torstai 4. huhtikuuta 2024

Vuorenkilven kasvua ja jotain puutarhan puolella .

 

Lumet on sulanut vauhdilla  . Seuraavana päivänä nämäkin lumet olivat kadonneet mutta saivat nyt uuden kuorrutuksen . Nämä kuvat on otettu ennen reilun  5cm lumihuntua mutta silloin olimme jo kotona . Minä olen istuttanut runsaasti eri puolille mökki  tonttia vuorenkilpeä  lumen ikeestä  vapauduttua lepäävät vielä hetken. 







Minä pidän siitä että ne on aina vihreitä ja kukkivat myös kauniisti . Nytkin ne antavat kivasti vihreää muuten paljaaseen maahan  Haluaisin sen leviävän koko rinteeseen Anopilta saimme kaksi olikohan se Kontorta männyn tainta yksi on kasvanut aika kummallisesti  kuten kuvasta näkyy  .




Rajapuron solina oli musiikkia korville .


Puutarhan portti aukesi kun lumi este on poistunut ja käväisin tekemässä kierroksen . Raparperi on jo hieman nostanut pyöreitä pallukoita pintaan . Meillä tulee aina ihan älyttömästi tätä lajia mutta käytämme kuitenkin aika vähän , syystä että miehellä on kihti . Pitää tehdä toki piirakkaa myös hieman pakkaseen mutta mehuja emme tee vaikka se hyvää onkin meillä on muita mehu aineksia ihan liiaksi asti . Samoihin aikoihin alkaa parsa sato nousta nautittavaksi ja se on myös kihdille myrkkyä  . Pitää vähän sitä ja vähän tätä . Ja kun nämä toki eivät ole ainoat mitä kihti potilaan jos nyt ei välttää mutta kohtuudella nauttia . No tuli nyt tähän vähän tautiakin mukaan  😀 .

raparperi

timjami

Timjami on aina tähän aikaan hyvässä hapessa mutta kuivuu myöhemmin ja kuolee  . Olen peitellyt ja kastellut ja kaikin tavoin paaponnu mutta ei  .
Näitä viini suolaheinä puskia minulla on kolme .  Kylvin siemeniä viime vuonna mutta jostain syystä ei tullut käytettyä . Josko tänä vuonna  mutta mihin ?  Joskus tekee tällaisia valintoja mitä ihmettelee itsekin .  Nyt kysyisinkin mihin te tätä käytätte ? Sen verran olen tutkinut että pieninä määrinä voi käyttää salaateissa . Onkohan tämäkin kihdille tarpeen? 

viini suolaheinä .

Mutta tällaista tällä kertaa ❤️ .

25 kommenttia:

  1. Aika vähän näkyy enää lunta. Tuo erikoismänty näyttää minusta enemmän kuuselta. Viinisuolaheinää en ole koskaan käyttänyt, joten en osaa neuvoa, valitan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt tällä hetkellä lunta on hieman enemmän juurikin sateesta johtuen .
      Tuo mänty todella näyttää hieman kuuselta. 😀 .

      Poista
  2. Ihanan keväiseltä näyttää!
    Minulla oli joskus viinisuolaheinää, mutta en pitänyt sen happamuudesta lainkaan, ja lisäksi se alkoi tehdä siementaimia sen verran, että kitkin kokonaan pois. Edelleen sen taimia yrittää välillä nousta kasvimaan kiveykseltä, on se sinnikäs.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevättä pukkaa taas nyt paistaa niin kauniisti aurinkokin .
      Hui jos nuo alkaa siementämään niin pitää jättää vain yksi sitä on helpompi vartioida .😀 .

      Poista
  3. Vuorenkilvestä tykkäisin minäkin, mutta valitettavasti myös kauriit tykkäävät niiden kukinnoista, joten ne saivat lähteä meiltä. Tosin niitä putkahtelee vielä sieltä täältä.
    Mulla on viinisuolaheinää ja käytän sitä väriä antamaan salaatteihin. Kasvihuoneessa talvehtinut yksilö on ruvennut jo kasvamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä vuorenkilpeä ei ole syöty ja pitää nyt kokeilla tuota viinisuolaheinää edes yhdessä salaatissa ja miettiä sitten sen jatkoa . Meillä nämä kasvaa ulkona .😀 .

      Poista
  4. Miekin tykkeen tuosta vuorenkilvestä nimenomaan siitä syystä, se on vähän niinkun jokapaikan kasvi. Menestyy monessa kohtoo ja jos tilalle haluvaa muuta, heleposti suap poistaneeksi. Veikkoon tuota havua Douklaskuuseksi, Pohjois-Amerikassa sanotaan Oregon männyksi. Siinä on kauniit kävyt ja oon istuttanu niitä mehtään. Käpyjä joulukransseihin oon laittanu koristeeksi. Puronsolinoo on mukava kuunnella keväisin. Tuo viinisuolaheinä levivää, jaksii suap pois. Nuoret lehet on käyttökeleposia, enemmän miusta koristeeks. Vanhemmat lehet on puisevia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin siksi olen istuttanut vuorenkilpeä rinteisiin ja sellaisiin paikkoihin missä ei muuten olisi mitään .
      Katsoin tämän Douglas kuusen käpyjä netistä sellaisia tässä ei ole
      Anoppi oli aikoinaan taimistolla töissä mistä sai yhden taimen aikoinaan syntymäpäivä lahjaksi ja nämä on sen siementaimia . Kyseistä isoa yksilöä ei enää ole .
      Pitää miettiä tuota leviämistä viinisuolaheinän osalta ?
      Otan jossain vaiheessa nuoria lehtiä kokeeksi salaattiin edes kerran 😀 .

