perjantai 1. maaliskuuta 2024

Maksaruoho perhosen toukkien ruokaa .

 Tämän luonnonvaraisen isomaksaruohon olen tuonut vuosia sitten anoppilasta ja siihen oli kaksi hyvää syytä . Apollo ja Kalliosinisiipi perhosen toukat käyttävät ainoastaan isomaksaruohoja  ravinnokseen  .

Isomaksaruohoa on käytetty ennen vanhaan rakkaus suhteiden ennustamiseen Lemmentaika tehtiin ripustamalla kattoon kaksi maksaruohon versoa . Jos ne lakastuessaan taipuivat toisiaan kohti , ei ollut syytä huoleen jos ne kuitenkin erkanivat , oli yhteiselon perusteita syytä pohtia vakavasti .😀❤️ . No tästä taiasta en silloin tuodessa tiennyt  mutta yli neljäkymmentä vuotta on takana yhteistä eloa  . Pitäisiköhän piruttas kokeilla ??


Kalliosinisiipi on suomessa aika harvinainen ja sitä esiintyy nykyisin vain muutamilla erillisillä alueilla . Selvästi merkittävin esiintymä on Lohjan ympäristössä . Paikoitellen perhonen voi esiintyä varsin runsaslukuisena . Sen lentoaika kestää toukokuun loppupuolelta heinäkuun alkuun .
Kalliosinisiipi on ollut Suomessa rauhoitettu vuodesta 1989 alkaen . Yhden perhosen korvaushinta on  420 e . Nykyään tässä rinteessä kasvaa nyt luonnonvarainen maksaruoho  ja toivottavasti joku eksyisi lentoreitillään tänne matkaa ei kuitenkaan ole kuin muutama  siipien suhahdus  .



Isoapollo on Suomen kookkain päiväperhoslaji . Siipien kärkiväli 62 - 94 mm. Tätä ei täällä esiinny  . Minä en uskaltanut perhosten kuvia lainata mistään jokainen voi jos kiinnostaa googlettaa.  Omiakaan kuvia ei ollut  .


Oletteko nähneet kyseisiä perhosia ?

24 kommenttia:

  1. Hienoa, että siellä on perhosen toukille ruokaa! En muista nähneeni noita perhosia. Täällä yritetään kytätä pikkuapolloa joka vuosi, mutta sekin on todella harventunut. Sen toukkien ravintoa on pystykiurunkannus ja sitä täällä kasvaa todella paljon. Olisi ihanaa voida ylläpitää harvinaistunutta perhoskantaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa että teillä on pikkuapolloa , vai pystykiurunkannus on sen ruokaa ?

      Poista
  2. Perhoset ovat ihania ja kiva, että puutarhasi tarjoaa harvinaisille perhoslajeille ruokaa. Onkohan tuossa perhosen siipivälin pituudessa tullut virhe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu virhe tuli kiitos huomiosta korjasin tiedon 😀 . Ruokaa on mutta ei niitä perhosia .

      Poista
  3. Aikamoinen siipien kärkiväli Isoapollolla :) On tainnut tulla pilkkuvirhe tai mennyt sentit ja millit sekaisin. Isomaksaruohoa löytyy meidänkin pihalta, mutta kyseisiä perhosia ei.

    Terkuin Tuija

    VastaaPoista
  4. Juu korjasin tiedon joku näpy virhe ,kiitos .
    Samoin perhosia ei .

    VastaaPoista
  5. Minulla on jokin maksaruoho, jonka sain aikoinaan mummulta merenrantamökiltä. En tiedä, onko edes ns. perenna, vai ihan villiä kantaa. Niissä ei ole koskaan ollut mitään hyönteisiä. Olisipa kiva, jos joku perhonen asuttaisi toukkansa niille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se voi olla juurikin maksaruohon villiä kantaa. Toivottavasti toukat löytää maksaruohomme .

