keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

Pelargonian kasvatusta siemenestä ja muita siemenpussukoita .


Minäkin sain aikaiseksi tehdä siementilauksen .   Tilasin ne Virosta ja tulivatkin tosi nopeasti  . Minulla oli tarkoitus tehdä sellainen tilaus että mitään esikasvatettavaa ei ole mukana  . Mutta kuinka ollakaan nämä pelakoiden siemenet lensi kuin itsestään tilaukseen mukaan   . No helkkari se tietää taas sitä että ne on pakko ottaa mukaan lomalle , meillä on loma vasta huhtikuun lopussa  . Ja minä tässä sanoin viime vuonna , ensimmäinen ja viimeinen kerta kun otan taimia mukaan lomalle no me menemme ainoastaan anoppilaan ja kulkee ne takakontissa mutta kuitenkin...... 

Onko kenelläkään tietoa näistä lajeista ❓Googletin vähän näiden siemenkasvatuksesta . Siinä neuvottiin liottamaan siemeniä ainakin 6- 12 tuntia vaikka talouspaperin välissä  . Näinhän minä sitten teinkin  ja istutin kaksi siementä kahteen turvenappiin kunnes huomasin että minkä takia kun näitä turvenappeja kuitenkin on vaikka jokaiselle omansa  . 


Siemeniä oli kummassakin  pussissa 11 kappaletta  . Laitoin kahdeksan kumpaakin kostumaan  , jätin vielä kolme kumpaakin jos tarvitsee uusia kylvöjä . Nämä siemenet olivat itämispelpoisia vielä toinen 21 ja toinen 22 asti  . 
Laitoin tämän patterin päälle  , kuulemma näille myös auttaa jos on aluslämpöä  . Olkoon ensin näissä pienemmissä lihalaatikoissa mikä mahtuu hyvin patterin päälle ja jos näistä jotain tulee siirrän ne väljempään kasvukoteloon  . 


Karhunlaukan siemenet tarvitsee kylmäkäsittelyn niin ne jätin huoletta syksyyn . Teen silloin kylvökset ruukkuihin ja ulos talveksi  . Karhunlaukkaa on minulla jo ennestäänkin mökillä kahdessa paikassa . Toinen on liian kuiva ja toinen on muuten vain huono. Kun löytäisi nyt niille jonkin muun kasvupaikan meillä kun tuppaa olla vähän liikaakin aurinkoista , tietysti silloin kun sitä on saatavilla . Sitten tässä on matalaa auringonkukkaa ja samettikukkaa molemmat voi kylvää suoraan kasvupaikalle  . 


Samoin tuoksuherneet  . 


Sitten mukaan valikoitui muutamia hyötykasveja  . 


Tästä se sitten taas lähtee joitakin pussukoita hyötykasveja on jo tullut ennestään hankittua .

Onko teillä kokemuksia pelargonien siemenkasvatuksesta ❓
Ja minkälaisia lajikkeita teillä on❓Mutta tällaista tällä kertaa  . 


52 kommenttia:

 1. Varmasti pelargonisi itävät. Ainakin omasta kokemuksesta niiden itävyys on hyvä ja tuo rasberry ripple on kaunis. Roiskeinen kuvio terälehdissä ja tosi runsaasti kukkiva. Kukkii jopa talvella jos jättää huoneenlämpöön talvehtimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta, tämä rasverry ripplen roiskeinen kuvio kiinnosti minua kovasti. Pitää muistaa tämän talvetus.

   Poista
 2. kumarran syvään viitseliäisyydellesi Nila, itse en kyllä saisi kasvatettua pelakoita siemenistä asti!
  hankin kaikki siemenet kivijalkaliikkeistä, ihan vaan perusjuttuja kun ostan.
  tuosta taimien kuljettamisesta on kyl kertynyt kokemusta vuosien mittaan, munkin pitää ottaa osa taimista mukaan kesäkotiin, kun kaikkia ei voi jättää esikoisen kontolle kotiin. itse asiassa mun esikasvatustani rajoittaakin nykyisin melkoisesti reissaamisemme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kyllä minäkin vähän ihmettelen mihin olen ryhtynyt ja viime vuonna sanoin että lomalle mukaan en mitään ota.... ja tässä taas sitä ollaan.

