maanantai 9. tammikuuta 2023

Keväällä kukkivia .

 Minä olen huono piilottamaan sipuleita syksyllä laiskottaa silloin todella paljon jo kaikki  . Vanhaan penkkiin on yksikin sipuli haastavaa piilottaa saatikka useampia  . Syksyllä kun on kaikkea muutakin siirtoja suunnitteilla . No tähän uuteen leimupenkkiin sain piilotettua muutamia erilaisia helmililjan mukuloita  . Ensin löysin tätä vaaleampaa ja sitten vielä tummempaa sävyä  . Helmililjojen kukittua niistä jää hennommat lehdet kuin monista muista  ne on helpompi saada piilotettua  . Ja kun sipulit on kooltaan vielä pieniä sekin helpottaa istutuksia  . Minusta erittäin hauska tupsu päässä  katsotaan onko samanlaista livenä  . Tummemman pussikuva kadoksissa jossain mökillä? 



Uusi leimupenkki


Tämän esikon ostin myöhään syksyllä ja en uskaltanut edes jakaa tätä siinä pelossa että pienemmät alut eivät mahdollisesti pysty enää juurtumaan . No istutin sen kokonaisena kuitenkin paikkaan missä se tuskin viettää pidempään kuin mahdollista . Nyt vain toivonkin että kun en repinyt juuripaakkua juurtuminen on onnistunut ja talven selän taituttua näen uusien alkujen ilmestymisen  ne on sitten helppo jakaa taas ja juurtuminen tapahtuu varmemmin .


Nämä palloesikot jaoinkin jo syksyllä ja taisin niistä jo kertoakin  . Minulla on ennestään tavallista vaaleaa lilaa mitä olen alkujaan kasvattanut itse siemenistä  . Ne muuten itää todella hyvin ja jopa ilman kylmäkäsittelyä joten jos teillä on näitä ja haluatte lisää uusia yksilöitä niin siemenet multaan kunhan niitä puutarhasta  ja kukkineista yksilöistä tulee . Näistä molemmista aion myös kerätä siemenet talteen lisää mahtuu kyllä vielä  .






Nämä tuppaat kun kasvavat kokoa niin näköäkin tulee lisää  . Alakuvassa ovat kukintansa päässä ja olen myös lisännyt niitä jonkinverran kuten kuvasta näkyy   .
Näitä siemeniä voi suoraankin ripotella vanhojen yksilöiden ympärille  . Kukinnan päätyttyä lehdet kasvavat vasta kokoa  ja niiden lehdet on jopa aika reilun kokoisia  .



Alakuvassa lehdet on kasvaneet jo kokoa ja rusketttunut kartiovalkokuusi poistettu . Arvaa mitä on tilalle istutettu  ?




Sitten vielä sipuleihin muutamia valkoisia helmililjoja myös istutin ja kuten huomaatte niissäkin on jopa koko eroja  .



Pitkästä aikaa nyt kun olen toipunut olen aloittanut leipomisen  . Leivoin kukkosia ja kohta laitan voisilmäpulla taikinan nousemaan  . Olemme ostaneet leivät kaupasta ja täytyy sanoa että kyllästyttää niiden maku  . Kummallista kun itse leivottuun ei kyllästy samalla tavalla  .



Kerkesin vielä laittamaan nuo voisilmäpullatkin kuviin  .Jouluksi leivoin viimeksi makeaa  joten nyt olikin jo aika  .





Mutta tällaista tällä kertaa  ✨️



31 kommenttia:

  1. Minulla on tuota samaa kuvan sinistä helmililjaa, se on todella kaunis, kauniimpi kuin kuvassa. ja on ollut kestävä. Voisilmäpullat ovat herkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa että ovat tässä tapauksessa kuvaansa kauniimpia minulla kun on vielä sitä tummempaakin väriä .
      Maistui voisilmäpulla kyllä hyvältä samoin pitkästä aikaa kukkonen .

      Poista
  2. Muscari vaikuttaa kovin melodiselta, vai ehkä rytmikkäältä liljalta :) Kun ei ole puutarhaharrastaja, niin kuvien katseluun mahtuu paljon epäolennaisia huomioita ;)
    Itseleivotut on etenkin tuoreina makoisia syötäviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on rytmi veressä 😀 .
      Tuoreina ihan ykkösiä mutta pakastettuna ja lämmitettynä vetää kyllä kaupan tuotteet varjoon .

