maanantai 12. heinäkuuta 2021

Marjojen suojausta ja puutarhan kuulumisia .

 Viinimarjat alkavat kypsyä ja vadelmat on jo kerättävissä . Nyt onkin tullut ajankohtaiseksi niiden suojaus . Me emme halua käyttää verkkoja joten muut keinot on nyt taas otettava käyttöön  . 





Vadelmasadosta on onneksi tulossa aika mukava kun mansikkasato jäi todella pieneksi . Kysyin yhdeltä viljelijä asiantuntijalta miksi mansikat jäi todella pieneksi hän kertoi että heillä on samanlaisia ongelmia vaikka kastelee . Söimme kaiken mitä saimme tuoreeltaan  muutenkin pyrimme syömään todella paljon juurikin nyt kun valmistuvat . 


Mansikkamaan päälisuojat on nyt poistettu ja viety seinustalla talvisäilöön . Parsat on juhannukseen mennessä antaneet satonsa ja loput on jätetty vahvistamaan juurakoita seuraavaan satoon . Mutta vielä pitää niille antaa lehmän lanta kuorrutus . 








Olemme tehneet nämä kiiltävät, heiluvat nauhat viinipöniköiden sisuksista . Huuhdeltu kuivattu ja leikattu suikaleiksi . Nämä on vain punaisten ja vadelmien suojaukseen  mustia ja karviaisia emme suojaa mitenkään . Punaisia meillä on neljä suurta pensasta ja nyt näin hyvänä vuotena on ehkä vähän liikaakin . Mutta viimevuonna en saanut näistä yhteensä kuin neljä litraa mehua minkä tein hyydykkeeksi ja pari taisi tulla juotavaa mehua . 



Teen punaisista siis taas mehua ja siitä osa juotavaksi , se on erittäin raikasta mehua itsessään ei muita makuja mukana etenkin näin kesäjuomana jäiden kanssa . Osasta mehua  hyydykettä ja sitä syömme kanan tai lihan kanssa . Viinimarja sato on tänä vuonna todella runsas . Vähän ajan päästä kypsyy mustaherukka ja teen samat kuviot sen kanssa mehua ja hyydykettä  jonkinverran kokonaisena pakkaseen . Olemme kastelleet jonkinverran myös viinimarjapensaita etteivät marjat jää turhan pieniksi . Mustaherukkaa meillä on yhdeksän pensasta ja niistä sain viime vuonna pari litraa yhteensä ja laitoin ne kokonaisena pakkaseen  . Onneksi anopilta saimme ämpärillisen jonka tein mehuksi ja hyydykkeeksi . Tänä vuonna on antaa poiskin . 



Meillä on myös kaksi viherherukka pensasta se on jotenkin lamoampaa sorttia kuin mustaherukka  ja on myös miedompi maultaan  . Näitä olemme syöneet niiden kypsyttyä ihan sellaisenaan . Käyttää ja säilöä voi kuten mustaherukkaa mutta jotenkin se ei ole niin herkullisen näköistä valmiina tuotteena . Viherherukan kypsyvyyden voi todeta kun siemenet kuultaa marjan lävitse ja makukin sen kertoo . 


Karviaisia meillä taas on kolme pensasta yksi pieni punainen vanha lajike anopin pensaasta taivutettu alku . Siitä on jostain syystä muutama oksa kuollut . Se on todella makea syödä tuoreeltaan . Yksi isomarjaista vihreää ja iso punainen myös löytyy . Niistä teen raakasurvosta rasioihin ja pakkaseen , Se on hyvää piirakoihin , pullaan ja tehosekoitin juomiin . 




Mihin te käytätte viinimarjat ja karviaiset ❓ niiden käyttö on huomattavasti vähentyneet ja se on harmi koska se on kuitenkin monilla luomua ja onhan se kotimainen tuote . Ja c- vitamiinia on enemmän kuin appelsiinissa . 


