perjantai 12. huhtikuuta 2024

Täällä raportoi kolmen tomaatin taimenen kasvattaja 😃 .

 

Kuten olen aiemmin kirjoittanut minua yllytettiin kasvattamaan tomaatin taimia vaikka minulla ei vielä sitä kasvihuonetta ole käytössä tänä vuonna  . Ajatus kokeilla lasitetulla parvekkeella heräsi ....jotain pieni muotoista kuitenkin  . Lille Lise vasemmalla ja Yellow Canary oikealla 

Tässä nämä "suuret " taimet odottaa innokkaasti taas mökille pääsyä  . Me lähdetään liikkeelle tänään miehen töiden jälkeen  . Nyt tässä mietin että pitääkö näitä aloittaa lannoittamaan . Koska kasvatan kaiken luomuna ostin tällaista luomu lannoitetta pullon . Onko teillä kokemuksia tästä tuotteesta?  Myöhemmin laitan kanankakkaa purkin reunoille kun vaihdan purkkeja näin olen suunnitellut 🤔 .


Suureen styroksi laatikkoon istutin salkoruusut ja samettikukat  . Melkein kaikki salkoruusut itivät mutta kun istutin aika harvaan samettikukat niin nyt joudun tekemään uusinta kylvöjä  ...ei haittaa ne kerkiää kyllä olen joskus kylvänyt jopa  suoraan ulos . Päähän jätin hieman tilaa ja hyvä näin  . Istutin siihen tilatut 12 jaloritarinkannusta mitkä oli aika edullisia ja tulivat samoilla posteilla karkottimien kanssa  . Nämä jäävät vielä kotiin emme viitsi niitä vielä raahata mökille  . Ne pärjää kyllä koska tulemme sunnuntaina takaisin ja ovat keittiön pöydällä ja aurinkoa ei ole niin paljon luvassa  .Sitten ihan toiseen aiheeseen  . Olen etsinyt pitkään ostaa Parkkisen Osku kirjoja mutta niitä en ole onnistunut löytämään kuin tämän tästä läheltä kierrätyskeskuksesta 1 e
On niitä joskus ollut torissa mutta yksittäiselle kirjalle tulee hintaa postikuluineen...olisi edes useampia myynnissä  . Nämä kirjat olen lukenut kaikki pojille aikoinaan ääneen kun matkattiin mummolaan  . Yksi kirja ja matka  ovat vähän niinkuin jatkoa tavallaan toisilleen  . Nämä ovat kuitenkin niin hauskoja myös aikuisen kuunnella / lukea . Ajattelin että lukisin joskus lapsenlapsille mutta ei ihan vielä ole ajankohtaista ja  ei minulla olekkaan kuin tämä yksi kirja vasta  . Onko teillä tietoa mistä näitä löytyisi kohtuu hintaan ja vaikka useampia kerralla  .Mutta tällaista tällä kertaa. 38 kommenttia:

 1. Siellä sitä kylvöinto kumminkin nosti päätään! Lasitettu terassi on varmaan niille juuri sopiva paikka.
  En ole kuullut aiemmin Parkkisesta tai Osku-kirjoista, valitettavasti. Yritän pitää silmät auki. Omia kirjoja kun pitäisi viedä jonnekin Kierrätyskeskukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en tiedä onko intoa mutta kokeilen nyt kumminkin ennen oikeaa koetusta .
   Osku on vähän pyylevä mutta todella kiva ja nokkela. Me molemmat isännän kanssa tykättiin.

   Poista
 2. Tuolla näkyy joitakin olevan:
  https://www.antikvaari.fi/kirjailijat/jukka-parkkinen/62a1c9c64bc2fe71601acd47#teokset
  Googlelta kirjailijan nimellä kyselemällä löytyy enemmän paikkoja. Tuo oli ensimmäinen, jossa oli enemmän kuin yksi kirja.

