maanantai 30. maaliskuuta 2020

Aidan tekoa ja pelakuiden juurrutus kokeilua.


Mökillä koko viikonlopun  . Meidän entinen riukuaita oli senverran laho ja oli kaatuillutkin jo muutamasta kohtaa joten mies teki uuden aidan painekyllästetyistä tolpista ja aidanseipäistä .  Aitaa valmistui noin 40 metriä. Vielä sitä jatketaan muutamalla kymmenellä lisää. Nämä kestänyt nyt varmasti pidempään  . Aurinko paistoi koko viikonlopun todella ihanasti  . 


Meillä ei kiviä ole tontilla kovinkaan paljon mutta yllättävästi niitä kohdalle osui kun tolppia alkoi pystyttää tai sitten kantoja ja juuria . Sanoin että ei haittaa vaikka on tolpat vähän erikorkuudella, ompahan vähän elävämpi . 


Aita toiseen suuntaan katsottu . Se yhdistyy kuvan keskellä jatkuvaan toiseen puutarhan tiheään aitaan mikä ei päästä pupuja sisäpuolelle. Tämä pitää kyllä peurat tästä kohtaa ulkopuolella ja niiden yksi reitti kulkeekin juuri aidan takana suoraan naapurin piha-alueelle  . 
Tässä on kuvattu pojanpojan hanskat suhteutettuna miehen nyt tosin talvihanskoihin  . Uudet hanskat odottaa  "apulaista"  kunnes voimme taas nähdä toisemme  . Minä tein puutarhan puolella hommia.... siitä myöhemmin  . Nythän on päässyt sielläkin jo tosi toimiin .


Minä en tunnu onnistuvan koskaan pistokkaiden otossa  . Tässä ne on juurikin ennen roskiin pääsyä  . 


Joten päätin tehdä testin . Luin jostain että kun laittaa pajunoksia ja pistokkaita samaan veteen onnistuu , pajussa on itsessään voimakasta juurrutus hormoonia joka valuu veteen ja takaisi paremman juurrutus onnistumisen  . Samoin kuulemma erilaiset juorut käy  . Juoruja minulla ei ole minkäänlaisia mutta pajua kyllä kasvaa mökin ojanvarsilla . Jätin kokeeni mökille ja pitää katsoa muutaman päivän päästä tilanne. Onko tämä lukemani teoria teille tuttu  ❓Minulle se oli aivan uusi mutta kokeilemisen arvoinen helppoutensa johdosta . 
Miten teidän viikonloppunne sujui   ❓


Mutta tällaista tällä kertaa 

54 kommenttia:

 1. Kivannäköinen aita ja voi kun on suloisen pienet työmiehen hansikkaat! Toivottavasti päästäisiin pian palaamaan normiarkeen ja ihmiset pääsisivät taas näkemään toisiaan! Jospa tuolla pajunoksa kikalla nyt juurrutus onnistuisi,peukut pystyyn:) Täällä vietettiin viikonloppu töitä tehden ja nyt saakin sitten pitää pari päivää vapaata! Leppoisaa alkanutta viikkoa ja maaliskuun loppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, pikkumiehen hanskat oli pakko ostaa. Saa nähdä onko pajukikka oikeasti toimiva. Niin tosiaan monihan on töissä myös viikonloppuisin. ❤ hyviä vapaapäiviä.

   Poista
 2. Voi teitä onnekkaita, kun on kivetön tontti! Meillä kalahtaa lapio heti, kun vähänkin pintaa syvemmältä yrittää kaivaa.

  Ihanat, pienet työrukkaset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meillä on tosiaan aika vähän kiviä jonkinverran onhan niitä ja juurikin aidan kohdilla.
   Pienet rukkaset odottaa tekijää.

   Poista
 3. Tuo aita on tosi hyvännäköinen. Meillä riittää kiviä mökkitontilla. Mitään ei pysty kaivamaan ilman että osuu kiveen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ja kyllä kiviä joskus kaipaa johonkin tiettyyn paikkaan mutta nehän tuppaa olla juurikin siellä missä ei tarvitsisi.

   Poista
 4. Oikein kiva aita ja niin ihanaa puuhailla mökillä!
  Mun pelargonin pistokkaat ovat olleet samannäköisiä. En ymmärrä miten ne ei vaan onnistu. Nyt leikkasin siitä ainoasta valkeasta monivuotisesta pelargonista pistokkaan ja laitoin sen suoraan multaan. Vaihoin samalla emokukalle mullat. Nyt näkyy jo ruukun pohjalla pieniä juuria. Tälläkertaa olen toiveikas!
  En ole tuosta paju-jutusta kuullut. En ole muutenkaan kovin paljoa ollut pelargoni ihminen, mutta nyt muutamana vuonna olen yrittänyt :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja mökillä alkaa juuri se ihana pitkä oleskelukausi ja tekemistä riittää. Minäkin olen vasta nyt alkanut kiinnostumaan pelakuista ja joskus minäkin olen tyrkännyt muutamia oksia samalla multaan kun olen vaihtanut itse multaa. Joskus on tainnut onnistua yksi. Toivottavasti sinun tosiaan onnistuisi tällä kertaa. Pajujuttu on kiinnostavaa kokeilua.