Mutta tällaista tällä kertaa ❤ 


47 kommenttia:

  1. Teillä on niin paljon kaikkea! Meillä on muutama pensas, ja syön niitä tuoreeltaan, loput laitan pakastimeen ja syön aamupalalla. Miehelleni marjat eivät kelpaa.
    Onnistunutta sadonkorjuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on myös paljon muutakin vielä lisäksi mutta ihanaa että syöt suoraan tuoreeltaan ja pakkasesta lisää.
      Kiitos sinulle ❤

      Poista
  2. Runsas marjasato on tulossa teille. Kaikki näyttää niin reheviltä ja hyvin voivilta. Kohta pääsee poimimaan. Mukavaa viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjasato on nyt runsas ja puutarha voi hyvin.
      Kiitos mukavaa viikkoa myös sinne ❤

      Poista
  3. Mahtavia satoja teillä. Herukat ovat kyllä niin hyviä, ja onneksi täällä etelässä löydän herukoita aina lähiseudun jättimarketista, pakasteena tosin. Mukavaa viikkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sato on kyllä nyt hyvä monien kohdalla. Mukavaa kun syöt herukoita vaikka vain pakasteena. Suurinosan mekin syömme pakastettuna.
      Kiitos mukavaa viikkoa myös sinne ❤

      Poista
  4. Ihanaa kun olet marjojen suhteen miltei omavarainen! Suomalaiset marjat kun ovat superfoodia parhaasta päästä🍓🍒Helteistä heinäkuun jatkoa☀️!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin, omavarainen olen en ole ostanut kuin mansikoita ja pensasmustikoita tuoreeltaan syötäväksi. Meillä tosin on myös pensasmustikkaa.
      Kiitos kuin myös sinne.

      Poista
  5. Helle vaikutti mansikka satoon,pakkaseen olen kuitenkin saanut talvi marjat,vaikka on syöty tuoreeltaankin paljon. Viinimarjoista tulee hyvä sato vaikka kolme vanhaa pensasta poistettiin viimme syksynä. Minulla on myös vaaleanpunainen ja valkea herukkapensas ,niissä on makeat marjat. Karviaispensaan istutin keväällä ja siinäkin tulee maistiais marjoja. Minä teen viinimarjoista mehua ,osa menee pakkaseen kokonaisena ,niitä syödään siltään talvella. Meille oman maan marjat ja kaikki metsämarjat on todellista herkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin kuulemma on että helle on vaikuttanut marjoihin. Olemme yrittäneet kastella mutta siitä huolimatta mansikat olivat pieniä mutta makeita.
      Minunkin tekisi mieli valkeaa viinimarjaa juurikin sen makeiden marjojen takia mutta taitaa olla liikaa kuitenkin kun on vielä pensasmustikkaa, karhunvadelmat ja kirsikat, luumut ja pääsynä sekä omenapuut. Me olemme myös antaneet tosi monta marjapuskaa pois, viimeksi alkukesästä.
      Hienoa että sinä myös hyödynnät kotimaiset omat marjat. 🤗❤

      Poista
  6. Meilläkin mansikoita tuli nyt todella vähän. Kastella olisi tosin saanut varmaan enemmän.
    Me olemme jo useampana vuotena laittaneet poimitut musta, puna ja valkoherukat suoraan pakastimeen. Karviaisia syömme mahdollisimman paljon puskista suoraan suuhun. Jäljelle jäävät menevät nekin pakkaseen. 😊🌸

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä me katselimme niitä aika paljon mutta ei sitten kuitenkaan ilmeisesti riittävästi.
      Hienoa että myös sinä hyödynnät nämä marjat.

      Poista
  7. Pieniksi jäi meilläkin mansikat, tosin olen kastellut niitä niukasti. Eivät tykkää liian helteisestä säästä. Viinimarjoista en kerää mustia ollenkaan, niitä onkin vain pienet uudet pensaat jotka tekevät vähän satoa vielä. Punaiset, valkoiset ja vaaleanpunaiset pakastan ja keitän talven mittaan mehuksi vadelman ja mansikan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me olemme kuitenkin kastelleet mutta ei auttanut. No onneksi tulee muuta satoa.
      Kyllä pakkanen on hyvä keksintö.

      Poista
  8. Minä teen mehuksi, varsinkin mustaherukat. Karviaiset melkein syödään pensaasta suoraan 🤔
    Minulle joku vanhempi ihminen sanoi, että mansikat jäävät pieniksi, jos eivät saa tarpeeksi vettä. Tänä kesänä voi olla, että kastelusta huolimatta, mansikkakin on haihduttanut vettä näiden kelien takia enemmän eikä näin ollen saa marjoilleen sitä tarpeeksi. Mutta tämä on vain omaa spekulaatiota 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustaherukka mehua me juodaan talvella ja näin muuten kesällä punaherukka mehu on kyllä hyvää ja raikasta.
      Näin minulle yksi tarhuri myös sanoi mansikoista. Mutta makeita kyllä ovat.

