keskiviikko 28. heinäkuuta 2021

Alennusmyynti kärhöt

 Minulla on ollut jo muutaman vuoden ajatuksissa istuttaa myös kärhöjä  niillä saisi istutuksiin kivasti korkeutta ja loppukesään kukintaa . Mutta se on jäänyt ajatukseksi kun ei ollut oikein ajatusta mihin niitä istuttaisi . Nyt on löytynyt jo ainakin kuudelle paikka . Tai pitää löytää kuudelle paikka koska senverran olen niitä ostanut  - 60 % . Yritän katsella vielä koristeomenapuuta ja jos löytyisi jalo syreeniä vaikka parikin kappaletta molempia mutta vasta jos tulee alennukseen . Minä olen senverran nuuka että silloin raaskin vasta ostaa . Nyt on ollut viimevuosina senverran menoa tämän mökin kanssa että olen yrittänyt vaikka tässä asiassa säästää . Ja meillä on kuitenkin jo senverran istutuksia että mikään näistä ei ole pakollinen mutta toki ihania uutuuksia ja vaihteluja.. 


Ajattelin että Multi Blue ja Blue Angel voisi olla parit ei ehkä samaan istutukseen mutta lähekkäin . Tuo Blue Angel on lapussa vain kaksimetrinen kasvukorkeudeltaan joten se pitää sijoittaa edemmäs . Nyt on ollut blogeissa kirjoituksia että monilla ei ole ollutkaan kyseistä kärhöä nimilapun alla  no se jää nähtäväksi  .   Monet on myös istuttanut  kahtaväriä samaan istutukseen  ehkä nyt kuitenkin päädyn ensin yhteen ja katselen tuloksia . Nämä olisivat myös parit samaan penkkiin ellen löydä Nelly Moserille yksiväristä vaaleanpunaista kaveriksi  . 


Tässä ne on kaikki kuusi purkkeihin istutettuna aamuauringossa , laitoin vielä pahvit eteen suojaksi  ( kaunis näkyhän tämä ei ole) jouduin laittamaan vielä puupalikan pahvin eteen että tuuli ei niitä olisi vienyt . Olisi tarkoitus että ne viettäisivät ensimmäisen talven kellarissa  . Mutta milloin ne pitää ottaa sieltä pois onkin sitten jo toinen juttu 🤔❓
Onko kenelläkään kokemuksia kellarisäilöstä jos on niin milloin olette ottaneet ne ulos päivänvaloon ❓Mutta tällaista tällä kertaa ❤ 


39 kommenttia:

 1. Hei Nila!
  Aivan ihania kärhöjä olet ostanut. Minulla ei nuo isokukkaiset oikein onnistu, mutta kuitenkin yritän. Viticella sukuiset viihtyvät oikein hyvin. En ole onneksi saanut erilaista kun mitä lapussa lukee. Dahlioissa se on hyvin tavallista. Meille tuli kunnolla sadetta, ihanaa.
  Terveisin Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos minustakin kärhöt on ihania ei ole ollut tähän asti vain paikkoja mihin niitä laittaa.
   Toivottavasti ovat sitä mitä lapussa lukee. Dahlioiden ostoista ei ole kokemuksia.
   Meille tuli myös kunnon sade auttoi heti tilannetta.

   Poista
 2. Olen itse huomannut, että alennuksesta ostetut kärhöt saattavat menestyä ihan yhtä hyvin, kuin normi hinnallakin ostetut. Asiaan vaikuttanee paljon ostetun kärhön juurien kunto. Hyvä, että sinulla on mahdollisuus talvettaa kärhöt alkuun kellarissa. Olen talvettanut pari kärhöä kymmenasteisessa autotallissa, mutta kellarissa talvetukseen en osaa valitettavasti neuvoja antaa.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kasvattavat nyt juuristoa ennen talvetusta ja sitten keväällä multiin.

