tiistai 31. tammikuuta 2023

Mökin piha ja puutarha

 Sisälle mentäessä vasemmalla  on tämä sypressi muratti istutus  . Tähän tulee sitä komposiitti terassia  , tuleeko se tänä vuonna tuskin on rahaa  .


Taisin jo kertoakkin että minun piti viedä tämä kirjavalehtinen muratti kellariin talveksi se jotenkin unohtui ja sitten en saanutkaan enää irti mullan jäätymisen takia  . No siihen se sitten jäi ja vielä on hengissä edelleen  .
Ajattelin käydä tällä kertaa myös puutarhassa ja tätä penkkiä ohittaessa  (yläkuva) ajattelin mitä kaikkea siinä vielä on mitä pitää poistaa  . Katselin myös ympärilleni ja huomasin lumen olevan melkein olematon pellolla  . Tämä kun oli vielä Suomen lumisinta ympäristöä jossain vaiheessa . Kaivon ja niinsanotun kaivopenkin väliin olen suunnitellut istuttaa sen Tuurenpihlajan  .Ympärillä on vielä riittävän paljon tilaa nurmikon leikkuuta ja talvisuojausta varten   .Puutarhan portti aukesi nyt helposti juurikin lumitilanteen vuoksi  lumi oli myös vajonnut niin että siellä oli helppo kävellä  .


Naapurin ja meidän yhteinen sireeni ja hernepensas aidasta on jälleen kaatunut vanhoja hernepensaan oksia  kompostin ylle  . Nämä on kaikki pakko poistaa kevääseen mennessä  . Aidan ja kompostin välissä kulkee myös meidän pystyttämä verkkoaita mikä kiertää koko puutarhan  . Ensimmäinen kompostin keräys laari on madaltunut  melkoisesti syksyn kukkura laestaan . Kakkos osa on maatunut nyt kaksi vuotta ja se siirretään keväällä kolmoseen . Ykkös osa taas kakkoseen näin myös komposti keikahtaa päälaelleen  . Kolmosesta alamne saada sitten jo multaa  kun kasvihuone sitä tarvitsee  . Ja joka vuosi sitten taas eteenpäinkin  . Tyhjennyksen ajaksi poistamme etulaudat  . Tämä komposti on niin lähellä naapurin rajaa että siihen piti kysyä lupa .


Takana kulmissa näkyy kaksi taimen lavakaulusta


Nämä neljä mustaherukkaa siirrettiin aikoinaan isoina pehkoina ja hyvin on tuottaneet marjaa jo heti ensimmäisenä vuotena siirrosta alkaen . Kuvissa näkyy  uudet versot keskellä ja vanhemmat painuneena osittain vielä lumen sisään   . Leikkaan nyt keväällä taas muutamia vanhempia oksia ympäri pensasta että uusilla on tilaa  . Minä leikkaan syksyllä ainoastaan kuivuneet oksat ja keväällä teen varsinaisen leikkauksen  . Tämä siksi kun ei tiedä mitä talvi vie mennessään niin ei sitten tule harvennuksia  kenties liikaa  .
Pensas mustikat on kasvanut jo jotkut ulos laatikon leveydestään  . Eivät oikein asetu enää verkon sisälle mitkä viritetään tähän päälle marjojen aikana  .Takalautaan ruuvataan ohuempi rima minkä alla on verkon pää  ja siitä sitten yli ja etulautaan toisen laudan kanssa tuettuna mistä on helppo nostaa verkkoa  .Tuija aidan edessä kasvaa muutamia ruusupensaita kaksi niistä kaivoin kokonaan pois koska tekivät valtavasti juuriversoja  . Näitäkin jäljelle jääneitä pitää miettiä  , ainakin reilumpia välejä  pensaiden kanssa  . Niiden edessä kasvaa kaksi jalosyreniä ja koristeomenapuu Kadetti  .


 Kävin vielä kurkkaamassa muutamia kasvulavoja  kuten tätä mihin minulla oli pakko istuttaa niitä siemenkirjeiden siemeniä kun eivät olisi mahtuneet minnekkään  muualle enää   . Kokeilin niin ihan kovaa on pinta  .