   Poista
 3. Kylvin kerran pelargonia siemenestä Hyötykasviyhdistyksen tapahtumassa, se iti todella hyvin ja nopeasti ja elelee minulla vieläkin. En tarjonnut alalämpöä tai liotuksia :-D Sain kerran taimen ystävän kylvämää Raspberry Rippleä, ilmeisesti sekin oli helppo kasvattaa. Se on todella hyvä pelargoni, kukkii mulla aina talvisinkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa kuulla että olet onnistunut pelargonian kasvatuksessa ja se elelee ja voi hyvin edelleen. Ja olet jo toinen mikä kehuu raspberry rippleä hyvä juttu. Toivottavasti minulla on yhtä hyvä kasvatusonni.

   Poista
 4. Aika hyvin pelakuut itää. Olen silloin tällöin kasvattanut siemenestä. En liottanut, normikylvö ja lattialämmityksen päälle laitoin.
  Tänä vuonna löysin vanhan siemenpussin, jossa oli jäljellä kolme siementä. Yksi on taimella, mutta tosiaan aika vanhoja siemeniä.
  Ihanan näköisiä pelakuita tulossa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että itivät hyvin ja säilyttävät pitkään itävyyden. Tämä on minulla sellaista kokeilun halua. Kiitos sinulle.

   Poista
 5. Nyt kyllä pitää lähteä ostamaan noita siemeniä. Meillä on lattialämmitys, joten ehkä kylpyhuoneen lattialla voisin alkuun niitä idättää. Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun ostamaan siemeniä niitä kun ei vain aina tahdo löytyä. Saadaan täällä sitten ihastella toistemme kylvöksiä 🤗 Minä jouduin googlettamaan nämä pelakuiden idätysohjeet itselläni ei ollut mitään hajua, mutta nyt on.

   Poista
 6. Nyt lähtivät kylvöt vauhtiin! Oi, pelakuita en ole kasvattanut simenestä, mutta saat sen kuulostamaan niin helpolta, että voin vaikka ryhtyä siihen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ne sitten alkoivat ne kylvökset, katsotaan sitten onko se helppoa. Kaikki voi tuntua helpolta mutta onkin sitten ihan muuta 🤔 mutta toivotaan ettei ihan turhat kylvökset ollut.

   Poista
 7. Pelakuut on kauniita!
  Minä olen ajatellut niiden kasvatuksen vaikeeksi?
  Paljon kauniita ..kukkia /siemenpussija!
  minä ostin kauppa reissulla noita nappeja:))
  Mukavia kevät puuhia,Sinulle Nila !:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelakuihin minäkin olen nyt viimeaikoina hurahtanut. Se jää nyt katsottavaksi miten niiden kasvatus onnistuu. Näitä nappeja on vähän erilaisia koostumukseltaan mutta hyviä varmasti kaikki. Mukavia istutuspuuhia myös sinne.

   Poista
 8. Pelargonian istutus siemenestä kuulostaa aika jännältä, mutta ilmeisesti sekin onnistuu. Saa varmasti harvinaisempia kukkia tällä tavoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännää se tosiaankin on. Ja harvinaisia lajikkeita varmasti myydäänkin jossain. Enkä tiedä kuinka harvinaisia nämä ovat. Mutta pitihän nyt tämäkin kokea ja kokeilla.

   Poista
 9. Karhunlaukan siemenkasvatuksen onnistumisesta kuulen mielelläni lisää. Olen kokeillut vain valmiita taimia ja todella kituliaasti kasvavat minulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karhunlaukka on mökillä jopa kylväytynyt itsestäänkin vaikka molemmat paikat missä sitä on ei ole mitään parhaita. Siemenkylvöä en muuten ole minäkään kokeillut ennen ja pidän kyllä sinut ajantasalla kun tulee ajankohtaiseksi. Kiva kun kiinnostuit.

