Ostin muutamia siemeniä kaupasta ja nyt minulla taitaa olla tarvittavat kasassa .
Ennestään oli vielä sellaisia missä oli päiväystä jäljellä . Jotenkin en ole uskaltanut kylvää niinsanotusti vanhoja siemeniä . Harmittaisi jos ei nousisi mitään . No jotkut siemenet on kyllä itämis kunnossa vuosia .
Tästä ryhmästä papua syömme kyllä sen mitä olemme satoa saaneet . Olen huomannut että linnut herkästi vie siemenet niin olen laittanut niiden päälle jonkun purkin mikä on ylhäältä avoin . Purkin voi poistaa kun siemen on kunnolla itänyt . Keitämme papuja heti ruuan lisukkeeksi kun olemme satoa keräneet mutta myös pakastamme . Sato ei ollut kovin suuri viime vuonna .
Mangoldia syömme lähinnä paistinpannulla valmistettuna valkosipulin kera . Ensin varret pannulle pilkottuna ja sitten lehdet revittynä . Valkosipulia joukkoon ja lämmitys . Menee reilusti kasaan joten kerätä saa aterialle aina kunnon nipun . Tätä emme ole koittaneet pakastaa ...pitää tutustua . On kuulemma kaksivuotinen mutta minä olen kylvänyt uudet siemenet joka vuosi kierronkin takia .
Laitoin viimevuonna kurkkua kasvamaan 12 siementä ja yksi niistä kuoli joten 11 jäi satoa antamaan . Ja kyllä satoa tulikin muille jakaa mutta hukkaan ei mennyt kuin muutamia . Peitimme ne aluksi taimien ollessa pieniä mutta sitten se oli ihan mahdotonta. Ne kasvoivat yli laitojen mahan asti ja vielä maata pitkin . Nyt emme taida laittaa ihan näin monta tainta kasvamaan mutta ehkä kahdeksan . Säilöin erittäin paljon siivuina ja kokonaisena sekä tein Amerikan pikkelsiä . Näitä olemme myös antaneet porukoille .
Lehtikaalin olen istuttanut monena vuonna kaupan valmiista viljellystä pussukasta . Varovasti olen erottanut alut toisistaan ja tyrkännyt syvälle maahan niin että vain tupsu jää pinnalle loput olemme syöneet .Tällä kertaa ostin siemenet . Istutan myös muutamia samettikukkia niiden väleihin . Mutta kaikkein tärkeintä on peittää ne harsolla . Pidän harson pitkälle syksyyn päällä näin niihin ei tule toukkia .
Kaalia paistamme myös pannulla sipulin kanssa lämpimänä on hyvää . Mutta eniten kuivaan sitä kuivurissa ja käytän sämpylätaikinassa voi sanoa joka kerran kun leivon sämpyliä ja niitä leivon melkein joka viikko .
Salaattia on kahdenlaista . Tammenlehtisalaattia en harvenna mutta toisen harvennan ja istutan harvennuksesta tulleita alkuja pitkän parsapenkin reunaan riviin missä se tekee kunnon keriä . Näitä on mukava antaa monille niitä tarvitseville .
Kesäkurpitsaa on neljä siementä jäljellä ja ne riittää . Vien yhden anopille ja kolme istutan samaan laatikkoon . Peitän pinnan oljilla samoin teen kurkulle . Käytämme kurpitsan tuoreena salaatissa tai grillaamme tai paistamme pienenä pannulla .Pakastan sitä myös pakkaseen sitä voi käyttää moneen jopa kuiva suklaa kakkuun ja tulee todella hyvä ja mehevä .
Vuonankaali ei onnistunut minulla viime vuonna ollenkaan ja se on harmillista . Uusi yritys taas syksymmällä . Tämän voi istuttaa johonkin mistä sato on jo kerätty .
Vuonankaalia voi itseään kerätä jopa lumen seasta .
PS . Lisäsin vielä käyttötarkoitukseni . Käytän tätä vuonankaalia salaatin tapaan leivän päällä ja itse salaattiin . Se jatkaa tuoreen " salaatin" saantia omasta maasta pitkään Nyt sitä myydään myös kaupassa olen ostanut kerran .
Tilliä kylvään kahdenlaista ja yritän muistaa tehdä uusinta kylvöjä .
Tässä taitaa olla nyt minun tämän vuoden laatikko kylvökset .Timjamia ja persiljaa on sekä pilli ,ruohosipulia ja ilma sipulia ennestään laatikoissa.
Porkkanaa ja muuta juureksia en nyt kylvää ollenkaan .
Mutta tällaista tällä kertaa .
Sato on jo hyvässä vaiheessa :-)
VastaaPoistaJuu kun siemenet on kasassa 😀 .
PoistaPaljon kaikkea herkullista ja terveellistä kylvettävänä. Papuja pitää muistaa itsekin kylvää.
VastaaPoistaKiitos perunaa istutamme eniten lavoihin . Sitä on mukava ottaa suoraan maasta .