      Poista
  3. Kiva kuulla että olet toipunut ☘️ Helmililjat ovat suloisia ja kaikki varhaiset kevätkukat ihan valtava ilo. En ole nähnyt valkoisia ennen, tosi kauniita.

    Ai että minäkin odotan leipomaan pääsemistä uusitussa keittiössä. Ainakin tämä viikko vielä taitaa mennä. On kyllä totinen tosi että kotileipomuksiin ei kyllästy 🧡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä vähän yskittää mutta kyllä se tästä ja aika väsyttävä olo pienestä tekemisestä .
      Valkoiset helmililjat on kyllä kauniita ,minulla on myös vaaleanpunaista .
      Ymmärrän hyvin sinun intosi keittiön suhteen meillä mökillä on vasta suunnittelu vaiheessa .

      Poista
  4. Upea palloesikkopenkki, kevään ilo. Vesi herahti kielelle leipomuksia katsellessa. Kaupasta on vaikea löytää maukasta leipää, lähikaupassani on suurehko leipähylly, mutta sieltä ei löydy yhtään lajia, jonka kelpuuttaisin. Taidan olla nirso, mutta kyllä leivän pitää olla maukasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palloesikot ovat kyllä sympaattisen näköisiä ja viihtyvät hyvin mökillä kuten kaikki esikot .
      Me olemme samanlaisia nirsoja ollaan nyt ostettu jotain erikois sämpyliä maksavat yli kaksi euroa kappale niitä kyllä syö ja hapaleipää tulee ostettua mutta niitäkin vain määrättyjä . Tämän takia leivon yleensä jopa pari kertaa viikossa .

      Poista
  5. Hei Nila!
    Nuo primulat, palloesikot on minun mieleen. Valitettavasti ne ei viihdy kauan minulla. Muutaman kevään ja sitten ne on hävinnyt. Helmililjat tai helmihyacintit joiksi niitä kutsutaan täällä on tosi ihania kevätkukkia. Ne viihtyy oikein hyvin, yritän löytää uusia malleja. Uudistan tulppaaneja ja narsisseja joka syksy, sillä tiedän että keväällä sitten harmittaa jos en ole laittanut uusia, ja niitä kukkii vain vähän. Tuo uusi leimupenkki on oikein kiva. Minulla on sydänpenkki, sydämenmuotoinen.
    Terveisin Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maribel minäkin olen yrittänyt syksyllä istuttaa edes jotain niin on keväällä jotain uutta mitä odottaa . Esikot viihtyvät hyvin meillä mutta narsissit ei . Syytä en tiedä . Tämä uusi penkki ehkä laajenee vielä mutta mihin suuntaan en vielä ole varma .

      Poista
  6. Kyllä alkaa jo katse olla kevääseen. Mielenkiintoisia kasveja sinullakin mielessä. Minä tyydyn ehkä vain pelargooneihin tänäkin vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelargoniat onkin varsin ihania minulla on niitä muutamia .Mökin sisällä talvehtii kolme ja kellarissa neljä .Vielä ihan niitä ei tarvitse sisälle kiikuttaa tai oikeastaan nostan ne lasituksen sisälle kunhan sen sisällä on tarpeeksi lämmintä .

      Poista
  7. Kevättä odotellessa :) Minun mummini teki aina kukkosia ja ne oli niin hyviä <3
    Herkkuisaa viikkoa sinulle Nila <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin pitää viritellä itseään jollakin ilveellä että mieli pysyy pirteämpänä .
      Kukkoset opin anopilta ja mukava lisä leipiin .

      Poista
  8. Voi kun saisikin aikaiseksi leipoa jotain tosi hyvää. Sinulla on paljon uutta odotettavaa kevään tullessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tässä painitaan nyt vielä myös saamattomuuden kanssa kun mikään ei huvita .
      Kumpa se kevät jo koittaisi .

      Poista
  9. Palloesikot ovat kauniita ja sinulla on mukava määrä niitä tuossa kuvan penkissä. Tunnistan tuon saman kyllästymisen syksyllä, miten voikaan olla työlästä saada sipuleja maahan ja sitten keväällä kaduttaa oma laiskuus. Tosi herkullisen näköisiä kukkosia, kyllä itseleivotussa on hyvä maku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palloesikot poikkeaa niin paljon muodoltaan muista esikoista että tämä jo itsessään kiinnostaa .
      Leipomukset on nyt korkattu käyntiin .