   Poista
 10. Pelakuut ovat kauniita. Siksi ei ole ihme, että ne ovat tulleet uudelleen muotiin. Ennenhän niitä oli joka torpan ikkunalla. Siemenestä kasvamista on mielenkiintoista seurata.
  Ainakin punainen ja vaaleanpunainen Alma löytyy, sekä valkoinen kerrattu Finska Farmor. Vielä on yksi sirokukkainen laji, jonka nimi ei tule mieleen. Kaikki siemenestä kasvatettuja.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen nyt vasta niihin hurahtanut ja sentakia kai tähän siemenhullutukseen lähdin mukaan. Pitää oikein googlettaa nämä sinun lajikkeet. Sinäkin siis olet kasvattanut ne siemenestä... Ihanaa. Mukavaa viikonjatketta myös sinne teille molemmille,

   Poista
 11. Kivoja kylvöjä sinulla on tulossa! Pelargonin siemenkasvatusta en ole kokeillut. On kiva nähdä, miten ne lähtevät sinulla itämään. Hyvää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos minäkään en ole moisia ennen kasvattanut ja nyt kuitenkin 😁. Pitää laittaa päivitystä miten muijan sitten käy näiden kanssa. Hyvää loppuviikkoa.

   Poista
 12. Pelargoniat ovat kyllä todella kauniita ja luotettavia kesäkukkia. Mutta en ole koskaan itse niitä kasvattanut. Mielenkiinnolla odotan, millaisia sinun siemenistäsi kasvaa :) Mukavia maaliskuisia päiviä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen hurahtanut vasta viimevuosina näihin todenteolla, koskaan ennen en ole niitä kasvattanut siemenestä tai pistokkaista. Mukavaa maaliskuunpäiviä myös sinne.

   Poista
 13. Mielenkiintoista. Olen kerran saanut pelargonian kasvamaan pistokkaasta. En taida olla oikein viherpeukalo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla sama juttu olen joskus yrittänyt ottaa pistokkaita mutta huonolla menestyksellä joten olen jättänyt koko homman. Pistokkaista olisi kai nopeampaa mutta kun ei. Katsotaan nyt näiden kanssa miten käy. Pitää tarkastella sitä omaakin peukaloa.

   Poista
 14. Minulla pelargonioiden siemenkasvatus on aina onnistunut hyvin kuten kerroinkin viimeisimmässä postauksessa. Nytkin siemeniä on siis odottamassa kylvöä.
  Mukavia kylvöhetkiä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin jo sinun postauksesi ja mukavaa kun löysit siemeniä, minusta niitä ei useinkaan ole tarjolla. Mukavia ja onnistuneita kylvöjä myös sinne.

   Poista
 15. Pelargoniat ovat yksi lempikukistani <3 Siemenistä en ole kasvattanut, vaan ostanut ihan "valmiina" :) Meillä on niin huonosti tilaa ja valoa taimikasvatukseen. Olipa innostavaa lukea ja katsella postauksesi kuvia. Prismassa käydessäni askeleet ovat vieneet jo siemenhyllyjen ääreen. Hyvää viikon jatkoa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua on vasta viime vuosina alkanut todella kiinnostaa nämä pelakuut. Yksi " vanharouva " meillä on ollut jo toistakymmentä vuotta ja siksi sen nimi onkin vanharouva kun muutakaan nimeä en tiedä. Se on myös ostokasvi. Kyllä niitä siemeniä tulee katsottua ja jotain myös ostettua. Hyvää loppuviikkoa sinulle.

   Poista
 16. No niin. Kyllä näitä alkaa nyt näkyä!
  Ajatukseni on jo kesän kukissa monella. Mukavaa puuhaa varmasti.
  Iloista jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt se vimma alkaa monellakin ja kun ilmat vähän lämpenee niin kiihtyy vain. Kiitos sinulle ja hyvää viikonloppua.

   Poista
 17. Toisen kerran laitoin pelakuun siemeniä itämään. Hyvin onnistui viime vuonna lisävalon kanssa taimetus. Onnistuu varmasti sinulta mainiosti, kun olet ehta viherpeukku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että jo toisen kerran olet innostunut asiaan. Minulla ei ole mitään lisävalaistusta mutta onnistuu jo onnistuu.

   Poista
 18. En oo siemenestä kasvattanu pelakuita. Toivon onnea siun kasvatuksille ja mielenkiinnolla seuroon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole minäkään ennen yrittänyt ja ihmettelen että nyt innostuin. Kiitos kannustuksesta ja postaan jatkoa jos on mitä postaa.