VastaaPoistaMitä on vuonankaali? Ihan outo nimi. Olen kasvattanut magnoldia ja lehtikaalia parina vuonna. Satoa tulee aivan valtavasti, mutta emme osaa hyödyntää sitä. Nyt viime syksynä kävi niin, että juuri kun olin laittanut loput lehtikaalit pienellä (tai aika suurella) kiukulla kompostiin, kun ei kelvannut kenellekään ruuaksi, tuli mies kaupasta LEHTIKAALIN kanssa. Arvaapa vaan, miten harmistuin. Meille on tulossa noita samoja papuja. Lisäksi kokeilen ensimmäistä kertaa soijapapua.
VastaaPoistaKirjoitinkin vähän lisää vuonankaalin käytöstämme . Se kylvetään vasta syksymmällä ei idä liian lämpimässä maassa ja satoa saa lumen altakin kuten kirjoitin . Kannattaa kokeilla . Se on hyvä salaateissa ja leivän päällä . Lehtikaalia kuivaan todella paljon se on satoisaa ja voi käyttää pitkin kautta . No olipa kaupasta tarttunut käteen mukavasti lehtikaalia ei varmaan todella naurattanut .
PoistaSoijapapua olen joskus kokeillut minäkin .
Monipuoliset ostokset olet tehnyt. Mangoldia on minulle ihan uusi tuttavuus
VastaaPoistaMeillä on vielä kaikkea muutakin monivuotista yrttiä kasvilavoissa
PoistaMangoildi on hyvää kannattaa kokeilla .
Kevät kylvöjen suunnittelu on ihanaa aikaa ja toteutus viellä ihananpaa mutta, hoitohommat taitaisi minulta unohtua.
VastaaPoistaTuloksellista satokautta sinulle toivon!
No en minä kovin paljon suunnittele mutta jotain pitää että on edes siemeniä .
PoistaKiitos sinulle sanoistasi .
Tästä on hyvä edetä. Kiva, että laitoit mukaan myös tapoja, joilla valmistat näitä pöytään.
VastaaPoistaJotain minäkin sain vihdoin aikaiseksi että on edes siemeniä .
PoistaHei Nila!
VastaaPoistaSinulla on iso kasvimaa joten sinne mahtuu paljon vihanneksia. Minulle tulee tomaatteja ja kurkkua, paprikaa kasvihuoneeseen, ja sitten salaattia, porkkanoita, tilliä, retiisiä, herneitä ja jotain muuta. Mutta vain sen verran että ne syödään kesällä. Kiva käydä poimimassa puutarhasta vihannekset . Kastelin tyttärellä yhtenä vuonna. Kaali oli peitetty harsolla, mutta kuitenkin oli tullut koko armeija toukkia. Ei kaalista ollut mitään jäljellä.
Kiva aika nyt kun saa suunnitella.
Terveisin Marika
Meillä onkin paljon lavoja ja niissä kasvaa monivuotisia yrttejä paljon ja perunaa laitamme viisi lavaa .
PoistaMeillä on sellainen vahva harso "ammattilaiselta"saatu ja se kaksinkerroin ja sitten ne samettikukat väleissä . Meillä ei ole koskaan ollut näin toukkia .
Kivanmuotoista tuo tammenlehtisalatti 🌱
VastaaPoistaToivotaan että ahkeruus palkitaan hyvällä sadolla 💚 ja on aina mitä laittaa pöytään
Tammenlehden muotoinen sehän on ja minustakin kiva myös poimia .
VastaaPoistaKyllä sieltä jotain satoa aina tulee .
Tykkään mangoldista. Kasvatan sitä jo siksikin, että sen varret ja lehdet ovat upeita ilta-auringon valossa. Loppukesästä ryöppään mangoldin nopeasti kiehuvassa vedessä ja laitan annospusseissa pakastimeen. Sopii hyvin esimerkiksi suolaiseen piirakkaan.
VastaaPoistaMangoldista mekin pidämme ja minulla oli viime vuonna kasvamassa vielä erivärisillä varsilla nyt on vain punaisella .
PoistaPitää minunkin yrittää ryöpätä ...kauanko keitit pari minuuttia vai onko liikaa? Kiitos vinkistä näin meillä tehdään tänä vuonna .😀 .
Vuonankaalia istutin viime kesänä ensi kertaa sinun innoittamana. Pieni sato saatiin ja tykättiin mausta, nyt toivottavasti kasvatus onnistuu paremmin.
VastaaPoistaMinä en saanut satoa lainkaan ja sitä ihmettelen . Harmitti kun olisi ollut hyvä lisä moneen .
VastaaPoistaHyvät suunnitelmat siulla kasvatuksista ja mukava kun tuon mangoldin käyttöä valotit. Se on miulle vieras, monesti oon ajatellu laittavani kasvamaan. Jospa nyt tulevana kesänä.