      Poista
  5. Täällä meilläkin näytti jo hetken keväiseltä, kunnes toissa yönä satoi runsaasti lunta lisää.
    Minullakin on tuota viinisuolaheinää, mutta kuten Sailakin tuossa kommentissaan mainitsi, se tekee runsaasti siementaimia. Olenkin poistanut taimet surutta aina, kun niitä ilmaantuu esille.
    Viinisuolaheinän maku on minusta hyvin samanlainen, kuin luonnonvaraisen suolaheinänkin.

    VastaaPoista
  6. Nyt näyttää taas paremmalta kun aurinko paistaa ja tulleet lumet sulaa .
    Minä en tykkää jos joku leviää liikaa joten saa nähdä miten näiden puskien käy ?😀 .

    VastaaPoista
  7. Kihti taitaa olla aika hankala. En ollut kuullutkaan että raparperi ei käy. Mutta varmaan on paljon mitä voi huoletta syödä. ☘️ Me jo odottelemme raparperisatoa vesi kielellä.

    Eläköön ikivihreät kasvit 🌲 Saadaan aina nauttia vihreästä vaikka muut kasvit tiputtavat lehtensä talveksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kihti on kuule tosi hankala juttu pitää olla tarkkana mitä syö eikä olla liian huoleton .
      Ikivihreät on minulle tosi tärkeitä pihapiirissä. 😀 .

      Poista
  8. Ihan kevät puuhat jatkuu teillä. Vuorenkilpi jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan, esim. miniäni ei voi sietää sitä ja minä rakastan..kun keväällä sitä siistii vähän niin onhan se kohta upea..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä kanssasi ja kukat kestää maljakossa ihan mukavasti ,lehdet on myös asetelmissa erittäin hyviä ja kestää vaikka kuinka .😀 .

      Poista
  9. Timjami pitää peittää keväällä ja pitää peitettynä todella pitkään, silloin se säilyy ja alkaa kasvattaa uutta satoa. Kuivuu kevään auringossa valtavan herkästi. Oletko kokeillut pakastaa timjamia? Laita varret lehtineen pussiin ja rapistele lehdet jäisinä ruokaan talvella. Hurjan herkullista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen peittänyt kyllä mutta on kuivunut silti .
      En ole kokeillut tätä pakastaa kiitos sinulle ohjeesta varmasti kokeilen .😀 .

      Poista
  10. Kevätpurojen solina on kevään ihanimpia ääniä. Minulla timjami on talvehtinut hyvin, yksi kova talvi vei kaikki, mutta hain siskoltani takaisin sinne vietyä kasvustoa. En tee sille mitään ihmeitä. Kasvaa kunnon kohopenkissä

    VastaaPoista
  11. Purolla on nyt kiire rallattaa ja virrata eteenpäin .
    Voi ihanuus toivottavasti minäkin saisin timjamin jatkamaan jalkojaan .
    Minulla on se kasvulaatikossa .😀 .

    VastaaPoista
  12. Vuorenkilpi jakaa kovasti mielipiteitä. Se on mainio kasvi hankaliin paikkoihin. Sinullakin on jyrkkää rinnettä riittämiin. Siellä vuorenkilpi sitoo ja viherryttää maata kivasti. Olen jonkin verran vähentänyt vuorenkilpeä, koska se on kotiloiden suosima lymypaikka.
    Viinisuolaheinää en ole kokeillut. Sen sijaan timjami on talvehtinut useamman talven. Käytän timjamia aika paljon ruoan valmistuksessa. Viime vuonna timjami kuivui jonkin verran alkukesästä, mutta vihertyi pian uudelleen.

    VastaaPoista
  13. Kävin juuri kaivamassa sinun kommentin ROSKIKSESTA . Minulla menee kyllä nyt näitä luvattoman paljon sinne .
    Juu rinteitä piisaa ja nämä vuorenkilvet on sinne omiaan .
    Täytyy miettiä tuota viinisuolaheinää jos se kylväytyy herkästi . Ja kun minulla on kolme pehkoa niin kaksi joutaa ainakin pois .
    Samoin minä käytän paljon tuoreita yrttejä ja haluaisin tämän jatkavan jalkojaan...toivottavasti ei ole kuivunut taas .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi on ollut puhetta tuosta roskiksesta, itsekin olen oppinut nyt katsomaan sen aika ajoin läpi. Aiemmin tuli sähköposti-ilmoitus aina kommentista, mutta se toiminto ei toimi enää kunnolla. Vain joistain tulee ilmoitus, ei kaikista.

      Poista
    2. Hyvä juttu minulla on erittäin paljon roskiksesta palauttamista . Toivottavasti kaikki alkaa siellä käymään ja katsomaan .😃 .

      Poista
  14. Tuli tässä vielä mieleen eräs tutkimus, jossa tutkittiin fermentoiduista vuorenkilven lehdistä tehtyä teetä. Siihen voi käyttää talven tummentamia lehtiä tai fermentoida itse. Tätä teetä nauttineet hiiret jaksoivat uida muistaakseni kolme kertaa niin paljon kuin verrokkihiiret, eli tuhtia energiajuomaa. Itse en ole uskaltanut kokeilla, koska pelkään, että voisi laukaista migreenin.

    VastaaPoista
  15. Kuule minä olen myös jostain lukenut samaa ja minulla on jossain myös teen ohjekin kun vain löytäisi. Kiitos sinulle tämän jakamisesta .😃 .

    VastaaPoista