   Poista
 5. Tulipa kiva ja varmasti aikaa paremmin kestävä aika. Toivotaan, että pelargonian juurrutus nyt onnistuu uudella kikalla.
  Täällä meillä viikonloppu kului melko tavanomaisesti. Lenkkeilyä ja hieman myös pihapuuhia.
  Mukavaa alkanutta uutta viikkoa ja aurinkoa päiviisi. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Luulisi aidan kestävän paremmin kuin entinen mutta se olikin hätäratkaisu. Juurrutus kikka piti ottaa kokeiluun... jos vaikka. Lenkille pitäisi minunkin vääntäytyä mutta kun allergia vaivaa. Mukavia aurinkoisia päiviä myös sinne ja hyvää alkanutta viikkoa.

   Poista
 6. Uusi aita on kaunis ja toimiva - se on riittävän kevyt ja tarpeeksi tiheä esääkseen peurojen pääsyn. Pelargonin juurrutus vedessä on minullekin ollut ongelma enkä pajun käytöstä ole kuullut. Toivottvasti kokeilut onnistuu.
  Viikonloppu on kulunut polttopuiden teossa ja nyt on urakka valmis. Vähän onnistuin jo haravoimaan kuloheinikkoa pois. On haikeaa kun ei voi tavata omia läheisiään! Puhelin ja viestit kulkevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ja pelakuita olen yrittänyt monena vuonna pistokkaista mutta turhaan. Katsotaan nyt miten kikka toimii.. jos toimii. Polttopuiden teko on välttämätöntä monellakin näin keväisin jos haluaa talvella uuninsa lämmittää. Kulotus on minulle vierasta puuhaa ja liian jännittävää. Onneksi on puhelimet niin yhteydet voi edes hoitaa näin.

   Poista
 7. Hieno aita! Olen kuullut tuosta pajujen käytöstä juurutushormoonina, mutta en ole itse kokeillut. Minulla on sellainen tapa, että kun laitan pistokkaita veteen juurtumaan pudotan veteen saunanpesästä kaivamani hiilenpalan. Olikohan hiilellä jokin vettä puhdistava vaikutus? Tällä tavalla pistokkaani ovat psysyneet vedessä hengissä pitkiäkin aikoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Hiilenpala juttu on myös minulle uusi, kiitos tästä vihjeestä se pitää myös kokeilla. Sinulla on aina joku ässä hihassa 🤗❤

   Poista
 8. Hieno aita!,sopiva mökki-miliöön:)
  Kevät on teillä,kevät työt täydessä höyryssä;)
  Onpa jännä idea tuo paju...kerrohan miten kävi..pelakuitten juurtumisien kanssa.
  oi!!!
  Ihanuus :))mikä koko ero!! Miesten työrukkasilla!!!:))
  Oikein ihanaa viikkoa,ja HYvää vointia Sinulle Nila!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aita on meidänkin mielestä sopiva ympäristöön ja hyvä rajamaan asioita. Kevät on tosiaan jo täällä ja mökkipiha on kuivunut.
   Pitää laittaa ilmoitus mihin suuntaan pajukokeilu kallistuu.
   Eikö olenkkin ihanat pienet työrukkaset kyllä ne kauppiaat osaa houkutella. 🤗
   Ihanaa, aurinkoista viikkoa myös sinne.

   Poista
 9. Tosi kaunis aita, kyllä tuossakin hommaa on ollut.Komea lopputulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ja kyllä tämä yhdeltä mieheltä oli kelpo suoritus. Mutta aidan teko jatkuu vielä ensiviikolla.

   Poista
 10. Kaunis aita, ja ihanat apumiehen pikkuruiset hanskat! Viikonloppuna intouduttiin meilläkin tekemään pihassa monenmoista, vaan nyt taisi tulla vähän paussia, kun maa oli tänä aamuna valkoinen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pikkuhanskat on söpöt. Meillä tulee normaalistikki aina joka viikko paussia kun emme asu mökillä vakituiseen. Vai on siellä maa valkoinen täällä on vain hieman härmää maassa.