  VastaaPoista
 3. Jos katsot tarkemmin niin näyttää 0 kappaletta paitsi yksi. Tämäkin kyllä löytyy mitä minulla jo on . En viitsisi yhtä kirjaa tilata juurikin postimaksu tulee silloin kalliiksi .
  Mutta kiitos sinulle ☀️

  VastaaPoista
 4. Hei Nila!
  Varmaan tomaatit viihtyvät lasiverannalla. Minulla tuli kylvettyä vähän enemmän, mutta ne ei ole kaikki minulle. Yleensä en anna lannoitetta ennen kuin ne on suurimmissa astioissa kasvihuoneessa.
  Terveisin Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle lannoite tiedosta minä vasta opettelen ja juurikin nyt vaan näillä kolmella ensin .

   Poista
 5. Annan joka vuosi pari tomaatintainta pojalle lasitetulla parvekkeella kasvatettavaksi. Hyvin ovat siellä pärjänneet ja kypsyttäneet syötävää. Aloitan lannoittamisen siinä vaiheessa, kun siirrän tomaatit isompaan astiaan eli siihen, jossa ne kasvavat kesän kasvarissa.
  Tiedän Parkkisen Osku-kirjat, vaikka meillä niitä ei ole luettu. Antikvariaateista niitä kannattaa tiedustella. Vanhojen kirjojen kauppa on sekin siirtynyt pitkälti nettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen minäkin näiden viihtyvän parvekkeella ja onneksi on pieni kokoiset. Kiitos lannoite ohjeesta .
   Osku kirjat pitää kaikki saada jostain haalittua . Pitää käydä keskustassa antikvaarissa .

   Poista
  2. Käytän tomaattilannoitteena kanankakkaa, kuten näköjään muutkin.

   Poista
  3. Kiitos lannoite ohjeesta 😀 .

   Poista
 6. Kolme tomaattia on 3 enemmän kuin yksi. Sanoo joku joka ei ole kasvattanut koskaan tomaatin tomaattia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu minäkin olen kerran kasvattanut ulkona pikkumökin seinustalla . Eli suuria kokemuksia ei vielä ole .😀 .

   Poista
 7. Onnittelut terhakan näköisistä tomaatintaimista. Sanotaan, että kun taimiin ilmestyy ensimmäinen kasvulehtipari, eli seuraavat lehdet jotka tulevat sirkkalehtien jälkeen, voi taimet koulia ja lisätä multaan samalla varastolannoitteen. Itse käytän kanankakkaa lannoittamiseen, joten nestemäisen lannoitteen käytöstä minulla ei ole omakohtaista kokemusta. Toimii varmasti hyvin. Kannattaa kuitenkin noudattaa valmistajan antamaa annostusohjetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ohjeista niitä tarvitaan . Toivottavasti kasvavat hyvin. 😀 .

   Poista
 8. Vastaukset
  1. No en tiedä onko kolme tainta villitys mutta kumminkin mukaan lähdin.😀 .

   Poista
 9. Taimivaiheessa en lannota tomaatteja, vasta sitten jos lehdissä alkaa näkymään ravinteiden puutetta ja taimi on isompi, vasta lopullisessa istutuksessa annan kanankakkaa, tuo nestemäinen on minulle aivan uusi tuttavuus. Lasitetulla parvekkeella tai yleensä ruukussa microdwarf-tomaatit ovat hyvin käytännöllisiä, helppoja ja tosi kivoja, kannattaa kokeilla - matalia, varkaita ei tarvitse poistaa ja samaan vähän isompaan ruukkuun voi laittaa muutaman taimen, satoisiakin ovat!
  Tuo kirjasarja on minulle vieras, itse etsiskelen Urpo ja Turpo -kirjoja.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ohjeista .Ajattelin aloittaa kokeilemaan näillä matalilla ja jos saisi muutamia tomaatteja vaikka salaattiin .
   Minulle taas nuo sinun etsimäsi kirjat ei ole tuttuja .
   Kiitos hyvää kohta alkavaa uutta viikkoa .😀 .

   Poista
 10. Hyvältä näyttää taimesi ja tomateistakin iloa varmaan on kesällä. Toivottavasti onnistut kirjan metsästyksessäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos iloa on heti kun ensimmäiset tomaatit maistetaan .
   Minulla on vasta tämä yksi kirja toivottavasti löydän kaikki muutkin.😀 .