   Poista
 3. Hienot kärhöt, noista mitään ei kasva meillä. Talvisäilytyksestä kellarissa ei ole kokemusta. Pari kärhöä on ollut minulla keväästä asti ruukussa, syksymmällä laitan maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, lajeja on vaikka millä mitalla ja nämä valikoitui nyt sattumalta alen myötä.
   No pitää kokeilla kellariin viemistä kun paikat on vielä kunnostamttta näille kärhöille.

   Poista
 4. Toivottavasti kaikki lähtevät hyvään kasvuun ja saat näistä kaunista kukkaloistoa tulevaisuudessa. Minäkään en ole talvettanut kellarissa. Meidän maakellari on sen verran kostea, että pelkään talvettaa siellä, etteivät kasvit homehdu.
  Ajattelin istuttaa omat ruukussa olevat elokuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti talvetus onnistuu kellariin ne kuitenkin tässä menee.
   Me olemme talvettaneet onnistuneesti monet kasvit kellarissa. Pelargoniat on muunmuassa niin suuria että sisätiloissa niitä en voi enää säilyttää paitsi yksi ruusunnuppu pelargonia sitä en vie.

   Poista
 5. Kauniita ovat, mutta miksi niitä ei voi laittaa heti maahan? Paljastan siis tietämättömyyteni kärhöjen suhteen. Onko ne paras istuttaa keväällä?
  Minäkin niistä aina välillä haaveilen, mutta pitäisi vaan uskaltaa kokeilla jalokärhöjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minä olen vasta aloittanut kärhöjen ostamisen ja monet kun ostavat keväällä laittavat ensin ruukkuihin juuria vahvistamaan ja istuttavat vasta syksyllä maahan. Syksy on melkein parasta istutus aikaa kun ei ole enää niin kuuma ja vettäkin "ehkä" saadaan sopivasti. Mutta toki niitä voi keväällä istuttaa samalla tavalla mutta minä kun ostan voi sanoa ainoastaan syksyn alesta kaiken mitä tarvitsen ne eivät ole aina mitä parhaimmassa kunnossa,niitä ei ole samalla tavalla lannoitettu ja kasteltu.
   Tee haaveistasi totta ja osta kärhö tai pari 🤗😁

   Poista
 6. Kärhöt ovat ovat ihania!
  Minulla on noista tuo Rouge Cardinal!
  Parhaillaan ihanasti kukassa. Kärhöt kukkivatkin pitkään - nytkin, menneistä helteistä huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minunkin mielestäni ja vihdoin sain niitä hankittua.
   Kärhöt tuovat tosiaan sitä kukintaa pidemmälle loppukesään.

   Poista
 7. Kauniita kaikki. Minulla kasvaa ehkä vähän huonosti toisiinsa sopivan värisiä kärhöjä samassa tuessa. Osittain siksi, että olen ostanut halvalla ja ovat sitten olleet jotain muuta, mitä on luvattu. En ole talvettanut kärhöjä. Olen istuttanut niitä kesäksi ruukkuun ja siirtänyt syksyllä maahan. Siten niihin on kasvanut muhkeat juuret ja kasvuunlähtö maassa on ollut varmempaa (kyse on siis halpiskärhöistä). Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minna on muistaakseni talvettanut kärhöjä. Käy katsomassa hänen blogissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, saa nähdä mitä nämä lajit sitten lopulta ovat. Sentakia minä ajattelin ensin istuttaa yhden kutakin tukea kohti ja sitten vasta niille parit jos on tarvetta. No voihan olla että ei kasva sitten mitään siinä tuessa ja pitää istuttaa tilalle joku toinen, mutta minä olen joutunut odottamaan kaikkea elämässä niin kauan. Ja voi olla myös että se ensimmäinen alkaa kasvamaan kuitenkin myöhemmin kenties seuraavana vuonna ja olla jotain muuta kuin mitä lapussa lukee. No sitten minä olen saman edessä mitä sinä sanot olevasi . Mutta kaikki kärhöt on onneksi kuitenkin kauniita olipa mitä väriä hyvänsä.
   Halppis kärhöjä nämäkin kuitenkin ovat ja juuristo ei ole varmaan mitään parhaasta päästä. Minna tossa on jotain kirjoittanutkin pitää lukaista. 🤗