   Poista
 11. Tosi näyttävää aitaa syntyikin jo melkoinen pätkä. Kun osaa niin homma käy :)
  Ihanat nuo pikkumiehen työhanskat.
  En ole kuullut tuosta pajuvinkistä juurrutuksessa.
  Meilläkin piti tehdä aitaa, mutta maa onkin vielä jäässä. Meillä on aidat tontin ympäri ja aita ison talon ja näiden pienempien välissä (saatat muistaakin), mutta teemme vielä koirien vuoksi aidan keskimmäisen talon ja mökin väliin.
  Toivotan teille upeaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aidantekoa jatketaan vielä jonkinverran viikonloppuna.
   Pikkumiehen hanskat on kyllä ihanat.
   Pajuvinkki oli myös minulle uutta samoin hiilikikka kuten Gitta kirjoittaa, sitä pitää myös kokeilla.
   Ai on teillä maa vielä jäässä no teidän aidan teko vähän viivästyy nyt sitten. Ja kyllä minä muistan paljonkin teidän tontistanne, nyt on helpompaa hahmottaa aina missä mennään kun on käynyt paikanpäällä. 🤗

   Poista
 12. Kaunista aitaa. Ei ole kokemusta tuosta pajukeinosta, kerro kuinka onnistui kun projekti on päätöksessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, pitää kertoa kun kokeilu on ohitse ja kokeilen myös hiilikikkaa mistä Gitta kirjoittaa.

   Poista
 13. Ihanaa aitaa ja positiivinen asia pitää peurat ja puput ulkopuolella.
  En ole kuullut pajukeinosta. Jotkut väittävät, että pajusta saa pistokkaita hirveän helposti - yritin yhtä erikoisempaa pajua joskus 10 vuotta sitten eikä tullut mitään juuria. Nyt on seuraava erikoisempi paju kokeilussa, ollut reilusti yli viikon eikä tässäkään näy juuria, harmi vain. Pistokkaista kannattaa aina riipiä lähes kaikki lehdet pois, jätä vain ylin tai kaksi ylimmäistä. Se estää niiden kuivumista, kun lehdet kumminkin haihduttavat, mutta pistokkaalla ei vielä ole juuria, joilla imeä vettä. Se voi olla yksi syy epäonnistumiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle. Toivottavasti pajukokeilusi kuitenkin vielä yllättää. Kyllä minä olen yrittänyt niitä lehtiäkin poistaa mutta pitää vielä yrittää.

   Poista
 14. Meillä on myös suunnitelmissa tehdä hieman samanlainen aita. Hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita kuva tulemaan aidasta se olisi kiva nähdä. Kiitos.

   Poista
 15. Wautsi! Aita meikälääsen makuhun :) Ja varmasti kestää pitempähän. Mullei oo suurempia ongelmia pistokkahien kans ollu. Juuria puskoo ja pitääs laittaa ne jo maahan. Uutena kokeelin istuttaa suaraa multahan ja seki tuntuu toimivan, vaikka sitä suuresti epäälinki. Paju juurrutusaineena, ny ku siitä mainittit, oon siitä joskus lukenu, mutta autuahasti unohtanu. Toivottavasti toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tämä aita kyllä kestää huomattavasti pidempään kuin entinen. Minulla on aina ollut huono tuuri näiden pistokkaiden kanssa... minä en vain onnistu. Pajua nyt kokeilen ja katsotaan sitten.. toivottavasti toimii tai sitten minulla on liikaa pajua kun on kaksi oksaa 😁

   Poista
 16. Nätti aita tuli! Siinä on peuroilla ihmettelemistä! Onkin ollut paljon aurinkoisia päiviä meillä ilonamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mies sanoikin että peurat kyllä nyt äimistelee 😀. Lisää aurinkoa niin hyvää tulee.

   Poista
 17. Vastaukset
  1. Kiitos kyllä se kaunistaa ja rajaa ja suojaakin tältäosin peuroilta.

   Poista
 18. Hyvä aita, ja tärkeä, ettei peurat pääse. Minulle tuli heti mielleyhtymä lapsuuteen. Isomamma asui maalla, pienessä omakotitalossa, keskellä peltoa, yhdellä laidalla metsikköä, jonka reunalla oli tuommosta aitaa. Aidan takana saattoi nähdä pari lehmää! Ne laidunsi siellä jossain, en tiedä miten pitkälle aidattua aluetta riitti, mutta välillä tulivat metsiköstä aidan vierellekin. se oli pikkutytöstä jännittävää :)
  Hitaasti tuntuu nyt lomailijan aika menevän ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tällainen aita sopii maalaismaisemiin hyvin joten sentakia silloinkin näitä tehtiin ja myöskin eläimien takia. Minusta aika soljuu samaan tahtiin kuin ennenkin.

   Poista
 19. Kiva aita!
  Kuten Saila tuolla edellä sanoikin, kannattaa lehtiä ottaa pois. Lisäksi vesi pitää vaihtaa silloin tällöin (niin minä olen tehnyt).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kyllä minä niitä lehtiä olen karsinutkin ja kuvassa jo ylimmät taipuu alas juuri ennenkuin kuolevat. Vettäkin olen vaihtanut...mutta minulta nyt vaan ei ole onnistunut jokuhan siinä tietysti on 🤔 voi olla että niitä on liikaa samassa kupissa, no katsotaan mitä pajut saa aikaiseksi.

