sunnuntai 26. kesäkuuta 2022

Pitääkö taas siirtää

 Minulla on tässä pitkässä pionipenkissä kymmenen pionia rivissä takana on saksankurjenmiekkoja ja niiden takana tuijat ja seitsemän iiris puskaa .  Iirikset on kasvanut valtavasti kokoa ja samoin pionit . Nyt saksankurjenmiekat jäävät puristuksiin ja kitkeminen on hankalaa . Olenkin alkanut merkata  samoja värejä erilaisella nauhalla mahdollista siirtoa varten . Todennäköisesti poistan nämä kaikki täältä välistä ja laitan kivipolun ,  kivistä mitä täältä jo löytyy  näin luulisi kitkennän helpottuvan . En varmasti saa kaikkia siirrettyä tänä vuonna koska en tiedä mihin ne kaikki sioitan  mutta muutamille on jo paikka katsottuna . 
Tässä penkki takaanta kuvattuna siinä  iirikset vain näkyvät ja varmasti vielä isontuvat muutaman vuoden kuluttua . Mutta nämä saavat jäädä ja lisääntyä . 
Nämä kaksi väriä olen saanut merkattua kaikki eivät edes kuki tänä vuonna . Pitää katsoa vähän viime vuoden kuvia miten silloin . 

Syksyllä istuttamat keijunkukat ovat oikein innolla kasvaneet siirsin näitä metsärinne penkistä . Pionien nuput on kyllä ihania ja jo aika pulleita . Penkin reuna on edelleen kanttaamatta mutta jospa ensiviikolla aloitan . 
Mutta tällaista tällä kertaa ❤ 


30 kommenttia:

 1. Voisiko ylös kaivamiesi iristen tilalle istuttaa maanpeitekasveja, jolloin rikkaruohot eivät pääsisi yhtä tehokkaasti valloilleen. En ole joutunut jakamaan saksankurjenmiekkoja, joten en tiedä, onko niillä yhtä valtavat juurakot kuin siperiankurjenmiekoilla. Kivipolkukin on fiksu idea helpottamaan laajan alueen hoitamista. Tuon alueella on paljon korkeakasvuisia kasveja ja taustalla vielä tuijat, joten hyvin voi välistä ottaa jotain poiskin.
  Näkee kyllä, kuinka kaikki kasvit viihtyvät. Runsaasti kaunista kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli polku pionien takana mistä oli hyvä kitkeä nyt se on kasvanut lähes umpeen .Saan näin uudestaan päällystetyn polun mutta jotain on poistettava ja ne on kyllä siperiankurjenmiekat . Nämä on helppo poistaa ei ole samanlaista juuripaakkua jostain ne rikat on pakko päästä kitkemään .. Kiitos sinulle

   Poista
 2. Siirtoja aina joskus joutuu tekemään. En ikinä osaa jättää kasveille tarpeeksi kokoa siihen, mitä ne ovat istutuksesta vaikka 5 vuoden kuluttua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on suuria alueita mitä aikoinaan istuttelin piti laittaa kuitenkin senverran tiuhaan että ei rikoille jäisi niin paljon tilaa. Nyt pitää näitä varmaan siirrellä johonkin kun kitkentä polku on kasvanut melkein umpeen.

   Poista
 3. Voi miten kauniisti kukkivia siperian - ja saksankurjenmiekkoja. Ensiksi mainittu kasvattaa yleensä melko nopeasti ison ja tiiviin juuripaakun, toisin kuin saksankurjenmiekat, joiden juurakko kasvaa lähes maanmyötäisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos saksankurjenmiekat eivät tänä vuonna kuki kaikki ollenkaan ja niitä on helpompi siirrellä hyvä juttu näin.

   Poista
 4. Oih, minä tykkään niin kovasti kurjenmiekoista. Siperiankurjenkiekkoja yritän lisätä ja samoin on tiettyjen saksankurjemiekkojen kanssa. Aika ajoin vaan joutuu harventamaan kasvustoja, jotta kaikki näyttää edelleen hyvältä ja mahtuvat olemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on, muuallakin näitä iiriksiä ja kurjenmiekkoja niistä kyllä pidän kovasti. Mutta nyt on saatava tähän väliin tilaa kitkennälle.

   Poista
 5. Siirto voi olla hyvä ratkaisu, helpottaa lopulta sinun hommia. Ihanasti siellä kukkii kaikki. Kaunista alkavaa viikkoa sinulle Nila <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä pitää siirto hommiin alkaa kunhan viilenee. Nyt alkaa olla kohta runsasta kukintaa.
   Kiitos hyvää alkanutta viikkoa myös sinulle.

   Poista
 6. Kaunis keijunkukka. Kurjenmiekat ovat kivoja, nauha on hyvä merkintätapa, tietää mitä siirtää kun on siirron aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keijunkukka tuntuu viihtyvän myös tässä penkissä. Kurjenmiekat jäävät vähän taakse ja varjoon joten siirtoa tiedossa ja kitkentä polku on kasvanut kohta umpeen. Pitää käydä myös lisää merkkaamassa.

