perjantai 3. kesäkuuta 2022

Sateen välissä tehtyä

 Istutin kaalin taimia tästä valmiista nipusta . En ole vuosiin ostanut enää siemeniä vaan ja ainoastaan tämän valmiin puskan kaupasta . En tiedä mitä valmiit taimet maksaa mutta tästä saa todella monia taimia jos haluaa . Itse en laita kun ehkä enimmillään seitsemän kappaletta ja loput voi syödä . Itseasiassa laitoin tällä kertaa niin että taisi mennä muutamia samaan nippuun ja katkaisen sitten ylimääräiset pois kun ovat juurtuneet . Jouduin leikkaamaan kupin pois ensin reunasta ja sitten pohja kokonaan ennenkuin potti irtosi . Sitten leikkasin veitsellä alkuun ennenkuin pääsi varovasti käsillä lohkomaan . 


Istutin nämäkin tihkusateessa mutta ei auttanut muukaan kun olisivat kohta alkanut kellastumaan ruukussa . Eilen istutin ja minusta aika pirteitä jo nyt . Tein kepillä syvän kolon ja tikun avulla laitoin hontelot alut aika syvälle  . Pian pitää laittaa kaaret paikoilleen ja kangas . Istutan muutaman samettikukan siemeniä suoraan maahan tänne väleihin . Näin olen tehnyt vuosia ja toimii  . 


Muutamia istutuksia yritän saada vielä tehtyä pitää ensiviikolla alussa kotiutua koska lähdemme mummoa auttamaan Tohmajärvelle muutamaksi päiväksi . Tämä onkin ainoa viikonloppu jos nyt kerkiäisi jotain tehdä ennen lähtöä . Kaksi edellistä oli ensin lapset ja sitten yllätys vieraita Tanskasta kuten jo kirjoitinkin  . Ja sitten onkin satanut voi sanoa melkein joka päivä ja välillä koko päivän . Kotona pitää pestä pyykkiä ja sitten pihassa jotain kitkentää  . Tässä olemme kaivanut kolme kuoppaa pioneille " linnanmäki " koristeomenapuun ympärille . Poistimme pressua jonkinverran ja melko rikkaruohoton alue paljastui paitsi ihan puun tyvestä missä ei pressua ollut  . 


Toinen alue missä on muutamia kuoppia on puutarhan kulmassa lähellä naapuria . Sinne todennäköisesti istutamme nyt ainoastaan ne kaksi pensasmustikkaa mitä sain . Ne kun on vielä saavissa odottamassa  ei vaan ole niitäkään millään kerkinyt . Tämä näyttää nyt ihan kamalalta ja on vähän erilainen istutus alue rikkojen suhteen , siellä on kolme atsaleaa ja kolme marjakuusta mitkä odottaa hieman siirtoa ja on siellä myös yksi tuivio 🤗😁 ja jotain muutakin . Minun pitää kertoa nämä kun muuten ei ehkä ihan heti piirry verkkokalvolle . Tänne tulee myös muutamia muitakin havuja  . Ehkä kuitenkin aloitamme niistä pensasmustikoista . Ja hieman kitkentää ja lopulla peitän sanomalehdillä ja niiden päälle vanhaa lakanaa ja kariketta  . Huh tuli jo hiki kirjoittaessa . Mutta tällaista tällä kertaa ❤ 


36 kommenttia:

 1. Kun on hyvät suunnitelmat, niin tulee toteutettuakin :)
  Minä istutin yhden omenapuun äsken. Suunnitelma oli sellainen, että kaivoin kuolleen omenapuun (muutaman vuoden vanha) pois ja istutin samaan kohtaan jo valmiiksi kukkivan puun. Tarkoitus on hämätä miestäni, joka on ollut reisussa. Nyt hän ehkä luulee, että kuollut puu on sittenkin vironnut ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmia on paljon ja kaikki ei toteudu hetkessä tämä on ollut samalla rakennustyömaa ja samassa on yritetty puutarhaa ja pihaa rakentaa. Sinähän ovela olet kun uudella puulla aiot hämätä.