VastaaPoistaKannattaa ehdottomasti kokeilla Between tossa myös kertoi omista tavoista pakastaa ja näin minäkin ajattelin toimia .
VastaaPoistaHyvät suunnitelmat. Tällä kokemuksella sanoisin, että suurin osa siemenistä itää riittävän hyvin, vaikka olisivat muutamalla vuodella jo ohittaneetkin parasta ennen -päiväyksensä. Salaatit ja palsternakka eivät oikein säily ja kuulemani mukaan myös kurkku menettäisi aika nopeasti itämiskykynsä. Viime keväänä vasta ostin siemeniä ensimmäisen kerran, niin ei ole vielä siitä sen enempää kokemuksia. 2020 vanhaksi menneet punajuuret ja 2019 porkkanat itivät viime kesänä ihan hyvin, samoin 2021 mukulasellerit tänä keväänä. Viitisen vuotta vanhat retiisitkin ovat itäneet. Tomaatit ja paprikat kuulemma säilyvät jopa kymmenen vuotta. Pienelle kasvimaalle kun ei montaa rivimetriä sorttiaan mahdu laittamaan enkä nuukana ihmisenä raaski viskata siemeniä menemään ihan noin vain, niin tulee pakosti testailtua samalla, kuinka hyvin mitkäkin lajit säilyttävät itämiskykynsä.
VastaaPoistaMietin itse, että kokeilen kylvää pikkuisen vuonankaalia jo heti kun maa sulaa kasvimaalta. Tuntuu, että syksyllä meidän kasvimaalla tulee jo niin aikaisin pimeää, että heinä-elokuun vaihteessa itäneet taimet eivät kasva enää kunnolla kokoa. Ihan kuin kasvukausi loppuisi kesken. Niin tai kyllähän se oikeastaan loppuukin tällä vyöhykkeellä paljon aiemmin kuin etelässä :D Eipä sitä tiedä, onnistuuko kevätkylvö sen paremmin, mutta pitää kuitenkin kokeilla. Jos se ei onnistu, niin voisi kokeilla kylvää vuonankaalia ruukkuihin jo reilusti ennen kuin kasvimaalta vapautuu tilaa. Sitten voisi myöhemmin istuttaa valmiit taimet loppukasvatukseen muilta vapautuneisiin kohtiin. Tykkään itsekin vuonankaalin mausta ja kun se vielä kestää kylmää niin hyvin, niin saisi tuoretta salaattia vielä myöhään syksyllä. Rucola on muuten myös oikein hyvä syyssalaatti. Se kasvaa jonkun verran vuonankaalia nopeammin.
Kiitos kokemuksista siementen itämisen suhteen . Vuonankaali kun tarvitsee viileän maan itääkseen niin mietin sitä ruukkukylvöä?mutta nyt keväällä kun maa on viileä se voi hyvin onnistua .
VastaaPoistaSinulla on kevään suunnitelmat jo hyvässä vaiheessa ja siemenet kotona! Palsternakkaa lukuun ottamatta siemenet kyllä säilyvät kohtuullisen hyvin yli viimeisen päiväyksenkin. Mangoldia kasvatin meillä ja se ei ollut suosiollinen ruokapöydässä eli siitä olen luopunut, samoin kuin pinaatin kasvatuksesta, vuonankaalista kyllä tykätään!
VastaaPoistaKiitos näinhän se menee jokainen kasvattaa ja kannattaakin juurikin sitä mikä menee ruokapöydässä kaupaksi .
VastaaPoistaMeillä kyllä tykätään juurikin näin valmistetusta mangoldista .
Pinaattia emme mekään kasvata mutta nokkosta kyllä keräämme.
Vuonankaalin kasvatus ei aina onnistu ja se harmittaa .
Ihan vihreänä täällä ihastelin siemeninä kaikkia herkkuja, joita syön usein-paljon, mutta ne kasvattaa joku muu.... Kivoja vinkkejä myös, en ole mangoldia koskaan paistanut - ihan vaan raakana. Kurkuista muistuu aina mieleen eräs rakas pikkumies.... piteli avomaan kurkkua kädessään ja totesi; "Ihan raaka suolakurkku!"
VastaaPoistaMinä taas en ole koskaan syönyt raakana . Paistettuna valkosipulin kera on kyllä hyvää .
PoistaNo oli pikkumiehellä kiva sanonta tuon kun muistaisi 😀 .
Monipuolista kaikkea kasvaa puutarhassai..Mangoldia käytän usein,se on kovin suosittua täällä,ja olen käyttänyt niitä sellaisiin kasvispihveihin muiden yrttien kanssa.Hyvää viikonloppua Nila.☘️🍀💐
VastaaPoistaKiitos sinulle mangoldin käyttö vihjeestä .
VastaaPoistaKiitos hyvää viikonloppua myös sinne .
Hyvät suunnitelmat. Tuota vuonankaalia täytyy kokeilla. Tykkään.
VastaaPoistaKiitos vuonankaali on hyvää ja jatkaa satoa .
VastaaPoista