   Poista
 7. Mahtava iso istutus alue, jossa kasvit viihtyvät. Silti olisin olisin siirron kannalla, pääsee upeat kasvit kunnolla oikeuksiinsa.
  Lämmin viikko luvassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siirrot tapahtuu saan paremmin kitkettyä kun keskellä on polku. Nyt on niin lämmintä että istutuksia välttelen.

   Poista
 8. Minäkin huomaan istuttaneeni kasvit aivan liian tiheään. Pientä tainta ostaessa on niin vaikeaa uskoa sen lopullista kokoa, vaikka se lukisi hoito-ohjeessa kissan kokoisin kirjaimin. Lisäksi alkuun pääsee helpommalla, kun kasvit on lähekkäin eikä rikkaruohoille jää niin valtavasti tilaa. Olen koittanut opetella siihen, että istutan perennat riittävän kauas toisistaan ja istutan ensimmäisinä kesinä niiden väliin kesäkukkia, mutta se on minulla tosiaan vasta opetteluvaiheessa. Kurjenmiekat ovat upeita. Nuo keijunkukat ovat myös ihania. Pionipenkkissä näyttää hurmaavalta ja kasvien harventaminen päästää jäljelle jääneet kasvit vielä paremmin oikeuksiinsa. Kaunista kesäviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä myös istutan ensin tiheämmin juurikin rikkojen estämiseksi. Tässä penkissä otin vain sen huomioon silloin kun tämän perustin että sellaiset mitä en halua siirtää on pionit ja ne on tarpeeksi kaukana tuijista loput voi sitten hoidella siirrolla. Keijunkukat on innolla kasvaneet ja penkkiin tulee hieman tilaa kun kanttaan sen. Muotoilen sitä vähän pyöreämmäksi.
   Kiitos kaunis sää jatkuu vielä kuumempaa tulee loppuviikosta joten toivotan ainoastaan hyvää loppuviikkoa.

   Poista
 9. Jaa-a, puutarha ei ole koskaan valmis. Aina on jotain säätöä. Liikaa tai liian vähän. Väärässä paikassa tai leviää liikaa. Tähän meidän on tyytyminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ole kummallista aina riittää puuhaa ja siirtoja 🤗😁
   Mutta toivoisin että pikkuhiljaa asettuisivat suurinosa ainakin paikoilleen.

   Poista
 10. Hei Nila!
  Onpa kaunis kukinta sinulla. Tuo sininen väri on minun mieleen. Sinulla on monta pionia. Minulla suurin osa kukkii nyt tai on jo kukkinut. Joskus täytyy vähän siirrellä kasveja, alusta on vaikea saada kaikki ihan oikein. Yleensä tulee vähän liian tiukkaan istutettua.
  Meillä helleilmat jatkuu.
  Terveisin Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Siperian kurjenmiekan väri on kyllä hieno ja pionit on minulla vielä nupuissa. Kaksi on vasta kukkinut Kartano ja Tillipioni. Helteet jatkuu täälläkin.

   Poista
 11. Kyllä aikaajoin on muutoksia ja siirtojakin tehtävä puutarhassa. Kurjenmiekat ovat runsastuneet kovasti ja harventaminen on varmaan aiheellista, helepottaa työskentelyäsi penkissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on tehtävä ja laitettava polku väliin niin on taas helpompi kitkeä.

   Poista
 12. Välillä on muutoksia tehtävä. Kaunista kukintaa näyttää olevan.

  VastaaPoista
 13. Kiitos muutoksia on tehtävä vaikka aina se ei oikein innosta.

  VastaaPoista
 14. Sinulla on mielettömän kaunis puutarha, josta minä voin vain unelmoida, vaikka koskaan se ei toteudu meillä, jos on pekkää asfalttia, mutta ikää kun tulee lisää ei jaksaisikaan,
  ihailen kukka loistoasi.

  VastaaPoista
 15. Kiitos sinulle Pipsa sanoistasi niinhän se on ikää tulee ja puutarhan ja kukkapenkkien hoito vie minulta voi sanoa joka päivä muutaman tunnin jos sataa niin sitten seuraavana päivänä enemmän mutta minä pidän tästä. Aikaisemmin teimme jopa kuusi seitsemän tuntia muutamia vuosia mutta nyt olemme vähentänyt päivittäistä hommaa .Täytän itse ensi vuonna seitsemänkymmentä vuotta .Ho hoijaa😄

  VastaaPoista
 16. Kaunista ,hyvinhoidettua ja rakkaudella hoidettu puutarha🌸..ihana katsella ruudun toisella puolellakin.
  Sinulla on taito siirrellä istutuksia sopiviin paikkoihin.
  Auringon iloa sinulle💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ja aurinkoisia päiviä myös sinne sinulle.

   Poista
 17. Kauniita kukkia. Meiltä on viime talvena kuollut tosi paljon perennoja, sellaisiakin jotka ovat olleet jo monta vuotta. Nyt kunhan kelit viilenevät ja tulisi hiukan sateita, istuttaisin uusia tilalle.

  VastaaPoista
 18. Kiitos erittäin ikävää nämä menetykset minulta ei tainnut kuolla muutakuin muutamia syksyllä istuttamia ruusuja mutta pienentynyt on kyllä moni perenna.

  VastaaPoista