   Poista
 2. Näppärä tapa saara kaalintaimet. Mäki oon jo monena vuatena ainaki osan ostanu valamihina taimiina. Omat siämenkylyvöt ku eivät kovin tuppaa kukoostamahan. Samettikukkien suarakylyvöä enoo koskaa kokeellukkaa. Ny vois ku on kans lavalline kaalia. Kiältämätä aika haastavalta naapurinkulumaus näyttää, mutta ettäköhän te sen seliätä.

  VastaaPoista
 3. Samettikukkaa olen kylvänyt usein näin olen joskus kyllä esi kasvattanutkin mutta melkein aina syorakylvöt.
  Haastetta pitää olla ja isompiakin alueita on nujerrettu ja tämä taitaa olla kyllä pääasiassa minun "heiniä" 😁🤔tämä alue.

  VastaaPoista
 4. Sait näppärästi taimet, tuohan helpottaa paljon. Meillä sataa juuri nyt ihan kunnolla, tämä tulee tarpeeseen. Aikaisemmat sateet ovat jääneet pieneksi tihkuksi, eilen tuli yhteensä 5mm.
  Onhan sinulla siellä puuhia odottamassa. Linnanmäen ympäristö näyttää hyvältä, tuohon on hauska istuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minä olen nämä taimet viimeaikoina hoitanut kaalin suhteen. Tänään on ihme kyllä ollut pouta päivä. Puuhaa riittää kolmessa paikassa kotona, mökillä ja mummoa mennään auttamaan ensi viikolla . Linnanmäen ympärille on helppo istuttaa 😁

   Poista
 5. Oliko teillä tihkusadetta? Täällä satoi koko eilisen päivän kaatamalla ja tuuli vielä roiski vettä vaakatasossa. Oli melkoista temppuilua saada surukimppu ehjänä autosta kappeliin. Onneksi laitoin hautajaisiin lähtiessä varakengät autoon mukaan, sillä vesi tulvi kaduilla kastellen jalat.
  Fiksu idea ostaa kaalit kaupasta omaan maahan istutettavaksi. Salaatin kanssa olen niin tehnyt, mutta kaalit aina esikasvattanut.
  Istuttaminen onnistuu nyt mukavasti, kun maa on valmiiksi märkää ja taimetkin imeneet vettä juurensa täyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meilläkin satoi samaan tyyliin kuin sielläkin mutta kun välillä tuli tihkusadetta niin piti mennä istuttamaan. Olitpa viisas näiden varakenkien suhteen. Minä olen myös salaattia harventanut ja istuttanut erikseen sellaiset ainakin mikä kerii.
   Istuttaminen onnistuisi märkään maahan kun vain olisi aikaa 🤗😁

   Poista
 6. Kiitos kaalintaimi vinkistä. Innostuin tänä vuonna lavakasvatukseen.
  Uudet perunat ekat saadaan ehkä juhannuksena. Laitoin osan ampäriin kasvamaan sisälle ja sain siirrettyä ulos, kun kelit lämpeni.
  Kivoja puuhia teillä ollut,mutta sade on täälläkin haitannut harrastuksia.
  Kivaa Tohmajärvi reissua ja toivotaan,että aurinko on ilonamme jatkossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä vain ja mukavaa puuhaa on lavaviljely se vie kyllä mukanaan. Kohta sinullakin on useampia lavoja 🤗
   Minäkin istutin kaksi perunaa ensin ämpäriin ja sitten ulos lavaan.
   Tänään ei nyt ainakaan sada joten istutus puuhiin pitää mennä.
   Kiitos mummoa pitää mennä auttamaan välillä . Ja mukavia kelejä myös sinne.

   Poista
 7. Hyvät suunnitelmat siellä. Pensasmustikat on niin hyviä, että toivottavasti onnistut niitä kasvattamaan. Minä täällä valmistelen pojan huomisia juhlia :) Ihanaa viikonloppua sinulle Nila <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ja hyvää alkanutta viikkoa ❤