Yhdessä lavassa kurkkaa uutta timjamin vihreää alkua minkä istutin syksyllä  ruukusta  . Viime vuonna ne jostain syystä kuivuivat kevät auringossa vaikka ne suojasinkin . Nyt pitää miettiä että kasteleeko reilusti vai nostaako ylös ruukkuun hetkeksi  kun joka tapauksessa tämä ei ole sen kasvupaikka  jatkossa  .

Syksyllä istutettiin todennäköisesti pilvikirsikan alkuja muutamia puutarhaan ja muualle  , näyttäisi että ovat juurtuneet  silmuista päätellen .


Mutta tällaista tällä kertaa 💕18 kommenttia:

 1. Ihanaa, lunta!! Voi kun tännekkin tulisi, edes vähän. Ihanalta näyttää pihasi talvellakin :-)

  VastaaPoista
 2. Kiitos minä en toivo enää lisää lunta . Odotan kevättä ja teidän tapaamista jälleen .💕💞

  VastaaPoista
 3. Mökillänne on enemmän lunta kuin täällä. Auraus- ja kolauskasoissa on tietenkin hyvin tiivistä lunta isompinakin kasoina ja niiden sulaminen kestää yleensä tosi pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei sitten teillä on todella vähän mitä jokunen aika oli .Auraus ja kolaamiset on oma juttunsa .

   Poista
 4. Lumi kaunistaa maisemaa ja suojaa kasveja talvella.
  Meillä on niin lumet hävinneet että ruohoa näkyy pihassa.
  Puutarhabloggarit kaipaavat vihreää 🙂

  Rakastan muratin lehtiä ihan ylettömästi 💚💚💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta saisi olla hieman mutta lisää en taida enää kaivata . Meillä täällä kotona pihalla ruoho myös näkyy .
   Minäkin pidän muratista paljon ja toivottavasti tämä nyt pinnistelee kevääseen .

   Poista
 5. Lunta on nyt aika sopivasti. Mutta on se ollut omituinen talvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli sitä jossain vaiheessa ihan liikaa . Nyt en kaipaa enää lisää mutta nämä saavat olla kun on vielä noita pakkasiakin . Ellei ole yhtään lunta, sataa ja tulee pakkasiakin niin perennat ja puutarha kärsii .
   Omituisia ilmojen suhteen tämä talvi on ollut mitähän se tietää .

   Poista
 6. Hyvin on muratti kestänyt talvea. Niin odotan jo kevättä ja vihreyttä <3
  Ihanaa iltaa sinulle Nila <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelen kyllä miten pirteä se on pitää varmaan antaa sille jossain vaiheessa vettä kunhan ruukun multa alkaa sulamaan .
   Kiitos samoin sinne .

   Poista
 7. Muratti on hyvinvoivan näköinen, joten eiköhän se selviä talvesta ihan kunnialla. Onneksi lunta on täällä meilläkin vielä jonkin verran kasvien suojana.

  VastaaPoista
 8. Toivottavasti muratti pinnistelee . Lunta en halua kyllä enää yhtään lisää toisaalta tämä saisi olla vielä kasvien suojana etenkin jos kovia pakkasia vielä tulee .

  VastaaPoista
 9. Uskomatonta, että muratti kestää lunta ja pakkasta.
  Meillä täällä Nurmeksessa hukutaan taas lumeen. Hanki on 50 - 60 cm ja ukkorukka kolaa monta kertaa päivässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä minäkin ihmettelen tätä muratin sinnikkyyttä ?
   Siellä taitaa todella olla kohta Suomen lumisinta seutua 🤔

   Poista
 10. On teiltä tosiaan se puolen metrin hanki hävinnyt! Erikoinen talvi, kun lumi tammikuun mittaan vähenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se on hävinnyt ja kotona vielä enemmän nurmikko näkyy takapihalla .

   Poista
 11. Lumen määrä on vähentynyt täälläkin, vaikka viime viikolla sitä tuli vähän lisää. Ihmeen reipas muratti!

  VastaaPoista
 12. Saisi nämä lumet vielä pysyä muuten joutuu toivomaan lisää . Kiitos muratti on sitkis .😀

  VastaaPoista