   Poista
 19. Siemenpussien rapinaa kuuluu sielläkin. Kivat pelakuut! Toivotaan hyvää itämistä, niin saat taas reissuseuraa :D Hieno samettikukka, en ole tuollaista ennen nähnytkään. Muista laittaa kuvia, kun se kukkii. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rapinaa on kuulunut ja kyllä minä itseäni ihmettelen kun moiseen ryhdyin juuri tämän matkaseuran takia. Samettikukkaa istutan myöhemmin ja laitan kuvia siitä sitten, vähän erilainen kukinto sillä on saa nähdä pitääkö kuva paikkansa. Mukavaa loppuviikkoa myös sinne.

   Poista
 20. Oi, sinä aloitit kuitenkin esikasvatukset, näin sitä ”hairahtuu”, mutta onneksi hyvästä syystä ;). Minä en ole kokeillut pelargonioiden kasvatusta, kauniitahan ne ovat! Onnea matkaan, myös sinne auton takakonttiin sitten aikanaan.

  VastaaPoista
 21. Oi oi juurikin niin. Ei pidä sanoa koskaan että ei koskaan 😂. Minä sanoin miehelle viime vuonna ja aikaisin keväällä että sano, muistuta ihmeessä jos moisia matkakumppaneita havittelen. Ei ole puhunut mitään ❓. Että kenen syy ❓❓😀

  VastaaPoista
 22. Siitä se taas lähti :) Kokeelin vuasi sitte pelargooniooren kasvatusta siämenistä. Hyvin itivät iliman mitää kommervenkkiä. Nykki o kylyvös iteellä, ku talavehtiivat nii huanosti ja siämeniä oli viälä pussis. Vuasi sitte kylyvin valakoosta 'Inspire White'F1 ja vaalianpunaasta 'Inspire Pink'F1, ny lisäksi tummempaa pinkkiä 'Lustre Deep Pink'. Nua sun pelargooniat o mulle tuntemattomia.

  VastaaPoista
 23. Niinhän se lähti. Täällähän on ollut jo useampi pelargonien siemenestä kasvattaja. Minulla on mökillä vielä muutamia pelakuita ja hyvin on tuntunut talvesta selvinneen. Minun pitää googlettaa vielä myöskin sinun kelakkasi ei ulkoa vielä muista kun vasta-alkajia tässä ollaan. Mutta kiinnostaa kovasti. Onnea vain omillesi.

  VastaaPoista
 24. Olen kasvattanut pelaguita siemenestä. En liottanut ja hyvin iti. Monta vuotta sain talvetettuakin itse kasvatetut pelaguut, mutta tänä talvena menetin ne. Nyt on uusia siemeniä, jotka pitääkin muistaa kylvää. Tuo Ripple Rasberry näyttää hienolta.

  VastaaPoista
 25. Taas yksi pelakuita siemenistä kasvattanut, hienoa. Laita postaus mitä pelakuiden siemeniä nyt kasvatat. Minustakin tuo Ripple Raspberry on hieno toivottavasti onnistun kasvatuksessa niin siitä riittää sitten vaikka jakaisikin.

  VastaaPoista
 26. Taimenet mukaan lomalle!!! Tunnen itseni niin erilaiseksi, kun en kasvattele mitään näin kevätaikaan.

  VastaaPoista
 27. Kyllä luit aivan oikein, pitäähän ne mukaan mummolaan ottaa 😁🤗. Vielä kerkiää mukaan kasvatuksen riemuihin.

  VastaaPoista
 28. En ole minäkään ennen ja en kyllä olisi uskonut joku aika sitten että moiseen edes ryhdyn. Voi olla että jää ainutkertaiseksi kokeiluksi tai jos hyvin onnaa voi olla että vielä kiihtyy 😁
  Aurinkoisia päiviä myös sinne.

  VastaaPoista
 29. Pelargonia on helppo kasvattaa siemenistä ja yleensä itävät hyvin. Nytkin on muutama kasvamassa, jäi viime kesän kylvöistä muutama siemen jäljelle ja kaikki itivät.
  Hyvin ehtivät kukkia viime kesänäkin :)

  VastaaPoista
 30. Kiitos sinulle kun kerroit omista kokemuksista antavat intoa että omatkin itävät ja kukkivat kesän kuluessa.

  VastaaPoista
 31. Geraniums are such beautiful flowers, but they need space, as I live in an apartment I can't have them, but I have some plants indoors and on the balcony.
  Have a nice week and keep well.

  VastaaPoista
 32. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista