaessa laitta suojaksi.
    Harmi noista kauriittiin tallamista ja maiskutteluista. kasveista,
    Siisti!!!
    :)sanon minäkin,:)
    ihana aivan ihanuus tuo kiuas!! ja seinät....
    ja..
    Sinulle ois tiedoksi -anto :))-Blogissani;),käyppä kurkkkaamassa!
    Oikein mukavaa alkanutta helmikuuta! Sinulle Nila!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin en tiedä onko hyvä kun sipulit on jo nyt kasvussa mutta minkäs teet. Peurat kyllä tekee tuhoa joka vuosi myöskin kesällä. Kävinkin jo blogissasi ja mukava tiedonanto se olikin, kiitos. Mukavaa alkanutta helmikuuta myös sinne.

      Poista
  16. Tosi kauniilta näyttää saunassanne! Toivottavasti valkosipulisi tekisivät varhaisesta kasvuunlähdöstä huolimatta hyvän sadon. Oikein mukavaa helmikuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle. Toivon tosiaan että tänä vuonna olisi parempi sato sipulien suhteen kuin viimevuonna. Mukavaa helmikuuta myös sinne.

      Poista
  17. mukavaa kun kesäkoti on lähellä, niin voi piipahtaa silloin tällöin talvellakin tarkistamassa paikat ja kasvustot. pidän peukkuja, jotta valkosipulit onnistuisivat, kaikkesi ainakin yrität niiden eteen.
    ihastuin myös saunaalle, kaunista tulee ja varmaan myös hyvät löylyt löylyt sit aikanaan. meillä pihasaunassa ei ole laitettu suihkuja, pestään perinteiseen malliin pesuvadissa ja löylytellään kynttilän valossa. kynttilät ei ole saunan puolella vaan ikkunan takana saunatuvan puolella. lapset kipaisevat sisälle suihkuun, kun eivät tykkää pesuvadeista;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa kun voi tosiaan vaikka iltasella piipahtaa jos haluaa mökillä. Me olemme myöskin peseytyneet jo seitsemän vuotta pelkästään pesuvadissa ja vain veden avulla. Meillä on ainoastaan pata eikä ollenkaan varsinaista saunaa. Siinä juuri yksi pystyy peseytymään kerralla ja sitten siinä on samassa tilassa verholla eriteltynä erotteleva käymälä Näin olemme saaneet myös käymälän lämpimäksi. Nyt halusimme saunan ja samalla rakentamisella myös suihkun. Aikansa kutakin. Odotamme innolla kun päästään ensimmäisiin löylyihin.

      Poista
  18. Hieno sauna, hiljaa hyvä tulee! Valkosipuleja en ole viime aikoina edes yrittänyt...

    VastaaPoista
  19. Kiitos, valkosipulien kasvatus tuntuu olevan meille ainakin tosi hankalaa.

    VastaaPoista
  20. Upea sauna teille tulossa, tuo tumma hirsipinta on kaunis! Mukavaa helmikuun alkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle sanoistasi. Mukavaa helmikuuta myös sinne.

      Poista
  21. Teillä on hieno sauna.
    Hyvää alkanutta helmikuuta sinulle!

    VastaaPoista
  22. Kiitos sinulle sanoistasi ja hyvää alkanutta helmikuuta myös sinne.

    VastaaPoista
  23. Tuleepa hieno sauna :) Minä en tiedä valkosipulien kasvattamisesta mitään. Ikinä en ole saanut niitä menestymään. Toivottavasti sinun kasvavat, kun saivat suojaa ylleen. Mukavaa viikkoa :)

    VastaaPoista
  24. Kiitos, kyllä se minunkin tieto taito tässä valkosipuli asiassa on huono. Toivottavasti kasvaa paremmin kuin viime vuonna. Mukavaa viikonjatketta myös sinne.

    VastaaPoista
  25. Voihan peurat!
    HIeno sauna sulle tulossa!

    VastaaPoista
  26. Älä muuta sano, kiitos sinulle kehuista.

    VastaaPoista
  27. According to Stanford Medical, It's really the ONLY reason women in this country live 10 years longer and weigh an average of 42 pounds less than us.

    (And actually, it has totally NOTHING to do with genetics or some hard exercise and really, EVERYTHING about "how" they are eating.)

    P.S, What I said is "HOW", not "what"...

    CLICK this link to discover if this short test can help you decipher your true weight loss potential

    VastaaPoista