      Poista
  9. Teillon tulos hyvä marijasato.
    Meillekki paree ku vuasi sitte, muttei valtaasa kuitenkaa. Marijat keitän pääsääntöösesti isännälle mehuksi. Jätän ny osan pakkaasehen kokonaasiksi smootiihin ja puuronpäälle pantaviksi.

    VastaaPoista
  10. Vadelmat on nyt hyvässä marjassa ja siitä saan kuitenkin jonkinmoisen sadon.
    Hienoa että hyödynnät puutarhasi kullan arvoiset aarteet.
    Kiitos kuin myös sinne mutta lämpöä on jo liikaakin. ❤

    VastaaPoista
  11. Kiitos sato on nyt todella hyvä ja pitää hyödyntää se mahdollisimman paljon ei tiedä mikä ensivuonna on taas tilanne.
    Hienoa että arvostat kotimaan marjoja ja käytät niitä pitkin vuotta ❤

    VastaaPoista
  12. Meillä on suojat vielä mietinnässä, verkot ovat tylsiä, jos linnut tarttuvat niihin kiinni. Viime vuonna melkein kaikki viinimarjat menivät linnuille ihan parissa yössä. Nyt räkätit lähtivät metsiin, yhtään ei pompi nurmikolla. Saa nähdä, tulevatko takaisin, kun herukat kypsyvät? Minä olen keittänyt herukoista mehua ja pakastanut niitä myös kokonaisena. Paljon syömme kaikkia marjoja suoraan tuoreena. Mansikkapenkin mansikat käytämme ihan tuoreena syöden, ostan pakasteeseen menevät mansikanviljelijöiltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on myös räksät mennyt metsään toivottavasti kerkiän kerämään punaiset ennen niiden tuloa takaisin. Marjoja kannattaa syödä niin paljon kuin maistuu tuoreeltaan. Ihanaa kun hyödynnätte omat marjat ❤. Minä en ole ostanut vuosiin mansikoita pakkaseen. Syötäväksi kyllä.

      Poista
  13. Teillä on hommaa tiedossa, kun puskia on noin paljon.
    Ilmeisesti kevään runsaat sateet vaikuttavat marjasatoon, sillä ainakin herukoita ja karviaisia tulee paljon, eivätkä edes ole kovin pieniä.
    Puna- ja valkoherukat alkavat olla kypsiä. Aamulla keräsin muutaman litran punaherukoita, mutta päivällä ei paahteeseen jaksa mennä kykkimään. Meillä juodaan tosi vähän mehua, joten pakastan jonkun verran marjoja kokonaisina. Teen myös hyytelöä. Mustaherukkaa ei tule paljon, sillä vanhat sairaat mustaherukat hävitettiin ja tilalle istutettiin kaksi Pohjanjättiä. Marjat ovat isoja ja niitäkin tulee nyt paljon. Ne pakastan kokonaisina. Niistä saa mm. herkullisia tuorejuustokakkuja.
    En ole enää vuosiin suojannut herukkapensaita, kun joskus aikanaan hautasimme verkkoihin takertuneita pikkulintuja. Räkätit ovat kadonneet pihapiiristä ja marjat saavat näköjään olla rauhassa.
    Luultavasti annan osan marjoista pojalle. Tyttärellä on omia puskia pihassaan. Nuoret käyttävät paljon marjoja smoothieissa ja aamupuurossa.
    Pakkohan ne marjat on puskista poimia, kun ovat ilmaista superherkkua. Nyt tuntuu työläältä, mutta talvella taas kiittää jaksamistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hommaa on kyllä niiden kanssa ja se on sitä minun hommia. Perennoja en silloin juurikaan kerkiä hoitamaan kun on sitä keräystä ja valmistusta ja pakastusta niiden marjojen kanssa . Meillä ei ole nyt vielä ihan kypsiä punaiset mutta kauaa ei mene enää. Olen nyt keräillyt vadelmia. Tuo tuorejuustokakut on kyllä hyvä idea 🤗. Meillä on se ikävä puoli että miniä ei ole innostunut viinimarjoista ja niistä tehdyistä tuotteista. Olet varmaan onnellinen kun teille lapsille kelpaa. Meilläkin pojat kyllä syö tai söi kun asuivat kotona. No elämä muuttuu.....
      Superherkkua kyllä ovat myös talvella nautittuna. Ihanaa että hyödynnät puutarhasi kullan arvoiset aarteet ❤