   Poista
 8. Hienoja kärhöjä olet ostanut.
  Minä olen kyllä lykännyt omani maahan sitä mukaan, kun lapset ovat niitä lahjoiksi antaneet. Siksi en osaa sanoa mitään kellarissa säilyttämisestä. Toivottavasti joku viisas osaa neuvoa sinua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Onko sinulle ostettu myös näin syksyllä purkeissa alesta ❓ja nekin on onnistunut vaikka ne istutit heti.

   Poista
 9. Kauniit lajikkeet ja ainakin noiden lappusten mukaan olet ostanut omasi eri firman liikkeestä kuin minä 'Blue Angelini', joka paljastuikin sitten 'Justaksi'. Tai ainakin sinun kärhösi taisivat olla jotain muuta kuin niitä neljän euron halpataimia :D Toivottavasti ovat sitä mitä pitääkin.
  Olen talvettanut melkein joka vuosi kellarissa kärhöjä. Ne kannattaa pitää syksyllä ulkona niin pitkään, että pakkanen pääsee kunnolla puraisemaan versoja. Silloin ne ymmärtävät aloittaa paremmin talveen valmistautumisen. Kärhön versot kestävät hyvin useammankin pakkasasteen, mutta multapaakun en antaisi mennä ihan kokonaan umpijäähän. Sitten kun näyttää siltä, että varret alkavat olla lehdettömät tai talvi tulee, niin siirrä kärhöt kellariin. Hoida niin kuin muitakin kellarissa lehdettömänä talvehtivia kasvejasi; pieni tilkka vettä harvakseltaan tai lunta mullan pinnalle riittää. Lämpötilan olisi hyvä olla 0-4 astetta, niin eivät lähde kasvuun liian aikaisin. Nosta ruukut huhti-toukokuussa säiden mukaan joko ulos tai siihen teidän lasikuistille. Viileä ja valoisa paikka olisi paras. Jos kärhöt eivät ole tehneet kellarissa ollessaan uusia lehtiä, niin niitä ei tarvitse edes suojata keväällä auringolta. Voit leikata versoja lyhyemmiksi joko ennen kellariin vientiä tai kevättalvella ennen kuin heräilevät. Toki voi leikata myöhemminkin keväällä, mutta minusta kärhöt ovat silloin tuhlanneet osan voimistaan turhaan versokasvuun.
  Noilla pahvivirityksillä en usko olevan mitään virkaa. Kärhön tyvialueen varjostamisella tarkoitetaan mielestäni sitä, että kärhön juuriston pitää pysyä viileänä. Kasvot aurinkoon, varpaat varjoon. Eli parempi olisi joko kaivaa kärhöt ruukuissaan maahan syksyyn saakka tai varjostaa itse ruukkuja. Istuttaisin myös vähintään kaksi kärhöä samaan monttuun. Silloin jos toinen pitääkin välivuoden tai kasvaa muuten vain heikommin, niin on ainakin jotain kasvussa eikä tule houkutusta mennä turhaan kaivelemaan juurakoita. Näillä kun on välillä tapana pitää puutarhuria jännityksessä ja lymyillä jopa useamman vuodenkin maan alla virkkamatta mitään :D
  Nyt tuli kommentista varsinainen romaani, mutta toivottavasti oli apuakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle tästä vastauksesta apua oli kyllä.
   Minä olen käsittänyt että niiden juurenniskassa olisi jotain kasvamassa, varjostamassa siksi nämä pahviviritykset 🤗😁
   Kiitos toteutan näiden ohjeiden mukaan.

   Poista
 10. Kellarisäilöstä jotain kaukaisia kokemuksia... ehkä pelargonia jota unohdin kastella.