      Poista
  10. Herkullisen näköiset leipomukset! Pallo-esikot ovat ihania, sinulla ne näyttävät viihtyvän todella hyvin! Täällä en oikein pääse siemeniä keräämään, kun kerta toisensa jälkeen olen palloesikkoja istuttanut ja aina ne kuolevat. Ehkä vähälumiseen talveen, ehkä kesällä kuivuuteen, mutta joku ne aina vie. Harmi, kun olisivat niin nättejä. Teillä taitaa olla esikoille otolliset olosuhteet, ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos nyt omat leipomukset maistuu kun on ollut niin pitkä tauko .
      Palloesikot viihtyy meillä kyllä aika hyvin kuten muutkin esikot ja olen siitä todella iloinen .Harmillista kun sinulla vuorostaan eivät mutta minä painin saman ongelman kanssa narsissien kasvatuksessa .

      Poista
  11. Ihailen (ja vähän kadehdin) kun sinulla on niin hienot kukkapenkit. Minä olen puutarhahommissa vähän suurpiirteinen ja huithapeli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kehuista. Kaikki mikä kiinnostaa tarpeeksi yrittää toteuttaa mahdollisuuksien mukaan .

      Poista
  12. Hah, lumen peitettyä maan kannoin paperikassillisen sipulipussukoita (tusinan verran) vähin äänin vaivihkaa sivuvinttiin odottamaan aikoja parempia. Kellariin en kehdannut viedä, kun keväällä vasta mies löysi siltä samanlaisen kassillisen sipuleita, jotka katosivat pölynä ilmaan, kun niitä vähän tökkäsi... Ei aina ehdi, jaksa eikä huvitakaan!
    Helmililjat ovat ihania kevään sulostuttajia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi sinua ehkä kannattaa nyt seuraavan kerran jättää kauppaan ja odottaa aikoja parempia kuten sanoit .💕😀

      Poista
  13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  14. Onpas ihastuttavan näköinen helmililja 😍 Tykkään myös palloesikoista 😊 niitäpä ei taida minulla vielä olla 🤭 listalle menee siis 😊
    Aah! Pullia 😍 en edes muista milloin itse leivoin viimeksi, meillä hyvin vähän syödään pullaa, mutta voisihan ne laittaa pakkaseen ja ottaa vaikka omaksi iloksi sieltä yksi kerrallaan 🤭

    VastaaPoista
  15. Helmililjat on minusta ihania ja nyt on tullut vielä uutuus lajikkeitakin . Palloesikot hurmaa minua tuolla erikoisella muodolla mikä poikkeaa muista . Niitä on myös erittäin helppo kasvattaa itse siemenistä .
    Pullaa en haluaisi myöskään ostaa joten minä myös pakastan kahden pusseissa .

    VastaaPoista
  16. Minä hankin tuota samaa helmililjaa ja tummempaa lähti myös mukaan. Ostettiinkohan samat lajikkeet? Palloesikot tosiaan kasvattavat aivan valtavan suuret lehdet kesän mittaan. Istutin ne vielä penkin etureunaan, jolloin taakse jäivät myöhemmin kukkivat luhtaesikot. Pitänee vaihtaa järjestystä ensi syksynä :D Toistaiseksi eivät ole tehneet meillä siementaimia mutta tiedä, jos vaikka ensi kesänä alkaisi ilmestyä. Siemenkirjeestä tulleet siemenet kylvän ainakin, niin saan lisää taimia. Valkoinen ja punainenkin olisi ihana saada menestymään. Kumpaakin olen yhden taimen ostanut ja saman verran menettänyt.
    Näyttääpä herkullisilta nuo kukkoset ja voisilmäpullat! Leivoin viime viikonloppuna hapanleipää ja pitää varmaan leipoa tulevana viikonloppuna taas lisää. On se vaan niin paljon parempaa kuin kaupan leivät. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
  17. Samat lajikkeet lähti meillä kummallakin mukaan kiva juttu . Tosiaan jos valkoiset ja punaiset palloesikot kukkivat otan siemenet talteen samoin himalajan esikon. Ne mitkä menestyy puutarhassa niihin olen ajatellut satsata .Hapanleipää en ole tehnyt itse vaikka mieli tekisi . Varmasti on aivan ihanan makuista .
    Kiitos kuin myös sinne .

    VastaaPoista