      Poista
  14. Jo on sulla rehevä puutarha ja hirr...rrmuisesti herkkuja tulossa poimittavaksi. Pakastimesi taitaa olla täpötäynnä syksyllä marjoja 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ehkä tänä vuonna tulee vähän liikaakin mutta pitää antaa pois. Meillä on itseasiassa kaksi isoa pystypakastinta ja yksi arkku 🤗😁

      Poista
  15. On se jännä, miten kuvat puhuvat puolestaan. Pelkillä sanoilla lukija luo vain mielikuvia päässään. Siltikin, vaikka olen nähnyt puutarhanne.
    Hyvältä näyttää teidänkin marjasato, jos ei mansikoita lasketa. No tämä vuosi on ollut niille haastava.
    Minäkin hykertelen hyvää mieltä, kun pääsimme nauttimaan parsasta siirtämisen jälkeen ensimmäisiä kertoja.
    Oikein hyvää viikon jatkoa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
      Marjasadosta tulee kyllä nyt todella hyvä pitää antaa varmaan poiskin.
      Hienoa kuulla että olette saaneet parsaa taas omasta takaa. Meillä vahvistui kummasti vielä paremmaksi parsa kun olemme antaneet syksyllä sille lanta hunnun.
      Kiitos kuin myös sinne teille.

      Poista
  16. Teillä on kunnon hyötyviljelmät ja hyvä vielä jos sato tulee käyttöönkin eikä jää pelkästään lintujen syötäväksi. Meillä syödään herukoita paljon suoraan pensaista. Osa kerätään ja pakastetaan joko kokonaisina, survoksena tai mehuna. Lapset tykkäävät syödä marjoja jäisinä suoraan pakastimesta ja itsekin välillä napostelen niitä siltään heidän kaverinaan. Laitan myös herukoita muiden marjojen sekaan rahkaan tai smoothieen. Karviaisille en ole oikein keksinyt muuta käyttöä kuin tuoreeltaan syönnin. Pari vuotta sitten tein niistä yhden erän hilloa, mutta se tuli käytettyä aika hitaasti pois kun ei ollut juuri aikaa leipoa. Meillä ei ole vielä päässyt poimimaan herukoita, mutta eiköhän näillä säillä ala pian ensimmäiset kypsyä.
    Mansikoita ei muuten meillekään tullut kovin paljoa tänä vuonna. Luulen, että juuri kuumuus vaikutti satoon ja meillä kun puutarhamansikat ovat vielä altakastelulaatikoissa seinustalla, niin juuristokin pääsee kuumentumaan aurinkoisella säällä. Ensi vuodeksi on tulossa muutoksia mansikkasektorille.
    Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on puutarha jotain kuusisataa neliötä ja kaikki melkein on hyötykäytössä paitsi leimupenkki ja muutamia ruusuja. Karviaisia soseutan survoksena kuten kirjoitin ja käytämme niitä lisänä muiden kanssa juurikin smooteihin. Jäisenä marjat on myös hyviä ja mukava kuulla että lapsesi pitävät marjoista ja käytätte ne hyödyksi ❤
      Kiitos kuin myös sinne.

      Poista
  17. Karviaiset on minusta parhaita ihan sellaisenaan. Saatan myös pakastaa ja keittää esim. marjapuuroa.
    Punaiset viinimarjat laitan myös pakkaseen ja syödään puuron ja jäätelön kera esimerkiksi. Vähän huono menekki niillä on :)

    VastaaPoista
  18. Karviaiset on parhaita juurikin tuoreeltaan ja hyvä vinkki keittää siitä marjapuuroa pitää kokeilla.

    VastaaPoista
  19. Onpas tuloillaan upea sato. Minä pakastan kaikki marjat. Olen myös tehnyt karviaismarjahilloa lettujen kaveriksi. Parhautta ikinä.

    VastaaPoista
  20. Kiitos niin on.
    Ihanaa että hyödynnät marjat pakkaseen ❤
    Karviaishillo on myös hyvää vaniljajäätelön kanssa niin voin kuvitella miten hyvää se on lettujen. Pitää tehdä pieni erä minunkin.