      Poista
  6. Jotain luonnonvaraista maksaruohoa meilläkin on, perhosia näkynyt vähän. Mukavaa tarinointia Sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maksaruohoista ei olisi pulaa kun vain perhosen löytyisi .
      Kiitos .

      Poista
  7. Mainitsemiasi perhosia ei ole täällä näkynyt. Jotain itsestään meille ilmestynyttä maksaruohoa pihassa siellä täällä kasvaa. Sen perusteella ei parane rakkaussuhteita ennustaa. Nuo maksaruohot tuppaavat makaamaan pitkin pituuttaan kukin omilla paikoillaan. Ihan ovat oman tiensä kulkijoita, joita kumppanuus ei pahemmin kiinnosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perhoset ovat sen verran harvinaisia että joka maksaruoholle ei löydy ottajaa .
      Ennustukset on mielenkiintoisia ja mistä ne on saanut alkunsa olisi kiva tietää .

      Poista
  8. Haa, mietin samaa uskaltaisiko kokeilla. Yhtä pidetty -79 alkaen:)
    Kauniita ovat mainitsemasi perhoset, piti heti kuukkeloida. Eipä niitä taida esiintyä täällä Keski-Pohjanmaalla. Noita luonnonvaraisia maksaruohoja on täälläkin tontin reunamilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin uskaltaisiko kokeilla vai jättääkö amorin varaan ?
      Siellä ei näitä kumpaakaan perhosta taida esiintyä .

      Poista
  9. Meilläkin on aika paljon tuota maksaruohoa mökillä, apolloja ei kyllä ole näkynyt mutta haikara on pesinyt rannassa muutamana kesänä - onneksi ei ole tuonut tuliaisia tullessaan! Tuota maksaruohotestiä en minäkään ole tehnyt - yli 40 vuotta on samoilla poluilla kuljettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä luonnonvaraista maksaruohoa kuitenkin esiintyy monessa paikkaa vaikka niitä käyttäviä perhosia ei .
      Hienoa jos haikara on pesinyt lähellä ja kun nyt eletään atomi aikaa ei niistä tuliaisistakaan voi olla varma...kaikkea sattuu .

      Poista
  10. En ole varma, mutta meillä saattaa kasvaa tuota samaa isomaksaruohoa kallion koloissa. Sitä en ole ainakaan itse istuttanut ja näyttää hyvin samalta kuin kuvasi maksaruohot.
    Noita perhosia en kuitenkaan muista nähneeni. Hauska maksaruohotesti, uskaltaako yrittää enää 38 vuoden jälkeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maksaruohoa on monella kuitenkin joten siitä ei ole pulaa...perhosista kylläkin.
      Voi olla että jonain päivänä teen testin....vai uskaltaakohan sittenkään .

      Poista
  11. Tämä on vanha kasvi. Olen nähnyt kerran röksähtäneen autiotalon kukkapenkissä ison mättään, josta joku oli lohkaissut ison palan juurakkoa mukaan. Olin pöyristynyt. Ei mielestäni siasi ottaa mukaan, vaikka onkin autiotalo. Joku on kukkapenkkiään hoitanut áikanaan

    VastaaPoista
  12. Hauska tuo testi maksaruoholla :D

    VastaaPoista
  13. Juu voi olla voimakas taika ja testi .

    VastaaPoista
  14. HIh - ompa hauska "rakkaustaika" - tuli ihan juhannus mieleen 7 yrtin kera... ei ole tullut niidenkään kanssa nukuttua, ja kun tuskin tunnistaisin maksaruohoa, vaan pistäisin nojailemaan ties mitkä horsmat... niin paree olla edes yrittämättä - vaikka kaikenlaiset "haasteet" mua kiehtookin.... On tässä kyllä monikin heinä taittunut suuntaan jos toiseen yli 40-vuoden yhteiselon aikana, hih.... mutta samaan suuntaan ovat sitten taasen nousseet!!

    VastaaPoista
  15. Mukavaa yhteiselon hetkiä lisää sinne ja samaan suuntaan nousuja .

    VastaaPoista