   Poista
 8. Hei Nila!
  Kivasti tuli taimia, olen itse tehnyt salaatilla noin. Laitoin siemeniä aikaisin kasvihuoneeseen ruukkuun. Kun oli tarpeeksi lämmintä ulkona jaoin ne ja istutin ulos. Ne kasvaa oikein hienosti. ja paljon aikaisemmin saa niitä poimia. Minun ostamat pioninjuuret kasvaa oikein hyvin. Toinen niistä on jo nupuissa, toisella on vain pienet silmut. Luulin jo että se oli kuollut. Meillä on tullut paljon sadetta. Tarpeellista oli, mutta nyt saisi olla aurinkoinen viikonloppu ja Helluntai pyhä.
  Terveisin Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen myös tehnyt salaatin kanssa samoin erottelen toisistaan ja istutan uudelleen. Sadetta on kyllä tullut paljon joten aurinkoa toivon minäkin.
   Hyvä juttu kun pionisi on hyvässä kasvussa. Mukavaa alkanutta viikkoa 🤗

   Poista
 9. Sait nerokkaasti yhdestä kaupan kaalipurkista jakamalla monta tainta kasvilavaan istutettavaksi. Samettikukat toimivatkin hyvin kaalien tuholaisten torjunnassa.
  Nyt puutarhatöitä riittää ja päivät ovat monen harrastajan kohdalla hyvin kiireisiä.
  Mukavaa viikonloppua ja Tohmajärven reissua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos näin olen monena vuonna jo kasvattanut kaalit.
   Nyt riittää kyllä puuhaa enemmän kuin kerkiää 🤗
   Kiitos sinulle sanoistasi ja hyvää alkanutta viikkoa.

   Poista
 10. Pensas mustikan istuin viime syksynä kolme kappaletta, nyt odotellaan jo satoa tänä vuonna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensasmustikkaa meilläkin on jo ennestäänkin mutta ei voinut kieltäytyä kun näin isot puskat oli tarjolla.
   Hyviä satoja sinne, 🤗

   Poista
 11. Taas opin uutta, että kaalia myydään myös noin. Hyvä keino saada taimia.

  VastaaPoista
 12. Olette ahkeroineet kovasti. Sadetta on tosiaan riittänyt, ainakin täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sadetta on riittävästi tullut ja vähän liikaakin.

   Poista
 13. Näppärä konsti saada kaalintaimet helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu näin olen muutamia vuosia taimet laittanut.

   Poista
 14. Ahkera olet ollut. On kiva seurata, miten kaikki alkaa vihertää ja kasvimaa tuottaa tulosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos nyt vihertää kun aurinkokin näyttäytyy.

   Poista
 15. Onko tuo kaaliruukku hankittu ihan sieltä ruokakaupan vihannesosastolta? Itse olen sieltä hakenut joitain yrttejä ja salaatteja, mutta eipä ole tullut mieleen kokeilla kaalia. Pitää joskus testata itsekin.
  Melkoinen työmaa sinulla tuossa alimman kuvan kulmauksessa. Vähän toista kuin tuon 'Linnanmäen' juurella. Että työn iloa vaan! :D Olisi vain muutaman päivän teillä satamatta, niin olisi mukavampi puuhailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se kaupan vihannespuolelta on 🤗
   Kannattaa kokeilla helppoa on.
   Työmaata on ollut ennenkin isompiakin aloja ja kiitosta vaan toivotuksesta. Poutaa minäkin toivon välillä kun joka päivä on satanut .

   Poista
 16. Näppärä idea, ja pihassa on niiin paaljoon tekemistä, että työtä helpottavat niksit on kaikki käytettävä.

  VastaaPoista
 17. Ritavuoren juurella6. kesäkuuta 2022 klo 10.28

  Jaahas, en näköjään osaa tätä uutta kommentointia. Tuli laitettua viesti anonyymina.

  VastaaPoista
 18. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Eikös ne niin tapaa sanoa. 🤭

  VastaaPoista
 19. Pensasmustikat olisivat minullekin mieleen... minulla vaan ei ole sinun tarmoasi 😀
  Teillä on valtavasti piha-aluetta mihin tehdä suunnitelmia.
  Kiva näitä on nähdä 🌷🌿🌸 Onnea touhuihin.

  VastaaPoista
 20. Pensasmustikkaa on jo ennestään mutta eipä pari lisää leipää paljon ainakaan pyydä ainoastaan helkkarin paljon kitkentää nyt aluksi .
  Kiitos sinulle ❤

  VastaaPoista