    VastaaPoista
  21. Hei Nila!
    Meillä on aivan vähän mansikoita, muutama pensas punaisia viinimarjoja ja vadelmia. Vadelmat syödään tuoreina ja vähän menee pakastimeen myös. Viinimarjat enimmäkseen pakastimeen, sitten keitän mehua tai laitan hyytelöä. Sinulle tulee iso sato.
    Terveisin Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mansikkasato syötiin se vähäinen heti tuoreeltaan mutta muuta satoa kyllä riittää pakkaseenkin.
      Ihanaa kuulla että hyödynnät puutarhasi kullan arvoiset aarteet ❤
      Hyvää loppuviikkoa.

      Poista
  22. Ihana hyötytarha!
    En tiedä mistä johtuu, mutta omassa pihassa ovat kirsikat saaneet kypsyä ihan rauhassa, aiemmin linnut ovat pistelleet lähes koko sadon suuhunsa. Nyt alkavat olla jo ylikypsiä, kun ei ole kukaan niitä jakamassa - tosin satokin on tässä kuumuudessa alun perinkin ihan ennätysmäinen. Ensimmäiset mustikat alkavat myös kypsyä - ne päätyvät Koiran ja mukulan suihin suoraan puskasta. :o)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos
      Kirsikoita meille tulee jonkinverran mutta voi johtua myös siitä että leikkasimme niitä viime vuonna.
      Mustikat onkin parempia tuoreeltaan.

      Poista
  23. Meillä on kaksi punaviinimarjapensasta ja kyllä me niihin verkot laitetaan. Ei ole vielä ainakaan linnut jääneet niihin kiinni. Yhtenä kesänä ilmeisesti supikoira(t) pistelivät marjat parempiin suihin, koska ne oli viety renksuineenn päivineen. Kyllä sitä piti ihmetellä silloin. Meni muutama vuosi, ennen kuin keksin syyllisen. Tai joku muu keksi sen, en muista. Pensasmustikoiden ympärille olemme kiertäneet kanaverkkoa pystyasentoon ja yläreunoja käännetty vähän sisäänpäin. Uskon, ettei räksät uskalla sinne sisälle lentää. Niitäkin on vain kaksi, niin on aika pienestä alasta kysymys. Ja tuoreena syödään ne pois suoraan pensaasta. Vadelmien ympärille laitetaan kanaverkko talveksi, etteivät kauriit syö niiden varsia. Ne ovat niin uusia, etteivät ole vielä ehtineet antaa satoa juurikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Supikoira tosiaan saattaa popsia isonkin pensaan puhtaaksi.
      Pensasmustikoiden päällä meillä on verkot mutta ne on laatikossa ja kehikoiden ympäröimä. Tuoreeltaan mekin ne syömme kokeilin kerran pakastaa ei olleet minkään makuisia.
      Onneksi meillä on puutarha aidattu vielä eivät peurat ole pompanneet aidan ylitse.

      Poista
  24. Voi ihanuus miten rehevää,satoisaa ja kaunista💛
    On kyllä mukava saada oman maan satoa.
    Ihanaisia hetkiä sinne ja mukavia puutarha puuhailuita🤗

    VastaaPoista
  25. Nyt alkaa satokausi ja se on kyllä kiireistä mutta antoisaa aikaa.
    Kiitos samoin sinne.

    VastaaPoista
  26. Voi kyllä on herkullisia marjoja. Verkkoja ei käytetä meilläkään ja jokaiselle on marjoja riittänyt ihan yllin kyllin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu verkot on meistäkin ikäviä kun linnut tarttuu niihin kiinni se on ikävä kuolema.
      Niitä marjoja riittää myös täällä meillä vaikka jokunen syödään lintujen toimesta.

      Poista
  27. Tiedossa mieleistä hommaa sulla. Itse aina kiireen kanssa pakastin, mehustin ja rasioitin. Nyt kun on aikaa, niin teen samaa ... mutta ajan kanssa. Paljon pakastan marjoja rasioissa, ovat monikäyttöisiä, karviaisen mehustan. Mukavaa viikkoa.

    VastaaPoista
  28. Minä suorastaan nautin kun saan olla omien ajatusten kanssa ja samalla kerätä marjoja. Kiitos mukavaa viikkoa myös sinne sinulle.

    VastaaPoista