   Poista
 11. Täytyy vaan kierrellä kirppiksiä, ehkä onnistaa. 🍀

  Tomaatin taimet tuoksuvat aivan ihanilta.
  Olisi kiva kasvattaa... 🍅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ajattelin käydä keskustan antikvaarissa jos vaikka siellä olisi .
   Kokeile sinäkin yhdellä vaikka ikkunalla .😀 .

   Poista
 12. Minullakaan ei ole kokemusta nestemäisestä lannoitteesta, annan suoraan kanankakkaa sitten kun laitan taimet lopulliseen ruukkuunsa. Löytyisiköhän kirjoja antikvariaateista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole kokemusta minullakaan ja eka kertaa näen luomuna nestemäistä lannoitetta.
   Kiitos sinulle ohjeesta ja pitää käydä antikvaarissa kun sellainen keskustassa vielä on .😀 .

   Poista
 13. Kauniita taimia ja hauskaa, muistan miltä tomaatintaimi tuoksuu. Mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
 14. Saat varmasti hyvin satoa tomaateistasi siellä lasitetulla terassilla. Minä olen lannoittanut varovasti (purkin ohjeen mukaan) tomaatin taimia mineraalilannoittejauheella, jota sekoita kasteluveteen. Pari kolme vuotta sitten tuli tietoon, että joissain nestemmäisissä luomulannotteissa oli tomaattien kasvulle haitallista aineosaa (en nyt muista tarkasti miten juttu meni, mutta siitä seurasi, että tomaatin lehdet viottuivat). Sen jälkeen lopetin niiden käytön vihannesten taimille. En tiedä vaikuttiko tuo asia siten, että nykyään nestemäiset luomulannoitteet tehdään eri tavalla turvallisemmin? Ainakaan annostusta ei kannata ylittää.
  Kanankakka on hyvä lannoite.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kuule nyt minäkin muistan lukeneeni jotain tästä luomu lannoitteesta hyvä kun muistutit pitää miettiä uudestaan tuon käyttöä tomaatin kohdalla .
   Kanankakkaa löytyy kyllä. 😀 .

   Poista
 15. Noin isoja taimia sinulla jo. Minun pienen pienet aika huonossa hapessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No isoiksi en näitä sanoisi mutta ovat kuitenkin kasvaneet .
   Toivottavasti sinun alkavat kasvamaan aikaa vielä on kuitenkin .😀 ,

   Poista
 16. Odotan kuinka kauniit istutukset saatkaan. Tomaatin arvelin ostavani taimena parvekkeelle, viime vuonna sain amppelitomaatin taimen synttärilahjaksi, loppu syksystä se täytti puolet parvekkeesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulla on ollut hyvä kasvu tomaatillasi . Lasitukset antavat hyvän suojan .😀 .

   Poista
 17. Näyttää hyvältä. Itsekasvatetut tomaatit on hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos toivottavasti saamme maistaa tänä vuonna omia tomaatteja .😀 .

   Poista
 18. Olen itse niin laiska lannoittamaan nestemäisillä lannoitteilla, että ripautan jo taimivaiheessa pikkuisen kanankakkaa purkin laitamille lähelle pohjaa. Saavat taimet siitä sitten lannoitusta kun juuret alkavat täyttää koko purkin. Kunnon varastolannoitukset kanankakkaa laitan sitten kun istutan taimet ulos lopullisille kasvupaikoilleen. Sitten jos taimivaiheessa näyttää siltä, että lehdet ovat vaaleita, lisään vähän lannoitusta tai uutta multaa.
  Nuo kaksi 'Yellow Canaryn' tainta erottelisin kummankin omaan ruukkuunsa. Helpompi tehdä se nyt kuin sitten, kun juuret ovat kasvaneet kunnolla sekaisin.
  Reippaan näköiset nuo muutkin taimet. Kohta on laatikot pullollaan vihreää.
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ohjeista pitää erottaa ne kohta toisistaan ja laittaa omaan purkkiinsa tai sitten yhteen isoon purkkiin molemmat .
   Toivottavasti kaikki saadaan vietyä maaliin asti.
   Kiitos samoin sinne .😀 ,

   Poista