  Luulin että meidän ainoa kärhömme olisi menehtynyt, mutta eilen näin että se onkin elossa ja sade virkisti 💜 Se on ollut meillä kauan, jouduimme kerran siirtämään. Alkuperäisessä paikassaan se kiipesi kivasti sähkötolppaa ylös, mutta kaupunki poisti tolpat. Onnea ja menestystä teidän kärhöille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulta irtoo aina jotain mikä saa minut hymyilemään 🤗❤
   Mukavaa että kärhösi virkistyi ja näyttäytyi.
   Kiitos sinulle.

   Poista
 11. Minä en ole pitänyt kärhöjä talvisäilössä. Surkean näköisiä aletaimia olen joskus maahan lykännyt. Osa on lähtenyt kasvuun, osa ei. Nyt on kärhötuissa niin ahdasta, että uusia voin hankkia vasta, kun on tukia, mitä vasten kiipeillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä olivat kohtalaisessa kunnossa vaikka huonolla hoidolla ollut varmasti koko kesän.
   Tuet on meilläkin vielä tekemättä mutta kerkiää kun vien ne kellariin kevääseen.

   Poista
 12. Hienoja löytyjä olet tehnyt. Alemyynnistä on aina kiva tehdä hankintoja. Talvisäilöstä ei ole kokemuksia kun ei paikkoja säilyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minä ostan voi sanoa aina alesta perennoja, havuja ja puita. Kun ei ole mikään ihan pakko saada mitään niin voi odottaa jos alesta löytyy .

   Poista
 13. Hienoja kärhöjä oot ostanu alesta. Mie talavetin viimetalavena kärhön 'Aljonushka' kellarissa. Hyvin onnistu. Rippasin yhenkerran pikkusen vettä ruukkuun talavella. Saviruukussa on ja lattialla pein. Hyvin onnistu ja vielä enstalaveksikin päätyy sinne. Nyt suap kaveriksekseen neljä muuta, saapi nähä miten onnistuu nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja mukavaa kuulla että talvetus onnistui kellarissa ja vielä lisääkin on sinne menossa.
   Kyllä minäkin ne sinne laitan ja paikat ja tuet pitää vielä tehdä. Sitten keväällä odotan vain niiden heräämistä uuteen kevääseen.
   Toivottavasti sinullakin talvetus onnistuu yhtä hyvin kuin edellisenä talvena.

   Poista
 14. Ihania kärhöjä olet ostanut :) Mukavaa alkanutta elokuuta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Mukavaa kun liityit lukijaksi, tervetuloa. Pitää käydä kurkkaamassa sinunkin blogia.

   Poista
 15. Upeita kärhöjä olet ostanut. Ihanaa elokuuta sinulle

  VastaaPoista
 16. Kiitos ja ihanaa elokuuta myös sinne

  VastaaPoista
 17. Kärhöt on kauniita, ja nyt niiden kukinta on ollut runsasta. Niillä saa niin ihania istutuksia, kun voi nostaa korkeuksiin tai antaa valua telineeltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt on kauniita ja nyt minulla niitä on ainakin aluksi 🤗😁

   Poista
 18. Kärhöt ovat niin kauniita, anopilla tuollainen sininen komeassa kukassa juuri nyt. Omat kärhökokeilut eivät aikoinaan onnistuneet, taisin laittaa huonoon paikkaan...

  VastaaPoista
 19. Kiitos kärhöt on kauniita ja tuovat tuoretta kukintaa pitkälle loppukesään.
  Saa nähdä miten minun kärhökasvatus sitten sujuu jos nyt säilyvät yleensä kevääseen.

  VastaaPoista
 20. Kiitos sinulle sanoistasi ❤

  VastaaPoista
 21. Ihania kärhöjä olet löytänyt alesta! Rouge Cardinalin ostaisin itsekin heti kun tulisi vastaan jossakin 😅 ja madame le coultrea olen harkinnut 🤭 kun haluan jonkun valkoisen kauniin ja ihanan, mutta niitäkin on aika monta 😊

  VastaaPoista
 22. Kiitos, Olet oikeassa kärhöjä on niin paljon erilaisia että vaikea on valita.

  VastaaPoista