   Poista
 20. Kivan näköinen aita ja hanskat ♥
  Kiitos vinkistä, pajunkissoja nyt muratin oksien joukkohon. Minä jouduun heittämähän eileen ainakin neljä murattia roskiin. mulla ne talvehtii lämpimäs varastos (+8-10 astetta) Nyt totesin että ne jotka oli muovipurkissa oli ihan roskisvalamihia. Otin muutaman muratinoksan ja yritä saada ne juurtumahan, saas nähärä kuinka käy ☺
  Hyvää viikon jatkoa Sinulle Nila ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aita ja hanskat on minulle myös mieleen. Minä talvetin kaksi murattia toisen mökillä ja toisen täällä kotona normaalilämmössä. Mökillä on se noin 15 astetta kun emme ole siellä. Toivottavasti tämä pajujuttu onnistuu meiltä molemmilta. Gitta antoi myös mielenkiintoisen vinkin 🤗.Hyvää viikonjatketta myös sinne 😁.

   Poista
 21. Hieno ja huolella tehdyn näköinen aita. Hyvä, että peurat pysyvät poissa pihastanne. Pikkuiset hanskat ovat tosi söpöt.
  Viime keväänä laitoin pelaguupistokkaat suoraan multaan ja suurin osa lähti hyvin juurtumaan. Karsin lehtiä reippaasti ja upotin varren melko syvälle multaan. Pajukonsti on ihan uusi. Täytyypä laittaa muistiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aita on hyvä mutta ei pidä peuroja poissa pihaltamme koska avointa on vielä paljon, mutta eivät sotke kuitenkaan ihan tätä kohtaa kokonaan. Joskus olen pistokkaita kokeillut laittaa myös suoraan multaan onkohan kerran onnistanut. Pajukonstia kokeilen nyt....saa sitten nähdä miten muijan käy 😁.

   Poista
 22. Så fint at du også vet det om pil til å lage stiklinger. Jeg har også brukt pilekvister når jeg lager stiklinger. Thank you for visiting my blog! Please write in english.
  Have a nice day!

  VastaaPoista
 23. Hih miten riemastuttavat rukkasparit rinnakkain. 💙

  Aita tekee maisemasta maalaisromanttisen. Tosi kaunis. 💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kokoero oli niin huikea että se hymyilytti ja piti myös kuvata.
   Aita oli uusimisen tarpeessa ja ollaan myös itse tyytyväisiä. 🤗 ❤

   Poista
 24. Hyvännäköinen ja ryhdikäs aita! En ole pajuniksistä kuullut, mutta mun pelargonipistokaille kävi viime vuonna osin sama kohtalo. Tänä vuonna työnsin pistokkaat suoraan multaan ja tilanne näyttää hieman paremmalta kuin viime vuoden vesilasikokeilut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi.
   Pajuniksiä piti kokeilla ja pitää minunkin siirtyä suoraan multaan seuraavalla kerralla.

   Poista
 25. Hienoa aitaa! Sopii hyvin metsänreunaan, ei peitä maisemia, mutta pitää kuitenkin peurat toisella puolella. Minä en ole edes koskaan yrittänyt juurruttaa mitään vesilasissa. Tökkään pistokkaat suoraan multaan, olipa laji mikä tahansa. Pelakuut ovat onnistuneet aina, muut kasvit vaihtelevasti. Pelakuilta pitää muistaa nyppiä myös lehtihangoissa olevat "korvakkeet", jotka jäisivät veden tai mullan pinnan alapuolelle. Olen kuullut pajujen käytöstä juurrutuksessa. Muistelen kuulleeni myös sellaisen vinkin, että jos laittaa pistokkaat suoraan multaan, niin niitä voi kastella vedellä, jossa on pitänyt pajunoksia. En ole kokeillut, sillä meillä ei kasva tässä ihan pihan tuntumassa pajuja. Toivottavasti saat pistokkaasi juurtumaan. Hyviä vinkkejä olet saanut jo muiltakin :)

  VastaaPoista
 26. Kiitos sinulle sanoistasi aita on meille tärkeä osa piha-aluetta vaikka se ei täysin poissulje peurojen vierailua. Pitää minunkin siirtyä suoraan multaan tyyliin ja pistokkaiden kastelua pajuvedellä pitää myös kokeilla. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 27. Ihana aita! jotain tälläistä toivon meillekin. Oli kiva löytää blogisi, puutarha jutut kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ja pitää käydä vastavierailulla. Liityitkö sinä juuri lukijaksi?

   Poista